Skills Booster: Plannen als een pro

Je hebt een planning gemaakt voor komend blok, maar de uitvoering ervan loopt toch net even (helemaal) anders. Herkenbaar? Geen zorgen, een planning is nooit een perfecte voorspelling van de werkelijkheid. Maar met een realistische tijdsinschatting kom je al een heel eind.

Onderstaand stappenplan en filmpje helpt je op weg!

Stap 1: Achterhaal deadlines en eisen

Check op welk moment je een tentamen moet maken, een presentatie moet geven of een paper moet inleveren. Het met een voldoende afsluiten van zo’n onderdeel is je doel. Ga vervolgens na aan welke eisen of criteria je kennis of eindproduct moet voldoen om dit voor elkaar te krijgen. Denk bij een tentamen bijvoorbeeld aan het type vragen (open of meerkeuze vragen) en bij een presentatie of paper aan de gestelde criteria. Zo is het helder waar je naartoe werkt. Geef vervolgens in je planning voor elk vak/elke cursus aan wat de deadlines zijn van deze verschillende doelen.  

Download de middellange termijn planning (Word document)

Stap 2: Van activiteiten naar subdoelen

Illustratie van een student die nadenkt over studieactiviteiten.

Nu je het einddoel en de bijbehorende deadlines in beeld hebt is het van belang om te bedenken welke studieactiviteiten je helpen om deze doelen te halen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van samenvattingen, het bestuderen van aantekeningen of het selecteren van literatuur voor je onderzoeksopzet. Dit zijn je subdoelen! Hiervoor moet je ook weten wat een goede studie-aanpak is. Bijvoorbeeld hoe je een presentatie voorbereidt of wat een goede aanpak is voor een schrijfopdracht.

Stap 3: Tijd aan activiteiten koppelen

Leg voor iedere week subdoelen vast en bepaal vervolgens welke studietaken je precies gaat doen per week. Probeer in te schatten hoeveel tijd elke taak ongeveer nodig heeft, en leg dit ook vast. Vergeet daarbij vooral niet om reservetijd in te plannen voor onvoorziene gebeurtenissen, je week loopt namelijk vaak nét iets anders dan je van tevoren had bedacht. Zo voorkom je dat uitstel afstel wordt.  

Kijk vervolgens ook naar wat je nog meer doet in je week, zoals sporten, uitgaan, of een bijbaan. Op basis hiervan kun je bepalen wanneer er ruimte is om te studeren, en hoeveel uren je daarvoor hebt. Vergelijk daarna of de benodigde tijd voor je studietaken en de beschikbare tijd in je week overeenkomen. Meer tijd nodig dan beschikbaar? Kijk dan of je tijd vrij kan maken (bijvoorbeeld door minder te werken) of besluit om bepaalde studieactiviteiten niet of minder grondig te doen. Stel prioriteiten: wat is nu het meest belangrijk? 

Nu kun je je planning invullen!

Download de weekplanning (Word document)

Stap 4: Monitoren en bijstellen

Illustratie van een student achter een bureau die zwaait.

Je hebt een overzichtelijke planning in handen! Deze kun je nu daadwerkelijk gaan gebruiken. Belangrijk hierbij is om regelmatig te checken of je nog op schema ligt. Je planning is namelijk nooit een perfecte voorspelling van hoe het zal gaan. Checken en bijstellen hoort erbij! Soms heb je meer tijd nodig en soms houd je tijd over. Geen paniek als iets anders loopt dan gepland; dat hoeft helemaal niet erg te zijn: heroverweeg wat je wilt doen, beslis wat prioriteit heeft en kijk wat je doet met wat (nu) niet kan. Pas je overzicht hierop aan en pak de draad weer op! 

De Skills Boosters zijn een samenwerking tussen docenten van Onderwijsadvies & Training, het Skills Lab en het Nationaal Programma Onderwijs.

Maak direct een afspraak

Bij het Skills Lab kun je terecht voor gratis schrijf- en studeercoaching. Een getrainde student bespreekt samen met jou je academische schrijfopdracht en/of de vragen die je hebt over studeren!

Schrijfcoaching
Studeercoaching

Contact Skills Lab

  • Mail naar skillslab@uu.nl of bel +3130 253 6300 
  • Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park | Kamer 2.45
  • Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht