Let op! Wordt je digitale collegekaart niet geaccepteerd? Laat dan deze officiële verklaring van de Universiteit Utrecht zien.

Veelgestelde vragen digitale collegekaart

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Studentenservice.

Je kunt een Verklaring van inschrijving uit OSIRIS downloaden en printen. 

 1. Ga naar het tabblad Personalia.
 2. Naast 'Opleiding' zie je het programma dat je volgt.
 3. Klik op de link 'status inschrijving voor opleiding' hieronder.
 4. Vervolgens zie je 'status inschrijving'.
 5. Als je volledig staat ingeschreven, dan vind je hier de link naar 'verklaring van inschrijving'.

De universiteit geeft geen fysiek pasje meer uit. Je collegekaart is nu altijd digitaal beschikbaar via de MyUU-app. Download deze via de:

Zorg ervoor dat je altijd de laatste versie van de app hebt, zodat deze optimaal werkt.

Naast je collegekaart kan ook altijd gevraagd worden om een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart of paspoort). Bijvoorbeeld bij tentamens. Vergeet deze dus niet iedere keer mee te nemen!

Mocht je geen (geschikte) smartphone of telefoon hebben, of wil je liever iets op papier? Download en print dan een Verklaring van inschrijving uit OSIRIS (zie antwoord hierboven).

Je ontvangt je collegekaart wanneer je (her)inschrijving succesvol is. Dat wil zeggen:

 • je hebt een (her)inschrijfverzoek gedaan.
 • je voldoet aan alle toelatings- en inschrijfeisen.
 • de betaling van je collegegeld is geregeld.

Klopt alles? Dan ontvang je binnen een week een bevestigingsmail vanuit de Centrale Studentenadministratie dat je officieel bent ingeschreven en je collegekaart klaarstaat in de MyUU app. Je logt in met je Solis-id.

Je moet altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebben bij tentamens om je te identificeren. Een collegekaart is vanaf academisch jaar 2017-2018 niet meer nodig.

Helemaal niets. Op je collegekaart staat het studieprogramma en het studiejaar waarvoor je bent ingeschreven. Daarmee is je collegekaart automatisch ook je bewijs van inschrijving. Alleen kun je de Verklaring van inschrijving ook uit OSIRIS downloaden en printen (zie vraag 1). 

Ja, de universiteit doet er alles aan om alle horeca, winkeliers en andere partijen die met studentenkorting werken in Utrecht op de hoogte te stellen. Mocht je problemen ondervinden, dan kun je deze officiële verklaring laten zien.

 

Vervelend dat je hier tegenaan loopt. Laat deze officiële verklaring van Universiteit Utrecht zien aan de winkelier of horeca-ondernemer.

Daarnaast kun je ook altijd een Verklaring van inschrijving downloaden en printen uit OSIRIS of de ISIC kaart bestellen. Voor collegejaar 2019-2020 is de Universiteit Utrecht met hen een tijdelijke samenwerking aangegaan, waardoor je deze kunt krijgen tegen het sterk gereduceerd tarief van € 5.

 

Je kunt je digitale collegekaart gebruiken om bij de universiteit of andere instanties (bijvoorbeeld bij DUO) aan te tonen dat je staat ingeschreven aan de Universiteit Utrecht. Als je gebruikmaakt van de universitaire voorzieningen (bijvoorbeeld het volgen van colleges), kan je gevraagd worden je collegekaart/bewijs van inschrijving te laten zien. Let hierbij op dat je altijd gevraagd kan worden om je hiernaast te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart of paspoort).

Nee die heb je niet nodig. Hiervoor gebruik je een lenerspas.

 

Neem hiervoor contact op met Studentenservice.

 

Digitale collegekaart

Nee dit is niet verplicht. 

Het kan zijn dat de foto die je hebt aangeleverd, te groot is. Upload opnieuw een pasfoto van max 100KB in OSIRIS.

Controleer of je inschrijving compleet is in OSIRIS. Is dit het geval en kun je de app nog steeds niet openen? Neem dan contact op IT-servicedesk.

Is je inschrijving (nog) niet compleet? Neem dan contact op met Studentenservice om te zien wat je nog moet doen. 

 

De collegekaart met daarop het jaar van inschrijving bewijst alleen dat je staat ingeschreven bij de Universiteit Utrecht. Je moet je ook altijd kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (zoals een paspoort of ID-kaart). 

De campuskaart is voor medewerkers van de Universiteit Utrecht. De digitale collegekaart is alleen voor studenten. 

Wanneer je éénmaal hebt ingelogd en zolang je correct staat ingeschreven als student aan de Universiteit Utrecht, kun je altijd de collegekaart offline (dus zonder internet) gebruiken binnen de MyUU-app. Zorg wel dat je de nieuwste versie van de app hebt, omdat deze functie in oudere versies niet altijd even goed werkt. Wil je het zekere voor het onzekere? Zorg dan dat je een uitgeprinte Verklaring van inschrijving uit OSIRIS bij je hebt. 

Download de app via de: 

Log vervolgens in met je Solis-id. Je collegekaart vindt je wanneer je het menu uiklapt.

Ben je je wachtwoord vergeten? Via www.uu.nl/wachtwoord maak je een nieuw wachtwoord aan. Je Solis-id is hetzelfde als je studentnummer. Ben je een nieuwe student? Dan kun je vanaf juli inloggen met je Solis-id. Voor juli is je Solis-id nog niet actief.

 

Neem contact op met Studentenservice.

 

Je kunt deze officiële verklaring dat de universiteit vanaf collegejaar 2017-2018 is overgestapt op de digitale collegekaart gebruiken. Eventueel kun je een ISIC kaart (International Student Identity Card) aanvragen, dit is een digitale studentenpas voor internationale studenten. De meeste grotere universiteiten en musea in het buitenland zullen er daardoor al aan gewend zijn.​ Met de ISIC kaart kun je ook studentenkortingen in het buitenland krijgen.

Een digitale collegekaart sluit aan bij de strategische doelstellingen van de Universiteit Utrecht. Een digitale kaart is innovatief, duurzaam en kostenbesparend. Een digitale collegekaart heeft verschillende voordelen:

 • Innovatief: eerste universiteit die dit doet.
 • Duurzaam: er wordt veel minder papier gebruikt.
 • Je hebt je collegekaart altijd bij de hand.
 • Collegekaart en bewijs van inschrijving is één.
 • Je raakt je collegekaart niet meer kwijt en hij kan niet meer gestolen worden.
 • Je krijgt de kaart sneller: je collegekaart is direct te zien nadat je bent ingeschreven in de MyUU-app (in plaats van dat je minimaal 2 tot 4 weken moet wachten).

Neem contact op met Studentenservice. Hier kun je een papieren Verklaring van inschrijving opvragen.

 

Wanneer je inschrijving compleet is, dan kun je ook de collegekaart via de MyUU-app zien. Download deze in de:

Als bijvak- of minorstudent afkomstig van een andere instelling ontvang je geen digitale collegekaart. Heb je een verklaring nodig dat je als bijvak- of minorstudent vakken volgt aan de Universiteit Utrecht? Neem dan contact op met het studiepunt van de betreffende faculteit. Hun contactgegevens kun je hier terugvinden.