Foto studeercoaching

Bij het Skills Lab kun je gratis studeercoaching krijgen. Met een getrainde student (peer tutor) bespreek je de vragen die je hebt over studeren. De coaching is laagdrempelig en geeft je meer inzicht in jouw eigen situatie. Je bent na het gesprek beter in staat vast te stellen wat er nu nog niet zo goed gaat en wat ervoor nodig is om je (studie-)aanpak te verbeteren. De studeercoach kan bijvoorbeeld meedenken over het plannen van je studie en je timemanagement, over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren of hoe je tentamens kunt voorbereiden. Dit kan studie-stress verminderen en studeerplezier vergroten.

Lees voordat je een afspraak maakt de informatie hieronder. Dan weet je of studeercoaching ook is waar jij op dit moment naar op zoek bent. 

Praktisch:

 • Voor wie? Voor alle studenten van de UU. 
 • Door wie? Studeercoaches zijn UU-studenten van verschillende opleidingen die als student-assistent werken voor het Skills Lab. Ze zijn speciaal getraind om dit werk goed te kunnen doen. Het team bestaat uit zowel bachelor- als  masterstudenten.
 • Eenmalig? Nee, je kunt een aantal keer terugkomen als dat nuttig is. Misschien heb je meer dan één vraag of wil je een advies of tip uitproberen en je ervaring nog een keer komen bespreken.
 • Wat kost het? Niets. De studeercoaching van het Skills Lab is gratis.
 • In welke taal? Het gesprek kan zowel in het Nederlands als in het Engels gehouden worden. Internationale studenten zijn welkom!
 • Hoelang? Een gesprek duurt 45 minuten, maar je kunt een aantal keer terugkomen.  
 • Waar? Je kan ervoor kiezen om het gesprek op locatie (Universiteitsbibliotheek USP) of online (MS Teams) te voeren.

Let op het volgende voordat je een afspraak bij ons maakt: 

 • Wil je een afspraak maken om het over je schrijfopdracht te hebben, maak dan een afspraak voor schrijfcoaching,
 • Wil je het echter hebben over je planning, motivatie of studeren in het algemeen? Dan zit je goed: maak hieronder een afspraak voor studeercoaching.  
 • De afspraak is voor een eerste gesprek (duur: 45 minuten). Een vervolggesprek kun je later bij de studeercoach inplannen.

Let op! Een gesprek op locatie is weer mogelijk. Ook kan je ervoor kiezen het gesprek online te voeren, via MS Teams. 
Kies eerst het afspraaktype (op locatie/online) en dan een datum en een timeslot:

Studeercoaching is individuele begeleiding die erop gericht is dat jij beter en efficiënter gaat studeren. In de coaching stel je vast waardoor het studeren (soms) niet zo goed gaat. Samen met de studeercoach kijk je naar wat je kunt of zult moeten veranderen om dit te verbeteren. Het kan zijn dat beter plannen of een andere studie-aanpak je helpen en soms ligt het aan je motivatie of concentratie.

Hoe doen we dat?

In een gesprek met de studeercoach denk je na over je huidige manier van studeren. Door allerlei vragen te bespreken wordt duidelijk wat je zou kunnen verbeteren. Je krijgt strategieën en tips aangereikt die je daarbij kunnen helpen.

Met allerlei vragen over studeren kun je naar de studeercoach komen. Bijvoorbeeld: wat is een goede studieplanning? Hoe verbeter je je concentratie? Hoe kun je sneller lezen? Wat is een goede tentamenvoorbereiding?

Maar ook als je geen duidelijke vraag hebt en merkt dat studeren niet zo goed gaat, kun je langskomen. Misschien vind je het moeilijk om te beginnen, besteed je (te) veel tijd aan andere dingen of ben je niet doelgericht bezig. We bespreken waar dat aan kan liggen en wat je dan het beste kunt doen.

Wanneer?

Je bent op ieder moment welkom, misschien ben je net begonnen aan een nieuwe periode of heb je al bijna een tentamen. Wacht alleen niet te lang met het veranderen van je manier van studeren!

 

Wat kun je verwachten van de studeercoaches?

 1. De studeercoaches stellen vragen waardoor je scherper gaat nadenken over je eigen studie-aanpak. Bijvoorbeeld hoe je studeert, hoeveel tijd je eraan besteedt en of je het interessant vindt.
 2. Je krijgt tips. Als je weet wat je wilt veranderen, kunnen ze je tips geven. Bijvoorbeeld over hoe je efficiënt kunt lezen en studeren, wat een goede weekplanning is en hoe je omgaat met afleidingen.
 3. Ze vertellen je wat er nog meer is binnen de UU aan vaardigheidstrainingen en –tools en eventueel andere ondersteuning

Wat kun je niet verwachten van je studeercoach?

 1. De studeercoach geeft geen uitgebreide training in (studeer)vaardigheden, zie daarvoor het overzicht van het UU-aanbod op Skills lab-site.
 2. De studeercoach is niet inhoudelijk deskundig in jouw studieonderwerpen. Voor vragen daarover kun je beter je studieadviseur, docent of een studiegenoot raadplegen.
 3. De studeercoach kan je niet helpen bij persoonlijke problemen. Als je daarover wilt praten verwijzen we je door naar de studieadviseur, de studentendecaan of de studentenpsycholoog.

Contact

De studeercoaching wordt georganiseerd door het Skills Lab en O&T (Onderwijsadvies & Training).

Vragen? Neem contact op met het Skills Lab:

Email: skillslab@uu.nl
Telefoon: 030 253 6300