Skills Booster: Doorschrijven

Voor een schrijfopdracht kan het lastig zijn om te beginnen met schrijven. Om die eerste gedachtes, eerste versies of eerste draft op papier te krijgen kun je gebruik maken van de techniek doorschrijven, oftewel Speedwriting. Klaar om meters te maken met je tekst? Bekijk de informatie op deze pagina en ga direct aan de slag!

Hoe werkt doorschrijven?

In het kort: Je zet een wekker, start met schrijven, houdt niet op tot de wekker afgaat en kijkt niet (kritisch) naar wat je hebt geschreven.

Wanneer gebruik je deze techniek? 

Doorschrijven kun je doen op verschillende momenten in een schrijfproces en met verschillen doelen en uitkomsten. Het is daarom belangrijk om na te denken in welke fase van je schrijfproces je bent en wat het doel is.

Eerste versie

Als je al weet hoe je tekst er in grote lijnen uit gaat zien en je hebt een outline of tekstschema, dan kun je je eerste versie gaan doorschrijven. Daarover gaat onderstaande video.

Lees het transcript van de video hier!

Free writing

Als je op ideeën wilt komen, doe je aan ‘free writing’. Je schrijft dan ongecensureerd op wat er in je hoofd zit. Belangrijk is dan om vrij te kunnen associëren. In de video hieronder wordt 'free writing' verder toegelicht. 

Prullenbakversie

Als je al wel wat ideeën of informatie (of data) hebt, en je wilt erachter komen of je al voldoende hebt nagedacht om te gaan schrijven, schrijf je een prullenbakversie. Ook hier probeer je jezelf niet kritisch te beoordelen en door te schrijven.

Maak direct een afspraak

Bij het Skills Lab kun je terecht voor gratis schrijf- en studeercoaching. Een getrainde student bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht en/of de vragen die je hebt over studeren!

Schrijfcoaching
Studeercoaching

Contact Skills Lab

  • Mail naar skillslab@uu.nl of bel +3130 253 6300 
  • Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park | Kamer 2.45
  • Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht