Afspraak maken met een studentenpsycholoog

  • Heb je een korte vraag? Of twijfel je of je bij een studentenpsycholoog aan het juiste adres bent, of dat verwijzing via je huisarts voor meer hulp beter passend is? Maak dan een afspraak voor een spreekuur/short screening met een studentenpsycholoog (15 minuten, gratis). (Let op: dit is geen vervanging voor een reguliere intake.)

    Ook kun je zelf actief aan de slag gaan om je mentale welzijn te verbeteren door gebruik te maken van de online programma’s van Caring Universities. Denk daarbij aan het omgaan met stress, verbeteren van je stemming of het verminderen van uitstelgedrag.

    Ben je benieuwd wat Universiteit Utrecht nog meer biedt op het gebied van welzijn? Hier vind je meer informatie over studentenbegeleiding, trainingen en activiteiten. Vraag je je af bij wie je het beste terecht kunt met je vraag, kijk dan hier.

    Je kunt in alle gevallen ook altijd contact opnemen met je huisarts.

    Bij spoed

    Wanneer je problemen zo ernstig zijn dat je niet kunt wachten op een afspraak bij de studentenpsychologen, neem dan zeker contact op met je eigen huisarts. Binnen de huisartsenpraktijk kun je vaak op korte termijn terecht. Buiten kantoortijden of in het weekend kan je contact opnemen met de huisartsenpost via 0881309670. Voor meer informatie kan je kijken op de website.

    In geval van nood

    Heb je suïcidale gedachten? Of maak je je zorgen om iemand met suïcidale gedachten? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk. Neem in acute situaties altijd contact op met 112..

Onze studentenbegeleiding is grotendeels op locatie, maar begeleiding online is ook mogelijk.

Wat doen de Studentenpsychologen?

Studentenpsychologen bieden kortdurende hulp bij studieproblemen en/of milde persoonlijke problemen, zoals:

  • Somberheidsklachten
  • Angstklachten, bijvoorbeeld:
    • Faalangst
    • Paniekklachten
    • Sociale angst
    • Je snel zorgen maken/piekeren
  • Problemen gerelateerd aan autisme, ADHD of leerstoornissen (wij doen geen diagnostisch onderzoek)
  • Problemen gerelateerd aan hoogbegaafdheid
  • Negatief zelfbeeld/weinig zelfvertrouwen
  • (Studie)stressgerelateerde klachten
  • Persoonlijke omstandigheden (zoals het overlijden van een naaste of het omgaan met een ziekte of handicap)

We zijn er voor studenten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek.

Spreekuur

Heb je een korte vraag? Of twijfel je of je bij een studentenpsycholoog aan het juiste adres bent, of dat verwijzing via je huisarts voor meer hulp beter passend is? Maak dan een afspraak voor een spreekuur/short screening met een studentenpsycholoog (15 minuten, gratis). (Let op: dit is geen vervanging voor een reguliere intake.)

Intakegesprek

Je kunt hieronder een afspraak maken voor een intakegesprek (zie kalender). In het intakegesprek (duur 60 minuten) maken we een inschatting van je klachten en proberen we een beeld te krijgen van jou en jouw situatie. Samen met jou bekijken we wat de beste optie is voor vervolg.

Vervolg

Afhankelijk van je hulpvraag is er (na de intake) een aantal mogelijkheden.

  • Eenmalig advies en informatie
  • Kortdurende individuele begeleiding (max. 3-5 gesprekken)
  • Deelname aan een groep
  • Verwijzing intern binnen de UU (bv. naar Skills Lab)
  • Verwijzing naar een psycholoog of andere zorgverlener buiten de universiteit. 

Verwijzing

De Studentenpsychologen zullen denken aan externe verwijzing;

  • Als langduriger (meer dan 5 gesprekken) of meer gespecialiseerde hulp nodig is, bijvoorbeeld bij:
    • Verslavingsproblematiek
    • Psychiatrische stoornissen zoals OCS, complexe angststoornissen, complex trauma, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychose
    • Zelfbeschadiging / zelfverminking (automutilatie)
  • Als klachten urgent zijn of ernstig, bijvoorbeeld langdurige en ernstige somberheid, geregeld denken aan suïcide, hele dagen in bed liggen, dissociatie met de werkelijkheid of als je niet meer alleen naar buiten durft of contact durft te hebben met anderen.
  • Als er sprake is van meer problemen die gelijktijdig bestaan op verschillende levensgebieden of gedurende langere tijd, of waarbij eerdere behandeling tot dusver onvoldoende heeft geholpen.
  • Als er een vraag is naar psychodiagnostisch onderzoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ADHD / autisme-onderzoek, intelligentieonderzoek of persoonlijkheidsonderzoek.

Als je verwezen wordt voor hulp buiten de universiteit, moet dat geregeld worden via je huisarts. Aangezien Studentenpsychologen goed op de hoogte zijn van de verwijsmogelijkheden, kunnen zij met je meedenken waar je passende hulp kunt vinden. Je huisarts kan je hier ook in adviseren. Wanneer je een behandeling buiten de universiteit niet kan betalen, maak dan een (gratis) afspraak bij het buurtteam (ook wel wijkteam of sociaal team genoemd). Zij kunnen met jou uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Als je denkt dat de behandeling van de studentenpsycholoog niet passend of toereikend zal zijn, adviseren we je direct contact op te nemen met je huisarts. Maak bij twijfel gebruik van ons spreekuur om je vraag voor je leggen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een intakegesprek bedragen eenmalig 25 euro. Je betaalt de afspraak door middel van iDeal. Let op: er is geen recht op teruggave van het inschrijfgeld zonder geldige reden. Mocht je toch plotseling de afspraak moeten verzetten, dan kan je contact opnemen via de mail. Na het intakegesprek zijn er geen aanvullende kosten voor het vervolg.

Hoe maak ik een afspraak?

Via onderstaande kalender kun je zelf een afspraak plannen. Doe dit met jouw studentenmailadres. Zie je in het rooster geen beschikbare data? Kijk dan of er later misschien wel mogelijkheden zijn. Er worden regelmatig nieuwe afspraakmogelijkheden opengesteld. Vaak worden afspraken één a anderhalve maand vooruit beschikbaar gemaakt. Je kunt je op de wachtlijst plaatsen, via de link onder de kalender. Je krijgt dan bericht als er een matchende afspraak-optie beschikbaar is, zodat je deze kunt boeken.

De drukte bij de studentenpsychologen gaat in een golfbeweging, afhankelijk van de tijd van het jaar. Verwacht snelle beschikbaarheid in de zomer, oplopend naar langere wachttijden rond de kerst. Je kunt in alle gevallen, waaronder spoedsituaties, altijd contact opnemen met je huisarts of de huisartsenpost (in avonden/weekenden). Binnen de huisartsenpraktijk kun je vaak op korte termijn terecht.

Afspraak annuleren?

Is hulp vanuit de studentenpsycholoog niet meer nodig, bijvoorbeeld omdat je al hulp elders hebt gevonden of omdat het inmiddels beter met je gaat? Annuleer dan de intakeafspraak via de link in de bevestigingsmail die je hebt gekregen. Dan kunnen wij jouw plekje weer aan iemand anders aanbieden.