Informatiebeveiliging - Veilige toegang - Twee-factor-authenticatie (2FA)

Met twee-factor-authenticatie (afgekort: 2FA) heb je twee dingen nodig om bij jouw gegevens en data te komen. Je logt namelijk in met:

  • iets wat je weet (Solis-id en wachtwoord) ​
  • én iets wat je hebt (bijv. smartphone)

Met twee dingen inloggen: dubbel zo veilig dus!

Waarom 2FA?

Soms bevatten systemen of bepaalde toepassingen gegevens die voor anderen niet toegankelijk zouden moeten zijn, zoals persoonsgegevens, onderzoeksgegevens, testresultaten of bankrekeningnummers. Het gebruik van alléén een wachtwoord biedt dan onvoldoende bescherming, omdat hackers steeds nieuwe en slimmere technieken gebruiken om wachtwoorden te raden. Ze proberen bijvoorbeeld een voor de hand liggend wachtwoord uit op zo veel mogelijk accounts in plaats van één account aan te vallen met verschillende wachtwoorden.

Daarom beveiligt de UU gegevens met twee-factor-authenticatie (2FA): een extra beveiliging. Twee-factor-authenticatie is veiliger dan het gebruik van enkel een wachtwoord, omdat toegang tot een account niet verkregen kan worden door alleen het achterhalen van een wachtwoord. Je hebt twee dingen nodig om bij jouw gegevens en data te komen. Je logt namelijk in met iets wat je weet (Solis-id en wachtwoord) ​én iets wat je hebt (bijv. een smartphone). Als een hacker nu je onverhoopt wachtwoord heeft geraden, wordt het veel moeilijker om daar misbruik van te maken omdat hij niet over jouw tweede factor beschikt. Op deze manier kunnen we kans op identiteitsfraude of hacks verkleinen.

In deze filmpjes leggen we uit:

Hoe stel ik het in?

Ga naar mysolisid.uu.nl (het Solis-id portaal van de UU). Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je twee-factor-authenticatie instelt voor jouw account. Let erop dat je je herstelcode opslaat! 

Veelgestelde vragen en hulp

Kijk op de FAQ of het antwoord op jouw vraag hier staat. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de ICT Servicedesk.