Ga je studeren in het buitenland? Hieronder vind je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je op uitwisseling wilt. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden en aanmelddeadlines.

Zoek je bestemming!

Kijk in de lijst van bestemmingen van Universiteit Utrecht.

Ga naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten.

Bereid je ook goed voor op de kosten en de financiering van je verblijf in het buitenland.

REISADVIES

Houd bij het kiezen van een mogelijke bestemming rekening met het volgende: De Universiteit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is. 

Je mag in ieder geval geen studie, stage, onderzoek of een co-assistentschap plannen in een regio waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies van classificatie oranje of rood heeft gegeven. 

De kleur gecodeerde adviezen zijn als volgt gecategoriseerd:  

Groen geen bijzondere veiligheidsrisico's
Geel let op, veiligheidsrisico's
Oranje alleen noodzakelijke reizen
Rood niet reizen

De International Offices van de Universiteit Utrecht zijn op de hoogte van deze reisadviezen. Als de code rood of oranje is mag er niet worden afgereisd. Ook zal de Universiteit Utrecht geen uitwisselingsovereenkomsten tekenen met instellingen in regio's die oranje of rood zijn. Programma's en examencommissies wordt geadviseerd geen plannen goed te keuren, studiepunten toe te kennen of subsidies te verlenen voor studie gerelateerde activiteiten in deze regio's. 

Als het reisadvies tijdens de uitwisseling verandert in code oranje, zal er altijd contact worden opgenomen met de individuele student om de situatie af te stemmen en te kijken wat de opties zijn.

Om op uitwisseling te kunnen gaan, moet je voldoen aan de volgende criteria:

 • Je staat als voltijdstudent ingeschreven bij Universiteit Utrecht tijdens je uitwisseling, en je betaalt collegegeld;
 • Je hebt minstens 60 EC behaald vóór de start van de uitwisseling;
 • Je moet de vakken die je in het buitenland volgt, inbrengen in je studieprogramma;
 • Je opleiding heeft aanvullende voorwaarden: check deze extra voorwaarden voordat je met je aanmelding begint!

De aanmelddeadline voor uitwisseling in 2020-2021 is tot en met:

2 december 2019

UCU en UCR hebben een eigen aanmeldprocedure en deadline. 

Je verblijf in het buitenland moet je goed plannen:

 • In welk semester wil je weg?
 • De academische kalender van de universiteit van je keuze kan anders zijn dan die van de UU. Hierdoor kan er overlap ontstaan.
 • Bespreek je planning met je studieadviseur of tutor.

Je kunt kiezen uit de Universiteitsbrede bestemmingen (open voor alle studenten) en de bestemmingen van jouw faculteit. Kijk bij het bepalen van je keuze bijvoorbeeld naar:

 • het vakkenaanbod;
 • de reputatie van de universiteit;
 • beheers je de taal waarin het onderwijs wordt gegeven;
 • de kosten van levensonderhoud per land.

Lees ook de ervaringen van studenten die de bestemming eerder hebben bezocht. Daarnaast kun je gebruik maken van de voorlichtingsbijeenkomsten en/of contact opnemen met het International Office.

Klik door naar de zoekpagina met alle bestemmingen van Universiteit Utrecht.

 • Onderzoek of de universiteit van je voorkeur de vakken aanbiedt waar jij naar op zoek bent (baseer je op het aanbod van het lopende jaar). Je vindt een link naar de vakinformatie in de informatie sheet per universiteit in het bestemmingenoverzicht;
 • Lees op de pagina van je faculteit (onder 'Studeren in het buitenland') welke specifieke voorwaarden voor jouw opleiding gelden en hoe je deze voorlopige studieplanning moet laten ondertekenen voor je aanmelding in Osiris.
 • Let op: een getekend study plan betekent niet dat je goedkeuring hebt om de vakken die je wil gaan volgen in je studieprogramma in te brengen. Een getekend study plan geeft ook geen garantie dat je voor je één semester aan vakken 30 ECTS krijgt. Dit is afhankelijk van de examencommisie van je opleiding. Er zijn aan Universiteit Utrecht geen algemene regels voor het omzetten van in het buitenland behaalde studiepunten en cijfers. Die bevoegdheid ligt bij de examencommissie van iedere individuele opleiding. Dit betekent dat de examencommissies verschillende omzettingsregels kunnen hanteren. De samenvatting van iedere partneruniversiteit op onze website bevat informatie over het cijfer- en studiepuntensysteem aan die universiteit.