Samen in gesprek
In de lijst hieronder vind je verschillende mogelijkheden om in gesprek te gaan, zowel individueel als met een groep. Ook tippen we enkele opties buiten te universiteit.
Wil je in gesprek met een van de UU begeleiders, zoals bijvoorbeeld je studieadviseur, een studentenpsycholoog of een vertrouwenspersoon? Klik dan de gele button hieronder om te zien bij wie je terecht kunt.
In gesprek met een (peer-)coach
In een zinnig gesprek kun je met een ervaren begeleider praten over levenssituaties die op dit moment spelen of die voor jou moeilijk of uitdagend zijn. Dat kan bij voorbeeld gaan over (liefdes)relaties, motivatieproblemen, ziek zijn, verlies, eenzaamheid, vriendschap, familie, wonen, keuzes maken, vragen over de toekomst. We verkennen wat er in jou leeft en gaan op zoek naar wat in deze situatie voor jou heilzaam is. Soms is dat gewoon je zorgen bespreken met iemand die goed kan luisteren. Soms gaat het over betekenisgeving, de ervaringen een plek geven.
Klik hier voor meer informatie en het boeken van een afspraak.
Buiten zijn maakt je hoofd leeg en geeft je vaak een andere kijk op gedachten, situaties en problemen. Door de beweging van je brein alleen al, kun je tot een andere denkwijze komen. De natuur werkt kalmerend en kan dienen als inspiratiebron. Al wandelend verken je samen met een ervaren (wandel)coach een vraag of onderwerp dat jou bezighoudt.
Klik hier voor meer informatie en het boeken van een afspraak.
In gesprek met een (peer-)coach in groepsverband
De dood van iemand die je lief was, heeft veel impact op je leven. Hoe ga je hiermee om, wat betekent het voor de rest van je leven? In de groep ‘Good Mourning’ maak je ruimte voor het omgaan met jouw verlies.
De dood van iemand die je lief was, heeft veel impact op je leven. Hoe ga je hiermee om, wat betekent het voor de rest van je leven? In de groep ‘Good Mourning’ maak je ruimte voor het omgaan met jouw verlies.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden (Nederlandstalig).
Je eenzaam voelen in een kamer vol mensen of in een stad vol vrienden kan heel ontmoedigend zijn. Maar het is ook heel gewoon. Op onze zoektocht naar betekenisvolle verbindingen kunnen we ongelukkig voelen, ook al zijn er genoeg mensen om ons heen die om ons geven. Dus vragen we ons af of er iets mis is met ons of met onze relaties. Ironisch genoeg kunnen deze gedachten - op hun beurt - onze bestaande en zelfs potentiële interacties beïnvloeden.
Door UU-studenten samen te brengen die zich zowel met zichzelf als met anderen willen verbinden, willen we een open gesprek op gang brengen over geestelijk welzijn, waarbij we van gedeelde ervaringen overgaan op gedeelde groei.
Dit semester starten we met een nieuwe pilot voor de peer-support group 'New Beginnings: Conscious Connections', met de focus op onze verwachtingen van sociale connecties. Voel je vrij om je aan te melden voor deze pilot.
Klik hier voor meer informatie
Voel je je overweldigd door zelfkritiek en het gevoel dat je nooit voldoet? Deze ondersteuningsgroep is speciaal opgezet voor iedereen die worstelt met de stem van hun innerlijke criticus. Zelfkritiek is een veelvoorkomend probleem onder universiteitsstudenten. Academische druk, persoonlijke veranderingen en constante zorgen over het verleden en de toekomst vormen allemaal uitdagingen waar we mee te maken krijgen. Harde zelfkritiek maakt de strijd alleen maar zwaarder. Peer-ondersteuning biedt een ruimte voor authentieke verbinding en begrip tussen mensen met vergelijkbare ervaringen. Je kunt ontdekken dat je niet de enige bent die worstelt met zelfkritiek. Door lid te worden van deze groep, draag je bij aan het creëren van een veilige omgeving die delen, actief luisteren en wederzijdse steun bevordert. Bovendien krijg je de kans om zelfcompassie te oefenen door middel van verschillende groepsactiviteiten en mindfulness-oefeningen.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven (alleen Engelstalig).
