Kijk voor allerlei soorten vrijwilligerswerk op deze handige overzichtspagina's: 

Vrijwilligerscentrale
Academie van de Stad
KEES (vrijwilligerswerk in de culturele sector)
Deedmob

Instanties per categorie

Humanitas 
Ze zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Ze willen dat al hun deelnemers kunnen zeggen: 'Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.'

Young Ambition
Buddy worden van vmbo/mbo jongeren in de leeftijd van 16 t/m 23 jaar om hen te helpen bij het vinden van een passende opleiding of baan.

Ik word maatje/Maatjesproject/Maatje
Een maatje is een vrijwilliger die één-op-één gekoppeld is aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. 

Handje Helpen Studentenbrigade
Als student-vrijwilliger word je gekoppeld aan een kind of volwassene met een beperking. De hulp wordt één op één gegeven. Dat wil zeggen dat je je ‘eigen’ hulpvrager hebt, die je in zijn of haar huis opzoekt. Je wordt gekoppeld aan een hulpvrager die graag samen met een jong iemand een activiteit wil ondernemen. En dat zijn lang niet alleen onze jonge hulpvragers, juist ook eenzame ouderen vragen expliciet om een student-vrijwilliger. Ons vrijwilligerswerk is gericht op sociaal contact voor een langere periode. Waar nodig helpen, ondersteunen en begeleiden wij je.

Buddy Go Dutch
BuddyGoDutch helps international students meet Dutch people and vice-versa. By doing this you can learn about each other’s culture. At the beginning of each semester you will be matched with an international or Dutch student.

Stichting Big Brothers Big Sisters Utrecht
Stichting BBBS Utrecht is een mentorprogramma voor kwetsbare kinderen van 6-18 jaar uit gezinnen die leven op de armoedegrens. In Utrecht geldt dat voor 1 op de 8 gezinnen, die vooral wonen in de wijken Kanaleneiland, Overvecht en Ondiep. Het programma houdt in dat een vrijwilliger tenminste 1 uur per week, voor minimaal 1 jaar iets onderneemt met het kind dat bijdraagt aan zijn/haar ontwikkeling.

Stichting Bosjuweel
Stichting Bosjuweel organiseert creatieve vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking, en zijn eigenlijk altijd op zoek naar een uitbreiding van hun vrijwilligersbestand. De vakanties zijn gebaseerd rondom een thema, zoals een culinair thema of een muziekvakantie. Vrijwilligers die meegaan op een vakantie kunnen dus zelf ook creatief aan de slag met de gasten, eigen inbreng wordt gewaardeerd!

Serve the City
Serve the City Utrecht biedt laagdrempelig vrijwilligerswerk aan wat bij jou past! Je kunt bijvoorbeeld maatje worden van een oudere, een vluchteling, iemand met een beperking of een jongere. Er wordt gekeken naar jouw wensen en mogelijkheden. Ook bieden wij praktische klussen aan die je af en toe zou kunnen uitvoeren, zoals een tuintje opknappen. 

Debuut
Debuut is het buddyprogramma van de Universiteit Utrecht, voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool van wie de ouders en broers/zussen niet gestudeerd hebben. Samen met studenten die een vergelijkbare achtergrond hebben, maken zij kennis met de Universiteit Utrecht, wetenschap en onderzoek doen.

Stichting Balance Buddy
Stichting BalanceBuddy zet zich in voor kwetsbare kinderen in Utrecht, Wageningen en Den Haag. Hun doel is om deze kinderen te helpen een gezondere leefstijl te ontwikkelen, op het gebied van eetgewoonten en beweging. Ze bieden één op één begeleiding aan kinderen met overgewicht of andere problematiek die de gezondheid negatief beïnvloedt. De begeleiding bestaat uit samen sporten, motiveren, monitoren, lesgeven aan kind en ouder, samen koken, gezonde recepten aanleren, etc.

