FAQ
Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen? Het International Office wil jou zo goed mogelijk verder helpen. Op onze contactpagina vind je informatie over waar je terecht kunt met jouw vraag.
Als je op uitwisseling gaat, dan ga je een semester of een heel jaar studeren aan een van de partneruniversiteiten van de Universiteit Utrecht, terwijl er studenten van de partneruniversiteit naar Utrecht (kunnen) komen. Je blijft tijdens je uitwisseling ingeschreven staan aan de Universiteit Utrecht, wat betekent dat je je collegegeld ook aan de Universiteit Utrecht betaalt. Je hoeft dus geen collegegeld aan de buitenlandse partneruniversiteit te betalen. De cursussen die je in het buitenland volgt, breng je na terugkomst in je eigen studieprogramma in; de studiepunten tellen mee voor je examenprogramma.
Een summerschool of een master in het buitenland valt niet onder een uitwisseling. Het International Office kan je hier dan ook niet bij ondersteunen.
Een uitwisseling heeft ontzettend veel verschillende positieve kanten.
- Academische uitdaging: je maakt kennis met een andere academische insteek
- Goed voor je persoonlijke ontwikkeling
- Het staat goed op je cv: veel werkgevers vinden buitenlandervaring een pre
- Het verwerven of verbeteren van één of meerdere vreemde talen
- Je maakt vrienden over de hele wereld en verbetert je interculturele vaardigheden
- Je wordt volledig ondergedompeld in een andere cultuur
- Het is een unieke en geweldige ervaring
Mocht je ervaringen van andere studenten willen lezen, dan kun je terecht op de bestemmingenpagina van de betreffende universiteit en daar vind je de studentverslagen.
Je kunt alleen op uitwisseling als je:
- Staat ingeschreven als voltijdstudent bij de Universiteit Utrecht. Tijdens je uitwisseling betaal je alleen collegegeld aan de Universiteit Utrecht.
- Minstens 60 EC hebt gehaald.
- De vakken die je in het buitenland wil volgen gaat inbrengen als onderdeel van je studieprogramma.
Ook de gastuniversiteit kan eisen stellen, bijvoorbeeld:
- Bewijs van taalvaardigheid in een specifieke taal;
- Gemiddeld cijfer: een enkele partneruniversiteit vraagt een bepaald gemiddeld cijfer (GPA).
De eisen die gastuniversiteiten stellen zijn terug te vinden op de bestemmingenpagina.
Een uitwisseling van 30 EC past goed in een bacheloropleiding als het ingebracht wordt in de profileringsruimte. Je kan in principe nominaal afstuderen. Bespreek de mogelijkheden met de studieadviseur als je twijfelt of als je specifieke vragen hebt over het invullen van je studieprogramma.
Studeren in het buitenland past binnen een bachelor- of masteropleiding. Sommige studenten kiezen er echter voor om op een later moment te gaan, dus vlak na het afronden van hun studieprogramma aan de Universiteit Utrecht. Hiervoor dient toestemming aangevraagd te worden bij de Examencommissie. Dit kan je doen zodra je bericht hebt ontvangen van de Examencommissie dat je bent afgestudeerd. Hier kan je dan uitstel voor aanvragen.
Je kunt er ook voor kiezen om na je studie onder je eigen verantwoordelijkheid verder te studeren of onderzoek te doen. Het international office zal je hier niet bij kunnen ondersteunen.
De kosten hangen af van de bestemming die je kiest en het soort uitgaven die je doet. Je kunt het beste beginnen met het in kaart brengen van jouw beschikbare budget. Je kunt meer informatie vinden op de pagina Kosten en Financiering. Daarna kijk je wat de verwachte kosten voor een aantal bestemmingen zijn. Op de bestemmingenpagina staat per bestemming wat de verwachte kosten ongeveer zijn op het gebied van accommodatie, transport, een maaltijd, et cetera.
