Descartes College

De uitdagingen van deze tijd vragen om kennis vanuit verschillende invalshoeken en disciplines. In het Descartes honoursprogramma leer je de overeenkomsten en verschillen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines kennen, onderzoek je actief welke perspectieven passen bij maatschappelijke problemen en bekijk je hoe wetenschap en samenleving op elkaar reageren. Samen met studenten en wetenschappers van andere opleidingen werk je aan grensverleggende inzichten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Het Descartes College is er voor studenten met interesse in de diversiteit en relevantie van wetenschap voor de wereld waarin wij leven.

Wat ga je doen?

Het Descartes College bestaat uit vier cursussen van 7,5 EC elk. Iedere cursus zit vol interessante gastsprekers, met elk hun eigen, unieke kijk op het onderwerp. Elke week is een groep studenten verantwoordelijk voor het introduceren van de spreker, en het bedenken van een opdracht na de lezing. Hoe je dat doet is aan jou. Stellingen? Een gedicht op basis van de literatuur? Een quiz of een paneldiscussie? Leef je uit.

Klik op onderstaande cursussen voor meer informatie.

Case

Een lezing duurt ongeveer 45 minuten. Van tevoren lees je literatuur over het onderwerp, en maak je een aantal voorbereidende opdrachten. Na iedere lezing, bedenkt een subgroepje een opdracht bij de literatuur die bij de lezing hoort. Na een lezing over genderongelijkheid in arbeidsparticipatie  bijvoorbeeld, zijn studenten in kleine groepjes aan de slag gegaan met een kort toneelstuk, op basis van een work-family conflict dat van tevoren was bedacht. Het doel was oplossingsgericht leren denken, en scenario’s schetsen om zo’n conflict in de toekomst te voorkomen.

Ondersteuning

De UU ondersteunt honoursstudenten op het gebied van geld (voor eerste generatie studenten) en studieplanning. Veel van de kosten voor het Descartes College (denk aan excursies, entreekaartjes, pizza etc.) worden door het programma betaald. Ook qua studieplanning is een oplossing vaak te vinden! Neem contact op met je studieadviseur, tutor of het Descartes College om de mogelijkheden te bespreken.