International Neighbour Group
Nederlandse les geven aan internationale masterstudenten en medewerkers van de UU.

WelnU
WelnU biedt vluchtelingen de kans om Nederlands te leren vanaf dag 1 in Nederland, om hier iets op te kunnen bouwen en later sneller door te kunnen stromen naar studie en werk.  

Voorleesexpress
Je kunt aan de slag als voorlezer of coördinator. Zoek een locatie bij jou in de buurt en meld je aan als vrijwilliger.

Stichting Taal Doet Meer
Taal doet meer zorgt er met ruim 900 vrijwilligers per jaar voor dat Utrechters kunnen meedoen in de samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is een rode draad in hun werk.  

Meet the professor
Begeleiding van een hoogleraar die een school gaat bezoeken. 

Summer School Junior
Begeleiden van groepen leerlingen ( groep 5,6,7,8) en het ontwikkelen van programma’s. 

Erasmus Student Network (ESN)
Their mission is to represent international students, thus provide opportunities for cultural understanding and self-development under the principle of ''Students Helping Students''. The ESN network consists out of 40 countries and 525 local sections.  

Literairwerk 
Literairwerk.nl stimuleert Nederlandstalig literair talent. Schrijvers krijgen feedback op hun werk op www.literairwerk.nl, het beste werk verschijnt in e-tijdschriften, e-books, gebonden boeken en multimediale producties.

Wij 3.0
Heel veel Utrechters hebben geen of beperkte computervaardigheden. Digiwijs 3.0 biedt deze bewoners computerlessen en workshops op ruim 15 locaties in de stad Utrecht. Hiervoor zijn ze continu op zoek naar vrijwillige docenten.

Musea o.a.: DOMunder, Nijntje Museum & Slot Zuylen
Vrijwilligerswerk bij één van de vele culturele instellingen en musea in Utrecht en omgeving. 

https://www.kargadoor.nl/506.html

Kargadoor
De Kargadoor is een eigenzinnig cultureel en maatschappelijk podium voor een nieuwsgierig publiek aan de Oudegracht te Utrecht. De Stichting biedt o.a. een podium voor muziek, debat, lezing, workshops, film, theater, stand-up comedy en cabaret. De organisatie die veel met vrijwilligers werkt genereert inkomsten uit zaalverhuur. Zij hebben altijd vacatures voor vrijwilligers en stagiaires, bv op het gebied van PR en communicatie, gastheerschap, technicus, verhuur, programmering, enzovoorts. Heb jij zelf een idee voor de Kargadoor? Ook dan ben je van harte welkom, er is veel mogelijk

3voor12/Utrecht
3voor12/Utrecht, hét crossmediale muziekplatform van de provincie Utrecht, is alsmaar groeiende. Naast een site vol reportages, interviews, recensies en andere muzikale content, hebben ze een wekelijks radioprogramma en een maandelijkse Clubavond in dB’s. 

Culturele festivals: Midzomergracht Festival, NFF, WerfpopStukafest 
Word vrijwilliger bij één van de vele culturele festivals in Utrecht. Kijk op www.mykees.com voor nog meer opties.

Verzet de Zinnen
Stichting voor to-taal-theater organiseert activiteiten waarin theater en taal samenstromen. Activiteiten voor mensen tussen de 2 en 102 jaar. Hou jij van theater en taal? Kom ons dan helpen! 

Culturele Zondagen
Culturele Zondagen werkt met een pool van vrijwilligers die regelmatig meewerken. De taken zijn wisselend, maar hebben meestal te maken met publieksbegeleiding op de locaties, informatie geven, flyeren en licht productionele werkzaamheden. 

Nacht van de Poëzie
Het grootste poëziefeest van het land viert dit jaar zijn 35ste editie. De 20 beste Nederlandstalige dichters verzorgen een nachtelijke poëzie-estafette van 20.00 tot 03.30u. 

EXbunker
EXbunker organiseert maandelijks wisselende exposities. Elke maand stelt een andere kunstenaar zijn werk ten toon.  