Af en toe krijgen we de kans om opnieuw te beginnen. Soms is dat het resultaat van hard en doelbewust werk, en andere keren gebeurt het gewoon vanzelf. Hoe dan ook, we dragen vaak verwachtingen mee in dit nieuwe hoofdstuk, of we ons daar nu volledig van bewust zijn of niet. We beloven onszelf misschien om dingen anders te doen, of we hebben hoge verwachtingen van onze sociale contacten, prestaties en persoonlijke groei.
Deze groep is voor alle studenten die deze nieuwe start samen met anderen en met intentie willen benaderen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden (alleen Engelstalig).
Het leven als student kan extra uitdagingen met zich meebrengen als je hoogbegaafd bent. Vanuit de UU is er een themagroep opgericht voor hoogbegaafde studenten. In deze groep kunnen hoogbegaafde studenten samen in gesprek gaan over de leuke en minder leuke ervaringen van het studeren en wordt er informatie gedeeld die deelnemers kan helpen meer grip te krijgen op hun situatie en met meer plezier te studeren.
Frequentie:
De themagroep komt elke twee weken samen.
Voor wie?
De groep is bedoeld voor hoogbegaafde studenten van de Universiteit Utrecht.
Kosten:
gratis
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
In gesprek met Frisse Gedachtes
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- Elke week wanneer je wilt
Korte inhoud:
Bij UUConnects kan je veel meer dan alleen wandelen! Geef nu ook jouw interesses aan, ga samen sporten, ga gezellig wat eten of spreek af met een groep! Zo ontmoet je makkelijk nieuwe studenten in jouw stad.
Aanbieder: Frisse Gedachtes en Universiteit Utrecht
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
In gesprek met diversiteitsnetwerken
African Caribbean Heritage Network (ACHN) is een door studenten geleid diversiteitsnetwerk van de Universiteit Utrecht, dat Afrikaans en Caribisch erfgoed viert door middel van sociale en educatieve activiteiten. Het is een bloeiende gemeenschap die open staat voor alle studenten en medewerkers van Afrikaanse en Caribische afkomst en voor degenen die meer willen weten over de Afrikaanse en Caribische cultuur.
Klik hier voor meer informatie.
Het Platform Onbeperkt Studeren is een platform voor en door studenten met een functiebeperking. Wij willen studenten met een functiebeperking helpen met tips en informatie over hoe zij hun studie zo onbeperkt mogelijk kunnen afronden!
Klik hier voor meer informatie.
University Pioneers is een community van de Universiteit Utrecht die bedoeld is voor studenten die één van de eersten zijn uit hun gezin die hoger onderwijs betreden. UP onderscheidt zich door eerste-generatie-studenten een community te bieden bestaande uit studenten en medewerkers van de UU, maar ook rolmodellen van buiten die UU, die allemaal eerste-generatie-student zijn of zijn geweest.
Klik hier voor meer informatie.
Het Class-Conscious Academics Network (CCAN) is een community van en voor eerstegeneratiestudenten en academici uit de arbeidersklasse aan de Universiteit Utrecht, georganiseerd onder de overkoepelende Diversity Networks van EDI-Office.
Klik hier voor meer informatie.
De Incluusion Community wil een gevoel van saamhorigheid creëren voor studenten en medewerkers met een vluchtelingenachtergrond en bondgenoten bij UU. We willen een stem geven aan een groep die vaak niet gehoord wordt en een veilige ruimte bieden voor iedereen om samen te zijn, te studeren en te werken.
Klik hier voor meer informatie.
