Schrijftips

Een goede academische tekst schrijven is een hele uitdaging. Hoe zet je de eerste letters op papier? Hoe kom je tot een goede structuur? Wat is een academische schrijfstijl? Je kunt een gratis afspraak maken met een schrijfcoach. Wil je hier en nu al wat tips? Kijk verder op deze pagina.
- Academisch schrijven gaat om 'kennis transformeren' (kritische reflectie op wat je hebt gelezen), en niet om 'kennis spuien' (alleen samenvatten wat je hebt gelezen).
- Verdeel je werk in stappen (formuleren van de hoofdvraag, antwoorden verzamelen, een tekstplan maken, schrijven, reviseren, aanpassen), en werk ze één voor één door. Probeer geen perfecte eerste versie te schrijven.
- Academische stijl is meestal objectief en heel erg precies. Onderbouw je standpunten altijd met argumenten en referenties.
- Vraag rond wat de academische gebruiken zijn: praat met docenten, studiegenoten, ouderejaars, huisgenoten, etc. Zoek naar voorbeelden van de opdracht waar je aan werkt: bijvoorbeeld naar essays, papers en scripties die geschreven zijn voor dezelfde docent.
- Praat over je schrijfwerk. Met je vrienden, je studiegenoten of een schrijfcoach. Maak een afspraak met een schrijfcoach bij het Skills Lab als je je werk wilt bespreken.
(bron: Skills Lab)
- Purdue OWL (Online Writing Lab). Hier vind je veel informatie over academisch schrijven en schrijven in het algemeen. Handig om via de 'site map' de onderwerpen te zoeken.
- UNC handouts (University of North Carolina, Chapel Hill). De 'Tips and Tools' van de Universiteit van North Carolina zijn vaak zeer gedegen en iets uitgebreider beschreven dan op Purdue OWL. Deze site heeft ook een aantal korte video's, te herkennen aan het camera-icoon.
- Manchester Phrase Bank (Academic Phrase bank) / Academische Uitdrukkingen (VU). In deze ''bank" zijn duizenden phrases uit wetenschappelijke artikelen opgeslagen. Je kunt hier verschillende formuleringen vinden en controleren of jouw eigen formuleringen passen binnen het register van academisch schrijven. De uitdrukkingen zijn thematisch geordend, naar bijvoorbeeld 'compare and contrast' of 'referring to literature'.
- Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hier vind je alle hulp die de UB aanbiedt op het gebied van schrijven, literatuur zoeken, bronvermelding en scripties. De LibGuides van de universiteitsbibliotheek geven specifiek advies bij het zoeken van literatuur. Zo is er hulp bij het evalueren van de geschiktheid van bronnen, bij citeren, en bij het beheren van literatuur.
- Handboek academisch schrijven. Deze site bevat een aantal formulieren, voorbeelden en theorie die in het bijbehorende boek worden uitgelegd. Je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het formuleren van hoofd- en deelvragen, van de relevantie of bij het evalueren van je argumentatie.
- Op het platform Academisch Schrijven vind je tips & tricks voor academisch schrijven, bijvoorbeeld voor schrijfstijl, referenties en het afbakenen van je probleemstelling. Ook kun je testen wat voor soort schrijver je bent.
- Handboek Academische Communicatieve Vaardigheden (RUG). Deze site van de Rijksuniversiteit Groningen bevat veel nuttige informatie; over academisch schrijven in het algemeen maar ook over deelaspecten als stijl, aanpak van het schrijven en plagiaat. Er is ook een deel over mondeling presenteren.
- Maak gebruik van de online schrijfhulp van de Universiteit van Leuven. De Schrijfhulp, een online tool, markeert verschillende aspecten van je tekst die je vervolgens zelf kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan signaalwoorden, schrijfstijl of spelling.
- De Checklist eerlijke wetenschap geeft nog enkele aanwijzingen om te controleren hoe je met bronnen om bent gegaan en geeft ook informatie over plagiaat.
- Vooral moeite met taalvaardigheid, zoals spelling of grammatica? Kijk dan eens op de pagina 'taalondersteuning'.
Contact Skills Lab
Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park
Kamer 2.45
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht- Mail naar skillslab@uu.nl