Als je binnen Europa blijft en je uitwisseling binnen het Erasmusprogramma valt dan kun je een Erasmusbeurs aanvragen. De hoogte van het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van je bestemming, omdat sommige landen duurder zijn dan anderen.
Er zijn helaas weinig beurzen voor uitwisselingen buiten Europa. Meer informatie over beurzen kun je hier vinden.
Je lening bij DUO kun je gewoon laten doorlopen. Dit heeft geen invloed op je Erasmusbeurs. Bovendien kan je bij DUO een vergoeding aanvragen voor de maanden dat je je studentenreisproduct niet gebruikt. In 2023 is deze vergoeding 120 euro per maand.
De ondersteuning voor studenten met een beperking verschilt per universiteit. Kijk op de website van de partneruniversiteit welke hulp en faciliteiten zij bieden en bekijk of dit voorziet in jouw behoeften. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust contact op met het International Office. Zij kunnen ook altijd contact opnemen met de gastuniversiteit.
De Universiteit Utrecht heeft veel overeenkomsten met universiteiten in het buitenland. Welke bestemming geschikt is voor jou ligt aan jouw opleiding, de vakken die je wilt volgen en wat voor soort overeenkomst er geldt tussen de gastuniversiteit en de Universiteit Utrecht. Hieronder leggen we het verschil tussen universiteitsbrede en facultaire bestemmingen uit.
Universiteitsbrede bestemmingen
- Alle studenten van de UU kunnen naar deze bestemmingen. Dat betekent dat je uit verschillende vakgebieden kunt kiezen en vakken buiten jouw vakgebied kunt kiezen, als je aan de voorwaarden voldoet.
- Per bestemming staat het aantal plaatsen (number of places available). Soms moet er worden geloot. Dan zie je dit: selection was necessary in the last few years.
Facultaire bestemmingen
- Alleen studenten van een specifieke faculteit en/of studierichting komen in aanmerking voor deze bestemmingen. Dat betekent dat je bij die universiteit vakken binnen jouw vakgebied kunt volgen.
- Meestal is er een selectie, bijvoorbeeld op basis van een motivatiebrief, cijfers, cv. De selectieprocedure is verschillend per faculteit.
- Zijn er meer aanmeldingen dan plekken? Dan worden de studenten met het beste dossier geselecteerd.
Op de bestemmingenpagina vind je alle universiteiten waarmee de Universiteit Utrecht een contract voor uitwisseling heeft. Als je in het menu links jouw faculteit en de Universiteit Utrecht selecteert, verschijnt een lijst met universiteiten waar jij heen kunt op uitwisseling!
Er zijn meerdere criteria waarop je je keuze kan baseren. Het belangrijkste is de match tussen het vakkenaanbod van de partneruniversiteit en de mogelijkheden binnen je studieprogramma.
Stel je bij het zoeken van een bestemming de volgende vragen:
- Welke vakken staan open voor uitwisselingsstudenten?
- Hoe zouden deze in mijn studieprogramma in Utrecht passen?
- Heb ik genoeg achtergrondkennis om deze vakken te mogen volgen?
Let goed op of je voldoet aan de ‘harde eisen’, zoals:
- Taaleis
- Niveau (bachelor of master)
- Ingangseisen
Daarna kan je nadenken over wat je zelf belangrijk vindt, zoals:
- Locatie
- Grootte van de gastuniversiteit
- Ranking of reputatie van de universiteit
- Aantal internationale studenten
- Financiering
Lees vervolgens, met de voor jou belangrijkste criteria in het achterhoofd, de bestemmingenpagina en de studentenverslagen. Deze geven over het algemeen een goed beeld van hoe het is om ergens te studeren.
Als de universiteit waar jij heen wilt niet in de partnerlijst voorkomt, dan heeft de Universiteit Utrecht er geen uitwisselingsovereenkomst mee. Dat betekent dat je niet als uitwisselingsstudent naar die universiteit kunt.
