Je wilt gaan studeren in het buitenland? Hieronder vind je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je op uitwisseling wilt. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden en aanmelddeadlines.

De facultaire informatie heb je natuurlijk al doorgelezen. Dan kan je starten met: 

Zoeken van je bestemming!

Ronde 1 van de aanmelding is inmiddels verstreken (de deadline voor aanmelding ronde 1 ligt altijd een collegejaar eerder rond 1 december). De universiteiten waar je nu nog naartoe kan vind je op de pagina met beschikbare plaatsen. Hier vind je ook de procedures en de deadline.

Wil je meer informatie over een bepaalde universiteit bekijk dan de details en studentverslagen per universiteit

Bereid je ook goed voor op de kosten en de financiering van je verblijf in het buitenland.

REISADVIES

Houd bij het kiezen van een mogelijke bestemming rekening met het volgende: De Universiteit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is. 

Je mag in ieder geval niet zonder overleg een studie, stage, onderzoek of een co-assistentschap plannen in een regio waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies van classificatie oranje of rood heeft gegeven. 

De kleur gecodeerde adviezen zijn als volgt gecategoriseerd:  

Groen geen bijzondere veiligheidsrisico's
Geel let op, veiligheidsrisico's
Oranje alleen noodzakelijke reizen
Rood niet reizen

De International Offices van de Universiteit Utrecht zijn op de hoogte van deze reisadviezen. Als de code rood of oranje is mag er niet worden afgereisd. Programma's en examencommissies wordt geadviseerd geen plannen goed te keuren, studiepunten toe te kennen of subsidies te verlenen voor studie gerelateerde activiteiten in deze regio's. 

Als het reisadvies tijdens de uitwisseling verandert in code oranje, zal er altijd contact met je worden opgenomen. Omdat jouw veiligheid voorop staat willen we maatwerk leveren. Het kan zijn dat de Universiteit Utrecht je dringend adviseert dat je terugkeert naar Nederland. Bespreek je situatie met jouw coördinator van het International Office zodat je samen kunt bespreken welke stappen je kunt ondernemen om jouw veiligheid te kunnen garanderen.

Om op uitwisseling te kunnen gaan, moet je voldoen aan de volgende criteria:

 • Je staat als voltijdstudent ingeschreven bij Universiteit Utrecht tijdens je uitwisseling, en je betaalt collegegeld;
 • Je hebt minstens 60 EC behaald vóór de start van de uitwisseling;
 • Je moet de vakken die je in het buitenland volgt, inbrengen in je studieprogramma;
 • Je opleiding heeft aanvullende voorwaarden: check deze extra voorwaarden voordat je met je aanmelding begint!

De eerste grote deadline voor aanmelding voor ronde 1 is altijd op 1 december van het collegejaar ervoor! Dat wil zeggen dat wanneer je op uitwisseling wil gaan in academisch jaar 2022-2023, je je aanmelding in Osiris gedaan moet hebben voor 1 december 2021 (want het voorgaande collegejaar is 2021-2022). 

Een gedeelte van de universiteiten zit vol na deze eerste ronde. Je kan je daar dan niet meer voor aanmelden in een latere ronde. Je wordt dus geadviseerd om je aan te melden voor de deadline van 1 december.

Na ronde 1 volgen nog ronde 2 en 3 met hun eigen deadlines. Er zijn altijd nog plekken over waar je naartoe kan op uitwisseling. Zolang deze rondes lopen kan je op deze pagina de procedures en de overgebleven beschikbare plekken zien. Is deze pagina niet beschikbaar, neem dan contact op met je facultaire international office om de (on)mogelijkheden door te spreken.

*UCU en UCR hebben een eigen aanmeldprocedure en deadline. 

Je verblijf in het buitenland moet je goed plannen:

 • In welk semester wil je weg?
 • De academische kalender van de universiteit van je keuze kan anders zijn dan die van de UU. Hierdoor kan er overlap ontstaan.
 • Bespreek je planning met je studieadviseur of tutor.

Je kunt kiezen uit de Universiteitsbrede bestemmingen (open voor alle studenten) en de bestemmingen van jouw faculteit. Kijk bij het bepalen van je keuze bijvoorbeeld naar:

 • het vakkenaanbod;
 • de reputatie van de universiteit;
 • beheers je de taal waarin het onderwijs wordt gegeven;
 • de kosten van levensonderhoud per land.

Lees ook de ervaringen van studenten die de bestemming eerder hebben bezocht. Daarnaast kun je gebruik maken van de voorlichtingsbijeenkomsten en/of contact opnemen met het International Office.

Klik door naar de zoekpagina met alle bestemmingen van Universiteit Utrecht.

 • Onderzoek of de universiteit van je voorkeur de vakken aanbiedt waar jij naar op zoek bent (baseer je op het aanbod van het lopende jaar). Je vindt een link naar de vakinformatie in de informatie sheet per universiteit in het bestemmingenoverzicht;
 • Lees op de pagina van je faculteit (onder 'Studeren in het buitenland') welke specifieke voorwaarden voor jouw opleiding gelden en hoe je deze voorlopige studieplanning moet laten ondertekenen voor je aanmelding in Osiris.
 • Let op: een getekend study plan betekent niet dat je goedkeuring hebt om de vakken die je wil gaan volgen in je studieprogramma in te brengen. Een getekend study plan geeft ook geen garantie dat je voor je één semester aan vakken 30 ECTS krijgt. Dit is afhankelijk van de examencommisie van je opleiding. Er zijn aan Universiteit Utrecht geen algemene regels voor het omzetten van in het buitenland behaalde studiepunten en cijfers. Die bevoegdheid ligt bij de examencommissie van iedere individuele opleiding. Dit betekent dat de examencommissies verschillende omzettingsregels kunnen hanteren. De samenvatting van iedere partneruniversiteit op onze website bevat informatie over het cijfer- en studiepuntensysteem aan die universiteit.