Studiereizen en negatief reisadvies

De Universiteit Utrecht volgt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Studie-gerelateerde reizen (uitwisseling, stage, onderzoek) naar gebieden waarvoor een code oranje of rood is afgegeven, worden niet gefaciliteerd, tenzij een uitzonderingsverzoek is ingediend en goedgekeurd. Op deze pagina vind je informatie over deze procedure.

Buitenlandaanvraag voor een gebied met negatief reisadvies

Als je een buitenlandaanvraag doet voor een toekomstig verblijf in een gebied met negatief reisadvies, is het mogelijk om van tevoren een uitzondering aan te vragen. In een verzoek tot uitzondering beargumenteer je waarom het voor jou veilig is af te reizen en te verblijven in het land van bestemming. Je dient dit verzoek in door een aantal vragen in te vullen over de veiligheidssituatie en jouw voorbereiding op eventuele risico’s. Deze zullen onderdeel zijn van je buitenlandaanvraag in OSIRIS Student.

De universiteitsbrede Commissie van Negatief Reisadvies beoordeelt op maandelijkse basis de ingediende uitzonderingsverzoeken en adviseert de decaan van je afdeling over de eventuele mogelijkheid van jouw buitenlandverblijf. De decaan maakt uiteindelijk een beslissing. Hierover zal je per email geïnformeerd worden.

Kleurcode verandert van groen of geel naar oranje of rood tijdens verblijf in het buitenland

Als het reisadvies van het gebied waar je verblijft negatief verandert, zul je hierover een email ontvangen. In je buitenlandaanvraag in OSIRIS Student zal een nieuw veld worden geopend: een uitzonderingsverzoek. Je wordt hier verzocht binnen een week informatie te verschaffen over de veiligheidssituatie in je omgeving, indien je van mening bent dat het ondanks het negatieve reisadvies wél veilig is om op die locatie te blijven.

De universiteitsbrede Commissie van Negatief Reisadvies beoordeelt de ingediende uitzonderingsverzoeken en adviseert de decaan van je afdeling over de mogelijkheid en het vervolg van jouw verblijf of terugkomst. De decaan maakt uiteindelijk een beslissing. Hierover zal je per email geïnformeerd worden.

FAQ

Om je zo goed mogelijk te helpen, vind je hieronder een FAQ. Blijf je nog met vragen zitten, neem dan contact op met je exchange coördinator of het International Office.

Veelgestelde vragen

Is je vraag niet beantwoord?

Neem contact op met het internationale office van je faculteit. Klik hier voor hun contactgegevens.