Als je per se naar een specifieke bestemming wil waar de Universiteit Utrecht geen overeenkomst mee heeft, kan je kijken of je er mag studeren als visiting student of freemover. Vaak houdt dit in dat je collegegeld moet betalen om cursussen te kunnen volgen, wat meestal vrij duur is. Ook moet je alles zelf regelen, de Universiteit Utrecht biedt hier geen ondersteuning. Je dient apart goedkeuring bij de Examencommissie aan te vragen; je moet dan voldoende bewijs aanleveren over het niveau en de inhoud van de cursussen.
Het beleid van de Universiteit Utrecht is om het reisadvies te volgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Houd hier rekening mee bij je keuze voor een mogelijke bestemming. Meer informatie vind je onder het kopje Reisadvies op deze pagina.
We raden je aan om je te registreren voor 24/7 BZ Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze registratie ontvang je informatie bij calamiteiten in het buitenland en bij veranderingen in het reisadvies. We raden je dringend aan om het (nood)nummer (+ 31 247247247) op te slaan en de app '24/7 BZ Reis' te downloaden.
Studiereizen en negatief reisadvies
De Universiteit Utrecht volgt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Studie-gerelateerde reizen (uitwisseling, stage, onderzoek) naar gebieden waarvoor een code oranje of rood is afgegeven, worden niet gefaciliteerd, tenzij een uitzonderingsverzoek is ingediend en goedgekeurd. Op deze pagina vind je informatie over deze procedure.
In veel landen wordt (een deel van) het onderwijs aangeboden in het Engels. Het is niet noodzakelijk dat je de landstaal spreekt, hoewel we het wel aanraden enige kennis hiervan op te doen voor vertrek.
Ben je van plan vakken te volgen in een andere taal dan Nederlands of Engels, dan zal je deze taal in ieder geval op B1 niveau van het Europees referentiekader (CEFR) moeten beheersen. Om goed deel te kunnen nemen aan het onderwijs raden wij echter aan om de taal op B2 niveau te beheersen. Denk hier goed over na en bedenk voorafgaand aan je aanmelding voor studeren in het buitenland al hoe je voldoende taalkennis kunt verwerven.
Sommige partneruniversiteiten bieden kamers aan op de campus, bij andere universiteiten moet je dit zelf regelen. Op de bestemmingenpagina van de Universiteit Utrecht staat per bestemming (onder het kopje ‘housing’) aangegeven hoe je accommodatie kan regelen en wat de gemiddelde kosten zijn. Dit soort informatie wordt ook veelal vermeld op de website van de gastuniversiteit. Ook kan je ervaringen van studenten lezen in de studentverslagen of studenten vragen die eerder naar deze bestemming zijn geweest.
De onderwijscultuur kan per bestemming zeer verschillen. Denk bijvoorbeeld aan mondelinge examens, het wel of niet waarderen van een kritische houding, of een zeer formele relatie tussen docenten en studenten. Als je meer wil weten over de onderwijscultuur van een bepaalde bestemming kan je kijken in de studentverslagen op de bestemmingspagina’s.
We raden aan om je aan het einde van je eerste studiejaar te oriënteren als je in je derde jaar een semester in het buitenland wil studeren. In oktober vinden de jaarlijke Study Abroad Weeks plaats, waarin je alles te weten komt over studeren in het buitenland. Je kunt dan ook meedoen aan workshops over financien, hoe kies ik een bestemming, etc. De deadline voor aanmelden is 1 december voor een studieverblijf in het buitenland in het daarop volgende academische jaar. Je dient je dus in je tweede jaar al aan te melden voor een periode in het buitenland tijdens je derde jaar.
De meeste studenten gaan voor een semester op uitwisseling. Het is ook mogelijk om een heel jaar in het buitenland te studeren, afhankelijk van de ruimte in je studieprogramma. Je loopt dan mogelijk studievertraging op. Soms is het mogelijk om tijdens je verblijf van een semester je uitwisseling met een semester te verlengen tot een jaar. Zorg er altijd voor dat je dit overlegt met het International Office.
