Praten over je scriptie, paper of essay helpt je verder!

Fijn dat ze steeds vragen stelt en me daardoor verder helpt zonder te veel voor me in te vullen.
Student

Schrijfcoaching

Bij het Skills Lab kun je terecht voor gratis schrijfcoaching. Een getrainde student (peer tutor) bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Lees voordat je een afspraak maakt de informatie hieronder. Dan weet je of de schrijfcoaching ook is waar jij op dit moment naar op zoek bent. 

Praktisch:

 • Voor wie? Voor alle studenten van de UU die bezig gaan of zijn met een academische schrijfopdracht. Bijvoorbeeld een paper, essay, rapport, scriptie of thesis.
 • Door wie? Schrijfcoaches zijn UU-studenten van verschillende opleidingen die als student-assistent werken voor  het Skills Lab. Ze zijn speciaal getraind om dit werk goed te kunnen doen. Het team bestaat uit zowel bachelor- als  masterstudenten.
 • Eenmalig? Nee, je kunt na je eerste gesprek nog een aantal keer een vervolgafspraak maken als dat nuttig is. Misschien wil je verschillende hoofdstukken bespreken of verschillende aspecten, bijvoorbeeld structuur en stijl van je tekst.
 • Wat kost het? Niets. De schrijfcoaching van het Skills Lab is gratis.
 • In welke taal? Het gesprek kan zowel in het Nederlands als in het Engels gehouden worden. Internationale studenten zijn welkom! De taal waarin je schrijft is minder van belang. 
 • Hoelang? Een gesprek duurt 45 minuten, maar je kunt daarna gelijk een vervolgafspraak inplannen. 
 • Waar? Op dit moment worden alle gesprekken online (via MS Teams) gevoerd.

Kijk ook even bij Wat doen we wel/niet?

Let op het volgende voordat je een afspraak bij ons maakt: 

 • Wil je een afspraak maken omdat je vragen hebt over je planning, je motivatie of bijvoorbeeld het uitstellen van taken, maak dan een afspraak voor studeercoaching.  
 • Wil je het hebben over je tekst? Dan zit je goed: maak hieronder een afspraak voor schrijfcoaching.
 • De afspraak is voor een eerste gesprek (duur: 45 minuten). Een vervolggesprek kun je later bij de schrijfcoach inplannen.

Schrijfcoaching is individuele begeleiding die erop gericht is dat jij een betere schrijver wordt; dat je vaardiger wordt als academische schrijver.
Schrijfcoaching is gericht op strategieën die je steeds opnieuw kunt gebruiken om beter te plannen, te schrijven en te reviseren. Deze strategieën kun je gebruiken om je eigen werk te evalueren en te verbeteren.

Hoe doen we dat?
In een gesprek daagt de schrijfcoach jou uit om op een andere manier te kijken naar je schrijfproces of je tekst zodat je ontdekt waar en hoe het beter kan.

Jij bepaalt zelf waar je het met je schrijfcoach over wilt hebben. Bijvoorbeeld: kan ik het schrijfproces efficiënter aanpakken? Wat moet ik doen met de feedback die ik gekregen heb? Hoe formuleer ik goede onderzoeksvragen? Hoe kan ik de opbouw van mijn tekst verbeteren? Wat moet er in mijn theoretisch kader? Wat is academische stijl?

Wanneer?
Je bent op ieder moment welkom, misschien heb je net een schrijfopdracht gekregen of ga je beginnen met je scriptie. Wacht niet tot het laatste moment want dan heb je te weinig tijd om de nieuwe strategieën toe te passen op je tekst.

Wat kun je verwachten van je schrijfcoaches?

 1. De schrijfcoaches stellen veel vragen waardoor je scherper gaat nadenken. Bijvoorbeeld over wat je eigenlijk wilt zeggen of over hoe het komt dat je schrijfproces niet optimaal verloopt.
 2. Je krijgt tips. Bijvoorbeeld over hoe je ontdekt wat er in de inleiding moet, hoe je een alinea kunt opzetten of hoe je erachter kunt komen of je stijl academisch is.
 3. Ze vertellen je wat er nog meer is binnen de UU aan vaardigheidstrainingen en –tools. 

