Afspraak maken met een studentenpsycholoog

 • Heb je een korte vraag? Of twijfel je of een intake bij een studentenpsycholoog passend is, of dat verwijzing via je huisarts voor meer hulp beter passend is? Maak dan een afspraak voor een spreekuur/short screening met een studentenpsycholoog. (Let op: dit is geen vervanging voor een reguliere intake.)

  Ook kun je zelf actief aan de slag gaan met stress- of stemmingsklachten door gebruik te maken van de online programma’s van Caring Universities.

  In deze complexe tijd kun je last hebben van somberheid, stress, angst en moeite hebben om je leven te structureren. Wil je hier mee aan de slag gaan? Vind hier informatie over welzijn.

  Je kunt in alle gevallen, waaronder spoedsituaties, ook altijd contact opnemen met je huisarts. Binnen de huisartsenpraktijk kun je vaak op korte termijn terecht.

  Denk je aan zelfmoord? Of, maak je je zorgen om iemand met suïcidale gedachten? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Alle studentbegeleiding is online, maar begeleiding op locatie blijft mogelijk voor kwetsbare studenten bij wie begeleiding niet online kan plaatsvinden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, neemt de begeleider hierover contact met je op. Je kunt er ook zelf bij je studentbegeleider om vragen.

Wat doen de Studentenpsychologen?

Studentenpsychologen bieden (kortdurende) hulp bij studieproblemen en/of persoonlijke problemen.

Voor wie?

Voor alle studenten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek.

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt hieronder een afspraak maken voor een intakegesprek.  In het intakegesprek maken we een inschatting van je klachten en proberen we een beeld te krijgen van jou en jouw situatie met als doel samen met je te bekijken wat de beste optie is voor vervolg. Afhankelijk van je hulpvraag zijn er (na de intake) een aantal mogelijkheden.

 • Eenmalig advies en informatie
 • (kortdurende)Individuele begeleiding
 • Deelname aan een groep
 • Verwijzing

De Studentenpsychologen zullen denken aan verwijzing;

 • Als langdurende of meer gespecialiseerde hulp nodig is
 • Als klachten urgent zijn of ernstig, bijvoorbeeld als er sprake is van suïcidaliteit
 • Als er sprake is van meer problemen die gelijktijdig bestaan op verschillende levensgebieden of gedurende langere tijd.

Als je verwezen wordt, moet dat geregeld worden via je huisarts. Aangezien Studentenpsychologen goed op de hoogte zijn van de verwijsmogelijkheden kunnen zij je helpen passende hulp te vinden.

Als je zelf al inschat dat er meer hulp nodig is dan kun je natuurlijk direct naar je huisarts gaan.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een intakegesprek bedragen eenmalig 25 euro. Je betaalt de afspraak door middel van iDeal. Let op: er is geen recht op teruggave van het inschrijfgeld, zonder geldige reden. Mocht je toch plotseling de afspraak moeten verzetten, dan kan je contact opnemen met Studentenservice.
Op dit moment is er een probleem met het betaalsysteem waardoor het betaalverzoek later komt.

Geen data beschikbaar?

Zie je in het rooster geen beschikbare data? Kijk dan of er misschien volgende maand wel mogelijkheden zijn. Ook worden er regelmatig nieuwe afspraakmogelijkheden opengesteld. De drukte bij de studentenpsychologen gaat in een golfbeweging, afhankelijk van de tijd van het jaar. Verwacht snelle beschikbaarheid in de zomer oplopend naar langere wachttijden rond de kerst. Je kunt in alle gevallen, waaronder spoedsituaties, altijd contact opnemen met je huisarts. Binnen de huisartsenpraktijk kun je vaak op korte termijn terecht.

Intakeformulier