Het is niet mogelijk om voor een blok of een periode (gelijk aan de blokken/periodes aan de UU) naar het buitenland te gaan. Dit is te kort en de meeste gastuniversiteiten werken met semesters. Je zult dus minimaal een semester moeten gaan. Soms is het semester aan de gastuniversiteit wel korter dan het semester aan de UU en zul je vrije tijd over hebben voor of na je uitwisseling.
Je meldt je aan via Osiris. De instructies voor hoe je je moet aanmelden vind je op de pagina Aanmelding UU.
De deadline voor studeren in het buitenland is altijd in december van het academisch jaar ervoor. Begin dus op tijd en zoek de deadline op via de link hierboven!
We wijzen beschikbare plaatsen toe in drie rondes.
- In de eerste ronde plaatsen wij zoveel mogelijk studenten bij hun eerste keuze.
- De studenten die na deze eerste ronde nog niet geplaatst zijn (bijvoorbeeld omdat er voor hun eerste keuze te veel aanmeldingen waren of ze voldeden niet aan de cijfereis van de partneruniversiteit), plaatsen wij zoveel mogelijk bij de partner van hun tweede keuze.
- Daarna gebeurt hetzelfde in de derde ronde. Je kunt dus alleen worden geplaatst bij je tweede (of derde) keuze als er na de eerste ronde nog plek over is bij deze bestemmingen.
- 75% van de studenten wordt op hun eerste keuze geselecteerd.
Selectie
Bij elke aanmelding controleren wij eerst of je voldoet aan de drie voorwaarden voor een uitwisseling. Voor de plaatsen met te veel aanmeldingen, is het proces als volgt:
- Voor universiteitsbrede bestemmingen wordt er geloot. Bij overaanmelding bij een universiteitsbrede bestemming is alleen uitwisseling voor 1 semester mogelijk en niet voor een heel jaar.
- Voor facultaire bestemmingen verschilt de manier van selectie per faculteit. Kijk bij je opleiding welke regels voor jou van toepassing zijn.
Je top 3 kan bestaan uit een combinatie van facultaire en universiteitsbrede bestemmingen. Dat maakt voor je kansen niets uit. Voor meer dan de helft van alle bestemmingen zijn er ieder jaar meer beschikbare plaatsen dan aanmeldingen. Daar kun je dus direct geplaatst worden.
Bestemmingen waarbij staat ‘selection was necessary’ zaten de afgelopen jaren na ronde 1 al vol. We raden af om deze bestemmingen als 2e of 3e keuze op te geven.
Je gehele dossier wordt gelezen door de verantwoordelijke exchange coördinator van de Universiteit Utrecht. Dat betekent dat aanmeldingen voor facultaire bestemmingen worden gelezen door één van de coördinatoren van het International Office van de faculteit, terwijl aanmeldingen voor universiteitsbrede bestemmingen worden doorgestuurd naar het universiteitsbrede International Office. Je dossier wordt niet gelezen of beoordeeld door de gastuniversiteit.
We streven ernaar om uiterlijk eind januari de uitkomst van de selecties te communiceren. We zullen dit via je studentenmail laten weten.
We verwachten dat je plannen om op uitwisseling te gaan realistisch zijn. Bij sommige bestemmingen zijn er meer geïnteresseerde studenten dan plekken. Houd er dus rekening mee dat andere studenten waarschijnlijk heel graag jouw plek hadden gekregen. We kunnen echter natuurlijk niemand dwingen om naar het buitenland te gaan. Omstandigheden kunnen altijd veranderen en er is ruimte om je beslissing te heroverwegen en je uitwisseling te annuleren.
De deadline is 1 december. Daarna zijn de meeste populaire plekken vergeven, maar na 1 december zijn er ook nog wel mogelijkheden. Meer informatie hierover kun je vinden op de website.
