Update: maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk. Voor de periode daarna heeft het College van Bestuur besloten dat stages en andere studieonderdelen in gebieden met een oranje reisadvies niet mogelijk zijn. Bij een negatief uitreisadvies van Nederland mogen studenten naar geen enkel land afreizen voor een studiegerelateerde activiteit.

De Universiteit Utrecht heeft besloten om alle reguliere fysieke UU-uitwisselingsprogramma’s voor studenten in het collegejaar 2020-2021 te annuleren. Dit geldt voor zowel semester 1 als semester 2 en voor zowel inkomende als uitgaande uitwisselingsstudenten. Helaas hebben we dit besluit voor alle uitwisselingsstudenten moeten nemen, ongeacht het land waar zij naartoe zouden gaan of vandaan komen of het beleid van de gast universiteit.

We vinden het belangrijk om duidelijkheid te bieden: het wel of niet doorgaan van uitwisseling heeft effect op huisvesting (hier of in het buitenland), bijbanen, boeken van vliegtickets, etc. Daarom nemen we dit besluit nu, zij het met tegenzin, want we vinden internationale ervaring belangrijk. We weten echter niet hoe de situatie in het voorjaar van 2021 zal zijn en achten de onzekerheid te groot.

Annulering

Het besluit is definitief. Als er een uitzondering mogelijk is vanwege een verplicht studieonderdeel in het buitenland, ben of word je geïnformeerd.

Nee, dit is niet mogelijk. Als je besluit om op eigen gelegenheid te gaan, wordt dit niet beschouwd als een UU-uitwisseling.

Helaas moesten we deze beslissing nemen voor alle uitwisselingsstudenten, ongeacht het land of buitenlands universiteitsbeleid. We vinden het belangrijk om studenten duidelijkheid te bieden: het al dan niet voortzetten van de uitwisseling heeft gevolgen voor huisvesting (hier of in het buitenland), bijbanen, het boeken van vliegtickets, etc. Daarom hebben we deze beslissing nu genomen, zij het met tegenzin, omdat wij internationale ervaring belangrijk vinden. We weten echter niet hoe de situatie er na de zomer uit zal zien en vinden daarom de onzekerheid te groot.

Nee, dit is niet mogelijk. De annulering heeft betrekking op het gehele academische jaar van 2020-2021.

Ja, alle partneruniversiteiten zijn geïnformeerd over de beslissing van de Universiteit Utrecht. Je hoeft je uitwisseling niet zelf te annuleren.

Verplaatsen uitwisseling is niet mogelijk

Helaas kan voorrang voor uitwisselingsplaatsen in 2021-2022 niet worden gegeven. Je moet in 2021-2022 vóór de deadline van 1 december opnieuw een aanvraag voor een uitwisseling indienen. Meer informatie op de pagina studeren in het buitenland

Nee, dat is niet nodig. We gaan er vanuit dat je het proces van aanmelden nog kent. Kijk vooral nog even op de website voor studenten uitgaand of er voor jou nog wijzigingen zijn.

Om uit te stellen naar semester 2 in 2021-2022, moet je je opnieuw aanmelden voor een uitwisseling in 2021-2022 voor de deadline van 1 december en de selectieprocedure opnieuw doorlopen.

Als je in 2021-2022 voor dezelfde gastuniversiteit wordt geselecteerd, levert de huidige annulering geen nadeel op.

Tijdens een uitwisseling moet je ingeschreven staan ​​als student aan de Universiteit Utrecht, dus je moet het collegegeld voor die periode betalen. Als je na je uitwisseling afstudeert, betaal je geen collegegeld meer.

Wisselen van gastuniversiteit

Nee. Het is niet mogelijk om een andere universiteit te kiezen voor semester 2, mocht je besluiten voor een virtual (online) exchange. 

Om uit te stellen naar 2021-2022, moet je opnieuw een aanmelding doen in Osiris. In de nieuwe aanmelding kun je een nieuwe top 3 bestemmingen kiezen.

Virtual (online) exchange

Ja, een virtual exchange is niet mogelijk bij alle gastuniversiteiten. We raden je aan om je ook in te schrijven voor cursussen aan de UU voor blok 3 en 4. Vergeet niet om je uit te schrijven als je toch deelneemt aan een virtual exchange.

Leg dit voor aan het International Office van je faculteit en/of de studieadviseur.

Nee, je kan niet naar je gastland afreizen voor semester 2. Bespreek met je gastuniversiteit of ze ook in semester 2 cursussen virtueel (online) aanbieden

Nee, dit is niet mogelijk. De annulering heeft betrekking op het gehele eerste en tweede semester van 2020-2021.

Neem in dit geval contact op met je studieadviseur of tutor en jouw contactpersoon bij het International Office.

Studieplanning

Neem contact op met de contactpersoon van je opleiding/faculteit. Dat kan een  studieadviseur, tutor of iemand anders zijn aan wie je alle vragen kunt stellen over je studieplan.

Neem voor individueel advies contact op met je uitwisselingscoördinator.

Bij sommige faculteiten is het mogelijk om je afstuderen uit te stellen om op uitwisseling te gaan. Je uitwisseling moet echter plaatsvinden direct na je oorspronkelijke afstudeerdatum. Neem contact op met je faculteit om te vragen naar de mogelijkheden voor uitstel bij jouw faculteit.

Neem contact op met je studieadviseur of tutor om te informeren naar de mogelijkheden om een ​​tussenjaar te nemen.

Beurzen

Omdat je niet mag afreizen van de UU naar de bestemming van je gast universiteit, maak je daarvoor ook geen extra kosten. Je kan dus geen Erasmus+ beurs aanvragen. 

Deze informatie is momenteel nog niet beschikbaar. De Europese Commissie moet nog beslissen over deelname van het VK aan het Erasmusprogramma in 2021-2022. Aangezien je in 2021-2022 opnieuw een aanvraag voor een uitwisseling moet indienen, kun je desgewenst andere bestemmingen kiezen.

Als je je uitwisseling uitstelt tot 2021-2022, moet je opnieuw een aanvraag indienen voor zowel de uitwisseling als de Holland Scholarship.

Voor virtual exchange kan geen Holland Scholarship worden aangevraagd.