Informatiebeveilging - Bescherm jezelf tegen - Hacking-tools

Een gevonden USB-stick of apparaat kan onschuldig lijken. Maar zonder dat je het door hebt kun je afgeluisterd of gehackt worden. In sommige gevallen gaat zelfs je computer kapot.

Een gevonden USB-stick of kabel

Wanneer je een USB-stick op straat of in een (UU) gebouw vindt, kan je geneigd zijn om deze even in je computer te steken zodat je de eigenaar kunt achterhalen. Of wellicht uit nieuwsgierigheid naar wat erop staat.
Maar wist je zo'n USB-stick gevaarlijk kan zijn? Zo kan een stick, zodra je hem aansluit:

  • Automatisch een virus installeren op je computer
  • Al je data wissen of versleutelen (ook op je externe harde schijf, U-schijf, SURFdrive, Onedrive, etc.)
  • Een eigen wifi-netwerk opzetten zodat iemand rustig jouw data kan bekijken
  • Hoge stroomstoten (220 volt) afgeven om je computer fysiek kapot te maken
  • Jou afluisteren via een klein microfoontje (verbinding via het 3G netwerk)

Je weet nooit of een USB-stick met opzet ergens is neergelegd. Soms worden ze zelfs opgestuurd met de post in de vorm van een relatiegeschenk (denk aan speelgoed of een voucher). Het bekijken van een gevonden USB-stick in je computer moet daarom net zo vanzelfsprekend zijn als eten van de straat: dat doe je niet!

Benieuwd hoe dat gaat?

Gehackte USB-sticks doen zich vaak voor als toetsenbord. Een computer vertrouwt deze apparaten automatisch. Ook kunnen andere apparaten gehackt zijn, zoals muizen of kabels. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Deze filmpjes zijn niet door de UU gemaakt, maar hiermee kun je met eigen ogen zien hoe deze hacks werken.

Wat doe je dan wel?

Gevonden USB sticks kun je inleveren bij de receptie. Daar wordt genoteerd waar en wanneer deze gevonden is. Mocht de eigenaar zich melden, dan kan hij of zij hem ophalen.