Het ligt eraan of je bij een universiteitsbrede of een facultaire bestemming op uitwisseling gaat, welke vakken je kunt kiezen. Faculteiten maken onderling namelijk afspraken over welke vakken de studenten tijdens hun uitwisseling mogen volgen. De specificaties staan per facultaire bestemming op de bestemmingenpagina vermeld onder 'areas of study open to exchange students'.
Met die specificaties in het achterhoofd kun je op zoek gaan naar de lijst met vakken die je kunt volgen op de gastuniversiteit. Vaak staat op de bestemmingenpagina een link naar de 'course catalogue': hier kun je vaak een samengestelde lijst vinden van vakken die je kunt volgen. Daarnaast kun je ook op de website van de gastuniversiteit de cursuscatalogus vinden, maar soms moet je wel even goed zoeken.
Let bij de keuze van je vakken op de eisen die de Universiteit Utrecht stelt. Deze vind je op je opleidingspagina.
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over welke vakken je wilt doen en hoe deze passen binnen jouw examenprogramma aan de Universiteit Utrecht. Je mag geen vakken volgen die te veel overlap hebben met de vakken die je al gevolgd hebt, of nog moet gaan volgen binnen je verplichte studieprogramma aan de UU.
De vakken die je volgt aan de gastuniversiteit moeten bovendien worden goedgekeurd door de Examencommissie. Hoe dit precies werkt en wat je daarvoor nodig hebt, kun je vinden onder het kopje 'studeren in het buitenland' op je opleidingspagina.
Denk ook na over wat het voor jou toevoegt om deze vakken in het buitenland te doen. Wat kan je daar doen dat je in Utrecht niet kan?
Dit is niet gebruikelijk, maar in sommige gevallen is het mogelijk om verplichte vakken te vervangen door vakken die je volgt in het buitenland. Bespreek dit van tevoren goed met je studieadviseur of begeleider. Daarnaast moet je hiervoor altijd goedkeuring krijgen van de Examencommissie.
We verwachten van je dat je voltijds studeert tijdens je verblijf aan de gastuniversiteit. Normaal gesproken volg je 30 EC (of een equivalent) aan cursussen. Als je geen 30 EC nodig hebt om af te studeren kun je in sommige gevallen minder vakken volgen. Er wordt een minimum van 22,5 EC per semester aangehouden. Gastuniversiteiten kunnen hier soms (hogere) eisen aan stellen. Let er ook op dat je minimaal 22,5 EC moet behalen om je Erasmusbeurs te behouden.
Je haalt dan minder dan 30 EC. Je zal op een ander moment binnen je studie een extra vak moeten doen om de niet gehaalde studiepunten te compenseren. Je dient wel goed na te gaan wat dit betekent voor je Erasmusbeurs. Om deze te behouden dien je namelijk minimaal 22,5 EC in het buitenland behaald te hebben.
De meeste partneruniversiteiten sturen de cijferlijsten naar het International Office. Vakken die je in het buitenland hebt behaald moet je inbrengen in je studieprogramma. Het is jouw verantwoordelijkheid dit aan te vragen bij de Examencommissie via een Zaak in Osiris. Hoe je dit moet doen vind je op de website van jouw opleiding.
Behaalde resultaten in het buitenland worden omgezet naar V/ONV (voldoende/onvoldoende). Daarnaast worden de oorspronkelijke vakken en cijfers geregistreerd in Osiris en afgedrukt op het Internationaal Diploma Supplement. De resultaten tellen niet mee voor je gemiddelde. Je resultaten worden, over het algemeen, opgenomen in je profileringsruimte. Het omzetten van in het buitenland behaalde studiepunten en cijfers is vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling van je opleiding.
De meeste Europese universiteiten gebruiken EC en normaal gesproken behaal je 30 EC per semester. Voor de universiteiten die geen EC gebruiken is een omrekentabel beschikbaar.
