Rust en ontspanning

De mentale gezondheid van studenten kwam na de pandemie meer dan ooit in beeld. Niet zo gek, gezien studenten steeds meer last hebben van problemen rondom stress, angst, depressie en andere klachten rondom mentale gezondheid. Maar liefst 97% van de studenten ervaart wel eens stressen 68% rapporteert emotionele uitputtingsklachten aan het Trimbos2

Stress is natuurlijk niet altijd ongezond. Mensen hebben een bepaalde hoogte aan stress nodig om goed te kunnen functioneren.3 Maar als je teveel of te lang stress voelt, is het verstandig om hulp te zoeken. Sommige klachten vragen om de hulp van bijvoorbeeld de studentenpsycholoog, coach of huisarts. Andere klachten kunnen wellicht verholpen worden door zelf aan de slag te gaan met hulpmiddelen rondom de thema's rust en ontspanning. 

Hieronder vind je een overzicht met hulpmiddelen rondom stress, angsten, piekeren, dips en depressies, mindfulness en meditatie.

Boeken

Challenges en E-modules

Documentaires

Apps

Video's

Podcasts

Zelftests

Let op: de tips en tools die wij op deze pagina verstrekken zijn uitsluitend bedoeld als algemeen advies om zelf aan de slag te gaan en dienen niet te worden beschouwd als een uitputtend overzicht. De lijst is gebaseerd op onze eigen kennis en ervaringen met de bronnen, en hoewel we ons best doen om accurate en relevante informatie aan te bieden kunnen we niet garanderen dat de verstrekte tips geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Heb je meer hulp of advies voor jouw individuele situatie nodig, bekijk dan hier bij wie je daarvoor terecht kunt.