Woonruimte zoeken

 • SSH: je kunt op de website zoeken naar een kamer. De SSH biedt ook tijdelijke kamers aan.
  Vaak moet je hospiteren. Je maakt dan een afspraak met de bewoners om de kamer te bezichtigen en kennis te maken. De bewoners kiezen vervolgens een geschikte huisgenoot uit alle kandidaten.
 • Woningnet: inschrijving voor zelfstandige woonruimte in de regio Utrecht. Het is verstandig om je meteen na je achttiende verjaardag in te schrijven, dan heb je na je studie al een wachttijd opgebouwd.

Via de SSH kun je je met korting inschrijven voor SSH én WoningNet!

Commerciële bureaus en kamersites

De huurprijzen en bemiddelingskosten van commerciële bureaus kunnen hoog oplopen. Ga niet meteen met een bureau in zee, maar vergelijk eerst een paar bureaus.

Advertenties

Hoe meer mensen weten dat je een kamer zoekt, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld Facebook en hang briefjes op de prikborden in de universiteit.

Betaal je niet te veel huur?

Op de website normalehuur.nl kun je door middel van een puntencheck uitzoeken of jij niet te veel huur betaalt. Normalehuur.nl is ontwikkeld door VIDIUS studentenunie.

In de Huurprijschecker van het Huurteam Utrecht kun je met je adresgegevens nagaan of er eerder een maximale huurprijs is vastgesteld voor je woning. Als er op jouw adres nog geen puntentelling bekend is kun je snel en eenvoudig een indicatie van de maximale huurprijs berekenen. Ook kun je het Huurteam Utrecht benaderen voor gratis juridisch advies en hulp indien je denkt dat er sprake is van onderhoudsgebreken of een te hoge huur. De Huurprijschecker en meer informatie over de diensten kun je vinden op de website van Huurteam Utrecht.

Checklist verhuizing

 • Geef je adreswijziging door aan de gemeente. Voor de gemeente Utrecht kan dat hier.
 • Geef je adreswijziging door aan je universiteit en andere instanties. Meer informatie: Gegevens wijzigen.
 • Geef je nieuwe woonsituatie door aan DUO.
 • Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je kamer tegen diefstal, brand of andere schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van de schade die jij bij iemand anders veroorzaakt.
 • Maak eventueel gebruik van de Verhuisservice van PostNL.
 • Schrijf je in bij een huisarts bij jou in de buurt. Meer informatie vind je op de website HuisartsenUtrecht.
 • Schrijf je in bij een tandarts bij jou in de buurt. Meer informatie vind je op deze website.