Het komt vaak voor dat het nog niet mogelijk is exact vast te stellen welke cursussen worden aangeboden op het moment dat jij in het buitenland zal studeren. Je zult je daarom vaak moeten baseren op het vakaanbod van het huidige academische jaar. Het kan dan voorkomen dat de vakken die jij op het oog hebt, uiteindelijk toch niet gegeven worden. Je zult dus enigszins flexibel moeten zijn in je keuze.
Het aantal contacturen op de universiteit zal per bestemming verschillen, waardoor het per bestemming verschilt hoeveel tijd je hebt om zelf in te delen.
Als je genoeg tijd hebt naast je studie kun je er uiteraard ook voor kiezen om te reizen vanaf je bestemming. Je kan bijvoorbeeld wat eerder naar je bestemming afreizen voordat het semester begint om je nieuwe woonplaats en de omgeving te verkennen. Daarnaast kiezen veel studenten ervoor om na hun uitwisseling nog even te blijven om te reizen (als je studieprogramma aan de UU dit toelaat). Ook heb je mogelijk onderwijsvrije weken waarin je kan reizen. Het Erasmus-netwerk ESN is in veel steden actief en organiseert vaak ook reizen waar je aan kan deelnemen. Het is zeker aan te raden om je aan te sluiten bij een ESN of een ander studentennetwerk als die bij jouw bestemming actief is!
Of je mag werken tijdens je uitwisseling verschilt per bestemming. Buiten Europa is het afhankelijk van de voorwaarden van een eventueel visum en verzekering. Binnen Europa kan werken gevolgen hebben voor je verzekering.
Hoewel een bijbaan wellicht een leuke toevoeging kan zijn, raden wij het niet aan om te werken tijdens je exchange, als dit financieel haalbaar is. Je bent maar voor een beperkte tijd op je bestemming en zal vaak ook veel willen ondernemen. Om je volledig te kunnen focussen op je ervaring van studeren in het buitenland raden wij je aan om van tevoren goed in kaart te brengen hoeveel een uitwisseling gaat kosten en bijvoorbeeld voorafgaand aan je uitwisseling een bijbaan te nemen en geld opzij te zetten.
Nee, tijdens je uitwisseling zul je fulltime (30 EC) studeren en heb je geen tijd om naast die vakken nog je scriptie te schrijven. Bovendien kan een scriptiebegeleider niet gegarandeerd worden bij de partnerinstelling.
Het International Office van de gastuniversiteit is je eerste aanspreekpunt bij vragen tijdens je uitwisseling. Kom je er niet uit, of krijg je geen antwoord van het IO van je gastuniversiteit? Dan kun je uiteraard altijd bij ons terecht. Stuur een mail aan het International Office van jouw faculteit wanneer je naar een facultaire bestemming gaat, of aan het universiteitsbrede International Office wanneer je naar een universiteitsbrede bestemming gaat.
Voor het ondertekenen van documenten, zoals je learning agreement of je certificate of attendance, kun je uiteraard altijd bij je desbetreffende International Office van de UU terecht.
Als je twee bachelorstudies tegelijk volgt en naar het buitenland wil is het belangrijk dat je goed uitzoekt wanneer dit het beste in je studieprogramma past. Overleg dit met de studieadviseur(s) van jouw opleiding(en). Denk goed na over de vakken die je in het buitenland wil volgen, en let bij je keuze goed op de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende bestemmingen waar je uit kan kiezen.
Zijn beide studieprogramma's bij dezelfde faculteit? Dan kan je kiezen uit de bestemmingen van je faculteit en het universiteitsbrede aanbod. In het buitenland behaalde resultaten kunnen voor beide studieprogramma's meetellen. Geef dit duidelijk aan bij je aanvraag voor goedkeuring van vakken en op het moment dat je, aan het einde van je verblijf, je cijferlijst bij het Examensecretariaat indient.