Wat kun je niet verwachten van je schrijfcoaches?

 1. De schrijfcoach is geen oplosser maar zet vooral jou aan het denken. Quick fixes horen niet tot het standaardrepertoire.
 2. De schrijfcoach is geen inhoudsdeskundige en kan dus weinig zeggen over het selecteren van de juiste theorieën of methodes. Voor die vragen moet je een docent, begeleider of studiegenoot raadplegen. Wel kun je vragen krijgen die over de inhoud van je stuk gaan. Bijvoorbeeld: waarom beschrijf je dit hier? Wat bedoel je hier precies mee? Wat is het verband tussen dit en dat onderdeel?
 3. De schrijfcoach is geen taaldocent. Wil je je basistaalvaardigheid verbeteren, dan verwijzen we je naar andere mogelijkheden. 

Skills Lab – Writing Centre
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht
Universiteitsbibliotheek de Uithof, Kamer 2.45

E-mail: skillslab@uu.nl
Telefoonnummer: 030 253 6300 

We zijn momenteel niet op zoek naar nieuwe schrijfcoaches. Op de hoogte blijven van onze vacature? Mail naar skillslab@uu.nl.

Alle UU-studenten kunnen bij het Skills Lab terecht voor gratis individuele coaching bij academische schrijfopdrachten. Je moet ongeveer 1 dag per week beschikbaar zijn voor minimaal 1 jaar. 

Wat verwachten we van een schrijfcoach?

 • Je bent student aan de Universiteit Utrecht
 • Je bent minimaal een jaar beschikbaar voor gemiddeld 1 dag (8 uur) per week
 • Je wilt je graag ontwikkelen tot schrijfcoach
 • Je hebt affiniteit en liefst enige ervaring met het begeleiden van mensen
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je bent nauwkeurig in agendabeheer en verslaglegging
 • Je hebt affiniteit met academisch schrijven
 • Je hebt een goede beheersing van het Nederlands en Engels

Daarnaast vragen we je:

 • actief bij te dragen aan het bekend maken van het Skills Lab (PR-activiteiten)
 • mee te werken aan andere taken (materiaal maken/bijhouden, evenementen bedenken, analyses en onderzoekjes uitvoeren e.d.)

Wat bieden we?

 • Een aanstelling als oproepkracht (student-medewerker) via Top Select
 • Een training van vier dagdelen om je voor te bereiden op het werk
 • Intensieve begeleiding in de beginfase
 • Regelmatige intervisiebijeenkomsten met het team

Wat is het skills lab?

Op onze website vind je mee informatie over het Skills Lab en de schrijfcoaching (op deze pagina).

Ons team van schrijf- en studeercoaches bestaat volledig uit studenten van de Universiteit Utrecht. Dit maakt dat onze coaches goed weten hoe het is om te studeren. We hebben bachelor- en masterstudenten van verschillende opleidingen: van geschiedenis tot psychologie tot aan biomedische wetenschappen. Allemaal zijn ze getraind tot coach door Joy de Jong, schrijver van het boek ‘Handboek academisch schrijven’. Studeercoaches kregen een extra training van Angela Markenhof, docent academische vaardigheden aan de UU. Zo zijn ze allemaal uitgerust met coachingsvaardigheden en met strategieën die jou verder kunnen helpen bij het schrijven, studeren en/of plannen.

Student: "Positief vond ik dat er word gereflecteerd op wat ik nu doe, dat er kritische vragen werden gesteld en dat er tips werden gegeven voor hoe ik daar mee om kon gaan."

 Fotos schrijfcoaches voor op de site_vierkant_6_coaches

Wil je direct aan de slag met een aantal concrete tips? Lees deze vijf gouden regels dan eens door.