Leiderschapsprogramma

In het interdisciplinaire Leiderschapsprogramma leer je wat jou tot een goede leider maakt

Het Leiderschapsprogramma is een extracurriculair honoursprogramma voor studenten met een interesse in leiderschap. Dit programma (10 EC) volg je naast je masteropleiding van de Universiteit Utrecht.

Theoriesessies

In het Leiderschapsprogramma benader je leiderschap theoretisch vanuit verschillende disciplines en ervaar je hoe leiderschap werkt in de dagelijkse praktijk, terwijl je jouw eigen leiderschapsstijl ontdekt en ontwikkelt. De theoriesessies worden verzorgd door onderzoekers vanuit uiteenlopende disciplines met een expertise op leiderschap. Zo ontdek je bijvoorbeeld vanuit de psychologie wat effectief leiderschap is, hoe dominantie in de dierenwereld wordt gezien of hoe politieke macht door middel van kunst versterkt wordt. Deze theorieën pas je toe op leiderschapsvraagstukken uit de praktijk om zo beter grip te krijgen op wat het betekent om een leider te zijn in een globaliserende wereld.

Leiderschap in de praktijk

Tijdens de interactieve en intieme College Tours ga je in gesprek gaan met ervaren leiders uit onze maatschappij: zowel uit het bedrijfsleven, de culturele wereld, de sport, het hoger onderwijs als de politiek. In de laatste studieperiode loop je tijdens de Leader-to-Shadowdagen mee met een leider om van dichtbij te ervaren op welke manier hij of zij invulling geeft aan deze rol en wat dit in de dagelijkse praktijk betekent. Ook buig je je met medestudenten over een uitdaging waar de leider of organisatie tegenaan loopt.

Persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden

Gedurende het jaar vinden er verschillende trainingen plaats van experts van binnen en buiten de UU over thema’s als persoonlijk leiderschap, beïnvloeding en motivering en spreken in het openbaar. Daarnaast staat persoonlijke ontwikkeling centraal, word je gecoacht en reflecteer je op vaardigheden die jij zelf graag wil ontwikkelen.

Leiders en organisaties

Leiders die betrokken zijn (geweest) bij het programma zijn onder meer Cathelijne Broers (Directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Ernst van de Weert (Executive Director Global Legal Affairs  Heineken), Fred Teeven (voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie), Pieter Duisenberg (Voorzitter van de Vereniging van Universiteiten), Marieke van Schaik (Directeur Rode Kruis), Ron Jans (hoofdtrainer FC Twente) Jacco Eltingh (voormalig proftennisser en huidig technisch en commercieel directeur KNLTB) en Robert van Zanten (oprichter NCOI).