In gesprek met iemand buiten de universiteit - klik hier voor meer opties
Het Buurtteam is er voor alle Utrechters en voor elke vraag. In de wijk Oost, waarbinnen het Utrecht Science park valt, hebben we daarnaast speciale aandacht voor studenten. Je kunt er onder andere terecht voor vragen over geld en administratie, wonen, (psychische) gezondheid, huiselijk geweld, onderwijs, werk en over (weer) meedoen.
Waar en wanneer
Bolognalaan 101 op het Utrecht Science Park, in het HU Gezond&Wel Centrum.
- Maandag t/m donderdag inloopspreekuur tussen 12:00 en 16:00 uur.
Het betreft een inloop, dus er hoeft vooraf geen afspraak gemaakt te worden. De ondersteuning kan vaak direct opgestart worden en is verder kosteloos. Er is dan ook geen verwijzing van een arts nodig. Met een vast team van twee Buurtteam medewerkers en in samenwerking met Social Work studenten helpen we je verder. Ter plekke gaan we in gesprek en denken we graag mee. Mocht er een vervolgafspraak nodig zijn, dan maken we die ter plekke.
Contact
Op de dagen dat we niet aanwezig zijn, zijn wij te bereiken via het mailadres: sciencepark@sociaal.buurtteamsutrecht.nl of op het telefoonnummer: 030-7400509 of via WhatsApp op 06-23476856
Voor wie?
Naast studenten zijn ook andere inwonenden of werkenden van het Sciencepark welkom op het inloopspreekuur van het Buurtteam.
Podcast
Sociaal werkers van de Buurtteams in Utrecht in gesprek met inwoners die ‘iets‘ hebben. Luister hier naar hun podcast.
Worstel je als student met bepaalde aspecten van je studie of dagelijks leven als gevolg van autisme? Of heb je vragen over autisme? ? Dan willen wij je graag wijzen op het spreekuur van Jados, te bereiken via een telefoontje of per WhatsApp. Jados is een landelijke organisatie die begeleiding biedt aan (jong)volwassen met autisme in alle grote studenten steden van Nederland. De begeleiders van Jados helpen je bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om succesvol en met plezier te studeren en om te werken aan zelfstandigheid.
Hier zijn enkele voorbeelden van situaties waarvoor je zou kunnen bellen:
- Je wilt graag een opleiding volgen, maar het lukt niet om overzicht te houden op de planning en je mist hierdoor lessen.
- Het lukt je niet om aansluiting te vinden bij je studiegenoten of je loopt vast bij de samenwerking met hen.
- Je hebt de cognitieve vaardigheden om een studie te volgen, maar je weet niet wat er van je verwacht wordt.
- Het vragen om hulp aan de docent/studieadviseur is lastig. Het op orde krijgen van de administratieve zaken rondom studeren lukt niet.
- Je woont op kamers (of je hebt de wens om op kamers te gaan) en je hebt moeite om aan het huishouden te denken, laat staan er aan te beginnen.
Tijdens het spreekuur word je telefonisch of chattend per WhatsApp te woord gestaan door een vaste begeleider van Jados. Hij of zij kan samen met jou de volgende zaken oppakken: overzicht krijgen, opdrachten structureren, ondersteuning bieden bij communicatie met studiegenoten, bespreken wie/waar je om hulp zou kunnen vragen en wat de mogelijkheden zijn, en eventuele doorverwijzing. Onze ervaring leert dat je met een klein beetje hulp of antwoord op een vraag alweer een stuk verder kunt komen. Als er meer nodig is dan een consult zullen we je ook adviseren over hoe en waar je meer structurele ondersteuning kunt krijgen.
Waar en wanneer
- Iedere vrijdagmiddag van 12.00 tot 13.00 via telefoonnummer +31 6 43 29 69 09. Je hebt de mogelijkheid om te bellen of een WhatsAppje te sturen.