Zijn jouw studieprogramma's bij verschillende faculteiten? Kijk dan goed op de opleidingspagina's van jouw opleidingen en neem eventueel contact op het met International Office van beide faculteiten. Als je hoofdzakelijk via die opleiding naar het buitenland gaat kan je kiezen uit de bestemmingen van de betreffende faculteit en het universiteitsbrede aanbod. Let op: ga je op een contract van een faculteit, dan dien je (vaak) ook vakken bij die faculteit in het buitenland te volgen. Het is goed mogelijk dat je niet allebei je studies kunt combineren tijdens je uitwisseling en dat je op één van twee moet focussen. De universiteitsbrede bestemmingen hebben vaak een breder vakaanbod open staan. Je kan de in het buitenland behaalde resultaten in beide programma's inbrengen. Volg hiervoor de procedures van beide studieprogramma's (zie opleidingspagina's).
Dit is mogelijk, maar wordt gecoördineerd door het stagebureau en niet door het International Office. Het maakt geen onderdeel uit van een standaard uitwisseling naar het buitenland. Het is wel mogelijk om een Erasmusbeurs aan te vragen. Meer informatie vind je hier. Kijk ook op je opleidingspagina. Denk eraan dat je rekening moet houden met een voorbereiding van zeker een half jaar tot een jaar als je in het buitenland stage wilt lopen.
Er is één uitzondering op bovenstaande informatie: de Nederlands als Vreemde Taal (NVT) stage. Deze stage is alleen beschikbaar voor studenten van de faculteit Geesteswetenschappen. De NVT-stage is onderdeel van een studieverblijf in het buitenland gedurende een semester. Met de stage zijn 10 tot 15 EC te verdienen (afhankelijk van de bestemming en de daar beschikbare werkzaamheden). De overige 15 tot 20 EC worden behaald door naast de stage cursussen te volgen aan de gastuniversiteit. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de NVT-stage coördinator, Marijke de Belder (m.n.r.debelder@uu.nl).
Als er overlap is in je rooster aan de UU en aan de gastuniversiteit, is het aan jouzelf om hiervoor een oplossing te zoeken. Het handigst is uiteraard een universiteit te kiezen waarbij er geen overlap is.
Enkele mogelijke oplossingen (maar er is geen garantie dat je zonder studievertraging naar het buitenland kunt):
Je bent in semester 1 nog in het buitenland en je hebt daar tentamens, terwijl blok 3 in Utrecht weer begint.
- Vraag bij de partneruniversiteit of je het tentamen in Utrecht mag maken. Het International Office kan hiervoor een ruimte en supervisie regelen, mits je dit op tijd aanvraagt en de partneruniversiteit ook akkoord gaat.
- Een alternatief is om bij de partneruniversiteit te vragen of je het vak eerder kunt afronden door het tentamen of de opdracht eerder al te maken. Hierbij geldt ook dat je dit tijdig moet aankaarten bij de gastuniversiteit.
- Vraag aan de cursuscoördinatoren van de vakken die je in blok 3 gaat volgen of het mogelijk is om het begin van het vak te missen of online bij te wonen en maak afspraken over mogelijke aanvullende opdrachten.
Je hebt nog vakken in blok 2 in Utrecht, terwijl semester 2 in het buitenland al begint.
- Volg geen vakken in blok 2 en zorg dat je de punten die je dan mist op een andere manier behaalt door in andere blokken of in het buitenland extra vakken te volgen (dit werkt alleen als je geen verplichte vakken hebt in het blok voordat je op uitwisseling gaat).
- Vraag aan de cursuscoördinatoren van de vakken die je in blok 2 volgt of het mogelijk is om het vak vanuit het buitenland af te ronden en maak duidelijke afspraken over hoe je dit kunt doen.
- Als je goedkeuring krijgt van je cursuscoördinator om een tentamen op afstand te maken, moet je zorgen dat ook je partneruniversiteit goedkeuring geeft, omdat zij hiervoor een ruimte en supervisie moeten organiseren.
- Vraag na bij de partneruniversiteit of het mogelijk is om later te beginnen aan de uitwisseling (wij raden dit niet aan, omdat je hierdoor ook de introductie mist).