Eerste aanspreekpunt

Als je tijdens je zwangerschap een maand of langer niet kan studeren, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur van je opleiding. Doe dit in ieder geval als er tijdens de zwangerschap, of tijdens en na de bevalling complicaties met jou of je kind optreden.

Advies en faciliteiten

De studieadviseur bespreekt welke mogelijkheden er zijn voor voor jou:

  • Aanpassing van je studieprogramma;
  • Speciale faciliteiten (extra begeleiding);
  • Tijdelijk uitschrijven;
  • Eventueel verwijst de studieadviseur je door naar een studentendecaan of een studentenpsycholoog. Je kunt overigens ook zonder doorverwijzing een afspraak maken met een van deze begeleiders. Maak zelf een afspraak.

Financiële ondersteuning en overige geldzaken

In het geval van zwangerschap kom je eventueel in aanmerking voor financiële compensatie bij studievertraging (afstudeersteun) van de Universiteit Utrecht. Je kunt deze compensatie ontvangen voor de periode dat je zwanger bent tot en met de geboorte van je kind, mits je in die periode ook vertraging oploopt en studiefinanciering in de vorm van een beurs ontvangt. Je hebt een meldingsplicht bij de studieadviseur als de vertraging langer dan vijf maanden gaat duren.
Is er na de geboorte sprake van ziekte of complicaties bij moeder of kind? Dan is eventueel afstudeersteun mogelijk op grond van ziekte of bijzondere familieomstandigheden. De zwangerschap van de partner is voor de aanstaande vader geen grond voor afstudeersteun.
Lees meer over de overige voorwaarden en de aanvraagprocedure voor afstudeersteun.

Je kan wellicht ook in aanmerking komen voor een partner- of éénoudertoeslag van DUO.

Handige websites

  • Stichting Steunpunt Studerende Moeders
    Landelijk aanspreekpunt voor iedere student met (a.s.) kinderen, (her) intredende moeders en professionals. Zij kunnen bij de stichting terecht voor informatie, raad, advies en praktische ondersteuning.
  • Vereniging van Nederlandse Gemeenten
    Actuele informatie over beleid en financiën voor studerende moeders. Vul bij het kopje zoeken ‘studerende moeders’ in.

Meer weten?

Neem contact op met de gemeente waar je (officieel) woont, of kijk op de site van de Rijksoverheid of de Belastingdienst.