Informatiebeveiliging - Hoe beveilig ik mijn device - Wifi onderweg: is dat wel veilig?

Handig, gratis wifi in de trein of op vakantie! Dat bespaart weer op de databundel. Maar let op: het is niet altijd veilig. Waar moet je rekening mee houden?

Wees voorzichtig met openbare wifi

Openbare wifi kan handig zijn wanneer je geen mobiel internet (3G/4G) tot je beschikking hebt of wanneer het erg duur is. Toch kan het dan zo maar voorkomen dat iemand met je meekijkt. Hierdoor kunnen je (inlog)gegevens worden afgeluisterd en persoonlijke data worden afgevangen.

Eduroam is altijd veilig. Je ziet op deze kaart waar eduroam beschikbaar is. 

Daarom wat belangrijke aandachtspunten

Wanneer je verbindt met een openbaar wifi-netwerk:

  • Gebruik een VPN-verbinding. Hiermee zet je een zogenaamde 'veilige tunnel' op waarbij alle data via de wifi-verbinding wordt versleuteld. Zo kan niemand meekijken.
  • Wees je er bewust van dat iemand in je buurt een nep 'gratis wifi-punt' kan opzetten. Op een luchthaven kan je bijvoorbeeld "Free airport wifi" zien, maar dit kan ook iemand met een laptop naast je zijn die probeert mensen in de val te lokken. Vraag altijd na hoe het echte wifi-netwerk heet.
  • Bedenk je dat wifi-netwerken waarbij je met een persoonlijke inlognaam én wachtwoord moet inloggen veiliger zijn dan diegene waar je niets hoeft in te vullen. Iemand kan namelijk ook de bestaande naam van een wifi-netwerk nabootsen. Dat is een stuk makkelijker als je direct verbonden bent.