Informatiebeveiliging - Veilige toegang - Tools om wachtwoorden te onthouden

Overal op internet gebruik je wachtwoorden, en vaak ook veel verschillende wachtwoorden (dat is het veiligst). Het is daardoor een uitdaging om ze allemaal te onthouden. Gelukkig is er hulp: een wachtwoordmanager.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een digitale kluis en is beschikbaar als app op je smartphone of software op je computer. Hierin sla je op welk wachtwoord je bij welke service je gebruikt. Om die wachtwoorden te bekijken heb je slechts één (sterk) hoofdwachtwoord nodig.

Makkelijk dus: je hoeft dan alleen nog je hoofdwachtwoord te onthouden!

Welke moet ik gebruiken?

Er bestaan vele wachtwoordmanagers. Sommige zijn gratis, anderen kosten geld. De functionaliteit verschilt per app. Je kiest zelf welke je het fijnst vind werken.

Belangrijk voordat je begint

Een wachtwoordmanager is onmogelijk om te openen zonder jouw hoofdwachtwoord. Ook de ICT Servicedesk kan dit niet voor je openen als je dit vergeten bent. Onthoud het daarom goed en zorg dat het veilig is (zie "Een goed wachtwoord kiezen") . Met dit wachtwoord kun je immers al je andere wachtwoorden inzien!

Kies er eentje uit

Hieronder vind je voorbeelden van wachtwoordmanagers. Er wordt momenteel nog geen wachtwoordmanager ondersteund door de ICT Servicedesk.

  • LastPass (voor Windows, Mac en Linux en smartphone)
  • Bitwarden (voor Windows, Mac en Linux en smartphone)
  • KeePass (voor Windows, Mac en Linux (lokaal, niet via een webbrowser)
  • Dashlane (voor Windows, Mac en smartphone)
  • StickyPassword (voor Windows, Mac en smartphone)

Deze apps (m.u.v. keypass) zijn ook beschikbaar voor je mobiele telefoon. Download ze in dat geval via de Appstore of Google Play store via je mobiel zelf.