Afstuderen

Als je gaat afstuderen is het belangrijk dat je de afstudeerprocedure van je eigen opleiding volgt (zie pagina 'Afstuderen' bij jouw opleiding).

De examencommissie van je opleiding bepaalt wanneer je bent afgestudeerd en wat je uiteindelijke examendatum wordt (de datum op je diploma). Je bent afgestudeerd wanneer je aan alle examenvereisten voldoet. Je krijgt een e-mail van de examencommissie of het Studiepunt zodra je (bijna) aan alle exameneisen hebt voldaan. Houd je universitaire e-mail dus goed in de gaten. 

Op je opleidingspagina's vind je onder andere de contactgegevens van de examencommissie.

Waar moet je bij afstuderen rekening mee houden?

Studeer je af gedurende het collegejaar, dan moet je zelf je uitschrijving regelen via Studielink. Je wordt uitgeschreven per de 1e van de maand volgend op de maand waarin je een uitschrijfverzoek indient.

Je mag ook na je afstuderen voor de rest van het collegejaar ingeschreven blijven, of in Studielink aangeven per een latere maand je inschrijving te willen beëindigen. Uiteraard betaal je dan nog wel collegegeld. 

Studeer je af in de zomer (juni, juli, augustus), dan kun je je inschrijving laten aflopen op 31 augustus.

Lees ook de informatie over uitschrijfdatum, restitutie collegegeld en het stopzetten van studiefinanciering en OV-kaart.
Duo heeft een handige Wijzigingshulp waarmee je snel kan zien wat je nog meer moet regelen.

Neem met vragen over je uitschrijving contact op met Studentenservice.

Afstuderen uitstellen

Wil je je examen uitstellen? Lees meer op de pagina Afstuderen uitstellen.

Na je afstuderen

Na een je opleiding heb je allerlei mogelijkheden:

Alumninetwerken

Wil je na je afstuderen contact houden met andere alumni van de Universiteit Utrecht? Bekijk dan het overzicht van netwerken van alumni van de Universiteit Utrecht.

Direct naar je opleiding