Onderwijs

Bachelor

De major (hoofdrichting) van je bacheloropleiding beslaat 75%. De andere 25% is profileringsruimte, die je vrij kunt invullen met cursussen die aansluiten bij jouw ambities en talenten. Dat kunnen losse cursussen zijn, maar je kunt ook kiezen voor een samenhangend pakket: een minor. De Universiteit Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van ruim 100 minors.
Bij Studium Generale kun je ook lezingenreeksen volgen die onderdeel zijn van een cursus voor studiepunten.

Master

Je hebt binnen de Universiteit Utrecht verschillende soorten masterprogramma's: academische masters, onderzoeksmasters en educatieve masters. Ook biedt de universiteit premasters voor studenten die niet direct toelaatbaar zijn tot een masterprogramma.

Vrij programma

De universiteit biedt de mogelijkheid om een vrij programma samen te stellen. Een vrij programma moet een samenhangend geheel vormen en moet altijd voldoen aan specifieke randvoorwaarden van een bestaande opleiding. De precieze eisen en randvoorwaarden verschillen per opleiding. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de studieadviseur en/of examencommissie van de opleiding waar je voor staat ingeschreven. Contactgegevens vind je op de Studentensite, op de pagina van de betreffende opleiding.

Verbreding van je pakket 

Je kunt je vrije ruimte invullen met bijvoorbeeld een stage of het volgen van onderwijs aan een andere onderwijsinstelling. Bijvoorbeeld aan één van de hogescholen of universiteiten in Nederland of je kunt gaan studeren in het buitenland. Voor heel getalenteerde bachelor- en masterstudenten biedt de Universiteit Utrecht een honoursprogramma aan.

Overig onderwijs

Studeer je aan de Universiteit Utrecht of een andere Nederlandse universiteit of hogeschool? Dan kun je één of meerdere cursussen volgen als bijvak. Als je niet bent ingeschreven bij een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs kun je tegen betaling contractonderwijs volgen. In beide gevallen zijn er verschillen per faculteit.

Inclusief onderwijs

Eén van de prioriteiten van de Universiteit Utrecht is om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen, om zo een veilige en inspirerende leeromgeving te creëren. Wat de universiteit doet op het gebied van gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie? Zie het programma Equality, Diversity & Inclusion.

Direct naar je eigen opleiding

Bachelor kiezen?

Bekijk het overzicht van UU bacheloropleidingen

Master kiezen?

Bekijk het overzicht van UU (pre)masterprogramma's