Wonen in Utrecht

WOONRUIMTE ZOEKEN

SSH

SSH is de sociale studentenhuisvester in Utrecht. Op de SSH website kun je je aanmelden voor de wachtlijst als je tussen de 16 en 27 jaar oud bent. Omdat de wachtlijst erg lang is, is het verstandig je zo vroeg mogelijk in te schrijven. Inschrijven kost eenmalig € 20. 

Wil je informatie over wonen met een functiebeperking? Volg dan deze link.

 

Woningnet

Je kunt je via Woningnet inschrijven voor een zelfstandige woonruimte in de regio Utrecht.

Let op! Het is verstandig om je meteen na je 18e verjaardag in te schrijven, dan heb je na je studie al een wachttijd opgebouwd. 

Commerciële bureaus en kamersites

De huurprijzen en bemiddelingskosten van commerciële bureaus kunnen hoog oplopen. Ga niet meteen met een bureau in zee, maar vergelijk eerst een paar bureaus.

Advertenties

Hoe meer mensen weten dat je een kamer zoekt, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld Facebook en hang briefjes op de prikborden in de universiteit.

Huurprijs checken

  • Op de website NormaleHuur (ontwikkeld door VIDIUS) kun je door middel van een puntencheck uitzoeken of jij niet te veel huur betaalt.
  • In de Huurprijschecker van het Huurteam Utrecht kun je met je adresgegevens nagaan of er eerder een maximale huurprijs is vastgesteld voor je woning. Als er op jouw adres nog geen puntentelling bekend is, kun je snel en eenvoudig een indicatie van de maximale huurprijs berekenen. Ook kun je het Huurteam Utrecht benaderen voor gratis juridisch advies en hulp indien je denkt dat er sprake is van onderhoudsgebreken of een te hoge huur.

Checklist verhuizing

  • Geef je adreswijziging door aan de gemeente waarnaar je verhuist (Gemeente Utrecht).
  • Geef je adreswijziging door aan de universiteit en andere instanties.
  • Geef je nieuwe woonsituatie door aan DUO.
  • Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af. (Zo verzeker je de spullen in je kamer tegen diefstal, brand of andere schade. En zijn de financiële gevolgen van schade die jij bij iemand anders veroorzaakt gedekt).
  • Maak eventueel gebruik van de Verhuisservice van PostNL.
  • Schrijf je in voor zorg (huisarts, tandarts, apotheek) bij jou in de buurt.