Nationale Studenten Enquête (NSE)

Geef je mening over jouw opleiding en maak kans op mooie prijzen.

Update: de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE 2023) zijn bekend gemaakt door Stichting Studiekeuze123. Hier vind je per opleiding een factsheet met alle resultaten.

Wat is de Nationale Studenten Enquete (NSE)?

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarbij jaarlijks vrijwel alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over alle aspecten van hun studie.

Welke onderwerpen zitten er in de NSE?

De NSE is een brede enquête die vraagt naar alle aspecten van je studie, de inhoud van de opleiding, docenten, toetsing en beoordeling, studiebegeleiding etc.

Waarom is het het belangrijk dat ik de NSE invul?

De NSE is voor de Universiteit Utrecht één van de belangrijkste feedbackinstrumenten. Door de NSE in te vullen help je ons het onderwijs en voorzieningen voor onze huidige en toekomstige studenten te verbeteren.

Wanneer kan ik de NSE invullen?

Op donderdag 19 januari 2023 krijg je op je UU e-mailadres een uitnodiging vanuit noreply@nse.nl met een link naar de vragenlijst.Tip: vul de enquête meteen in! Zolang je de vragenlijst nog niet hebt ingevuld, krijg je iedere twee weken een reminder. De vragenlijst staat open tot en met zondag 12 maart 2023.

Hoe lang duurt het invullen?

Het invullen duurt 10 tot 15 minuten.

Kan ik de enquête tussendoor opslaan en later verder gaan?

Ja, dat kan. Je klikt dan gewoon weer op de link en je gaat automatisch verder waar je gebleven was.

Kan ik de enquête ook invullen op mijn smartphone of tablet?

Ja, dat kan.

Kan ik ook anoniem deelnemen aan de NSE?

Door het invullen van de NSE geef je ook toestemming aan Studiekeuze123 om je antwoorden te verwerken tot geanonimiseerde databestanden. Die zijn nodig voor de onderzoeken. Jij bent hier als persoon niet in te herleiden.

De Universiteit Utrecht ontvangt alleen deze geanonimiseerde databestanden. Je individuele antwoorden komen dus nooit terecht bij docenten en worden nooit gebruikt om je te benadelen.

Wat moet ik doen als ik geen mail heb gehad of ben kwijtgeraakt?

Alleen studenten met een hoofdinschrijving aan de Universiteit Utrecht worden uitgenodigd om deel te nemen aan de NSE. Geldt dit voor jou en zit de e-mail ook niet in je spam? Op www.nse.nl kan je ook jouw persoonlijke link opnieuw laten versturen. Er wordt gevraagd naar je UU e-mailadres (eindigend met @students.uu.nl). Je ontvangt dan je persoonlijke link op dit adres.

Lukt het nog steeds niet? Neem dan contact op met: student@nse.nl.

Waarvoor gebruikt de universiteit Utrecht de NSE?

Aan de hand van jouw feedback bepalen we waar we het komende jaar onze aandacht op gaan richten. Je draagt dus direct bij aan de verbetering van je opleiding.

Wat is er gedaan met eerdere resultaten van de NSE?

Jouw antwoorden op de NSE-vragenlijst leiden daadwerkelijk tot verbeteracties door de UU en door jouw opleiding in het bijzonder. Door de resultaten uit de NSE 2022 worden plannen gemaakt om bijvoorbeeld:

 • Jouw studie beter aan te laten sluiten bij de arbeidsmarkt, zodat jij je loopbaan beter start.
 • Een lagere werk- en studiedruk te realiseren.
 • De wijze van toetsing te verbeteren.

Waarvoor wordt de NSE nog meer gebruikt?

De resultaten van de NSE worden o.a. door Studiekeuze123 en de Keuzegids Hoger Onderwijs gebruikt voor studievoorlichting aan toekomstige studenten. Ook De Elsevier gids ‘de beste studies’ is gebaseerd op gegevens van de NSE.

Wat krijg ik hiervoor?

Onder alle deelnemers aan de Nationale Studenten Enquête in Nederland wordt door organisator Stichting Studiekeuze123 een aantal prijzen verloot. De prijzen voor de NSE 2023 zijn:

 • 1 x Apple MacBook Air (t.w.v. €1.129,-)
 • 4 x Sony noise cancelling headphones (t.w.v. €380,-)
 • 3x Logitech muis en toetsenbord (t.w.v. €218,-)
 • 400 x Bol.com bon (t.w.v. €25,-)
 • 1 x 1 jaar wettelijk collegegeld (t.w.v. €2.209,-)

Aan het eind van het traject worden de prijswinnaars willekeurig uit het respondentenbestand getrokken en worden de studenten hiervan op de hoogte gesteld.

De UU verdeelt verder de volgende prijzen onder de deelnemende studenten:

 • 1x giftcard t.w.v. €500,-
 • 1x giftcard t.w.v. €250,-
 • 5x giftcards t.w.v. €50,-

Deze giftcards kunnen online omgezet worden naar een giftcard naar keuze.

Wie zijn de opdrachtgevers van de NSE? 

De NSE valt onder verantwoordelijkheid van Stichting Studiekeuze123. Stichting Studiekeuze123 is een initiatief van de Vereniging Hogescholen, NRTO, UNL (hiervoor VSNU) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en vertegenwoordigt daarmee het gehele hoger onderwijs.

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

De NSE wordt uitgevoerd door Marktonderzoeksbureau MWM2.

Wanneer zijn de resultaten bekend?

Vanaf dinsdag 30 mei 2023 zijn de resultaten van de NSE 2023 beschikbaar via www.nse.nl.