- WhatsAppen is ook de rest van de week mogelijk, alleen zul je dan pas op vrijdag tijdens het spreekuur een antwoord ontvangen.
- Er is ruimte voor een gesprek van ongeveer 10 minuten. Als het nummer in gesprek is, proberen we je later terug te bellen.
- Buiten het spreekuur om is Jados ook altijd bereikbaar voor studenten per mail via spreekuur.uu@jados.nl
Voor wie?
Alle UU studenten met autisme en studenten (ook zonder diagnose) die vragen hebben over dit onderwerp.
Sigrid Dragt, een coach van de Academie voor Holistisch Coaching, biedt 5 gratis sessies aan voor studenten die meer innerlijk welbevinden, innerlijke rust en een gezonde leefstijl willen bereiken. Bij een ‘gezonde leefstijl’ gaat het over een gedragspatroon waarin aandacht is voor voldoende ontspanning en slaap, goede voeding, voldoende beweging en het reduceren van stress. Hierdoor zullen klachten zoals slecht slapen, nek-, rug- of darmproblemen, je futloos voelen, ‘niet goed in je vel zitten’ verminderen of verdwijnen.
Holistisch coaching betekent dat de coach niet alleen kijkt naar de mentale of psychische factoren achter jouw gedrag, maar daar ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van je leven en er vraagstukken rondom zingeving bij betrekken.
Voor wie?
Alle UU studenten met een hulpvraag rondom stress, slaap en ontspanning
Details
- Het gaat om 5 sessies, het traject zal tot september lopen
- Voorafgaand zal je een korte kennismaking hebben met Sigrid (30 min, telefonisch of face to face)
- Voor meer informatie kan er een email worden gestuurd naar: sigriddragt@hotmail.com
Gaat het even niet zo lekker? Bel of chat met de Alles Oké Supportlijn, want praten lucht op!
Alles is bespreekbaar!
Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, op school of met je studie? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is bespreekbaar.
100% vertrouwelijk
We weten niet wie je bent en dat hoef je ons ook niet te vertellen. Op je telefoonrekening staat niet dat je met ons gebeld hebt. En wij kunnen jouw telefoonnummer of internetadres niet zien.
Voor wie?
Voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar.
Klik hier voor meer informatie
Wat is de WachtVerzachter?
De WachtVerzachter is een oplossing voor mensen die in afwachting zijn van psychische hulp. Deze hulp laat door de lange wachtlijsten vaak te lang op zich wachten, waardoor de kans groot is dat een situatie alleen maar verslechtert. De WachtVerzachter zorgt ervoor dat je tijdens het wachten al kunt werken aan je herstel.
Niet alleen voor mensen op een wachtlijst
De WachtVerzachter is er niet alleen voor mensen die op een wachtlijst staan. We willen je ook graag ondersteunen na(ast) je behandeling. Ook wanneer je je regelmatig angstig voelt, last hebt van sombere gedachten en wanneer je merkt dat dit van invloed is op je dagelijks leven ben je van harte welkom.
Voor wie?
Heb jij als jongere in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar uit Utrecht interesse? Neem dan contact op met de WachtVerzachter via info@wachtverzachter.nu of 088-7878857.
Klik hier voor meer informatie.
Als student ga je een nieuwe fase van je leven in. Het kan zijn dat je in je studententijd te maken krijgt met alcohol, tabak en andere drugs. Of dat je er nieuwsgierig naar bent. Weet jij wat deze middelen met je doen en wat de risico’s zijn?
Heb je een vraag over alcohol, andere drugs, gokken of gamen? Bij Jellinek Preventie kun je als student gratis én zonder verwijzing van je huisarts terecht. Dit kan gaan over je eigen situatie, bijvoorbeeld als je vragen hebt over je gebruik, maar ook over mensen die dicht bij je staan.
Jellinek Advieslijn: 088 505 1220.
Klik hier voor meer informatie.