Kargadoor
De Kargadoor is al meer dan 50 jaar een niet gesubsidieerd sociaal-cultureel en maatschappelijk activiteitencentrum in hartje Utrecht.

Concertzender
De Concertzender zendt eigenwijze muziekprogramma’s uit op radio en internet. Je hoort er oude, klassieke en moderne muziek, maar ook jazz, wereldmuziek en nog veel meer. 

Duurzame Week Utrecht
Na een succesvol eerste jaar, vindt van 7 t/m 14 oktober 2017 de tweede Duurzame Week Utrecht plaats. Ontmoeting, verbinding en inspiratie staan centraal tijdens een actief programma vol lezingen, workshops en amusement.

KunstenHuis De Bilt – Zeist
Er is een afdeling gestart, getiteld Cultuur & Samenleving, waarin we projecten ontwikkelen in samenwerking met maatschappelijke organisaties en in reactie op de behoefte vanuit de samenleving. Een aantal van onze projecten zijn: We Match www.kunstenhuis.nl/we-match en KunstExpress: www.kunstenhuis.nl/kunstexpress

PANN
PANN is een straight-friendly gay feest met als thuisbasis Utrecht en als locatie TivoliVredenburg. Naast Utrecht zijn ze zo’n 8 keer per jaar in andere steden te vinden, én hebben ze 4 keer per jaar feesten voor 25+ers. PANN bestaat volledig uit vrijwilligers. Er zijn verschillende teams die de PANN-feesten organiseren, een team dat zich bezighoudt met marketing/communicatie en een team Vrijwilligerszaken dat er voor zorgt dat alle vrijwilligers goed op hun plek zijn. Daarnaast zoeken ze ook altijd DJ’s, VJ’s, designers en fotografen.

Groentetas
Dit project bestaat uit het verkopen van lokale en veelal biologische groenten en fruit aan studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.  

Dierenambulance Utrecht
Ze zijn op zoek naar serieuze mensen, die bereid zijn om ons regelmatig te helpen bij het werken op de Dierenambulance.      

Dierenasiel/-bescherming
Help bijvoorbeeld in de verzorging van onze honden en katten maar ook bij het onderhoud van de boerderij of op wat voor manier dan ook.

Natuurwerk Utrecht Website
Voor iedereen die vrijwilligerswerk op het gebied van natuur, milieu en landschap wil gaan doen in de provincie Utrecht.

Natuur en milieu federatie Utrecht (NMU)
De NMU heeft een lijst van onderzoeksklussen die voor studenten en andere gekwalificeerde vrijwilligers.

Milieucentrum Utrecht 
Vrijwilliger worden bij landschapsbeheer of het milieucentrum in Utrecht en omgeving. 

WKZ
Patiëntgericht werken staat hier centraal, daarom kiezen ze bewust voor het inzetten van vrijwilligers. Vrijwilligers bieden opvang, begeleiding en extra service aan patiënten en hun familie. 

Stichting De Ster
De missie is om kinderen te helpen die in het dagelijks leven belemmerd worden door angsten en onzekerheden. Ze bieden deze kinderen hulp door ze in een veilige omgeving (tijdens bijv. een Sterkamp) nieuwe manieren van handelen en denken aan te bieden die hen in staat stellen zelfverzekerd in het leven te staan.  

WoesteLand
WoesteLand wil meer activiteiten organiseren en zoekt daarom jonge enthousiaste vrijwilligers: Jongeren tussen de 17 en 27 jaar die het leuk vinden om vrijwillig jongerenactiviteiten vorm te geven en te begeleiden. 

Stichting Heppie
Heppie zet zich in voor kinderen en jongeren die sociaal uitgesloten zijn of dreigen te raken. Juist voor deze kinderen organiseert Heppie het hele jaar door vakanties en weekenden waar ze de zorgen van thuis even opzij kunnen zetten en gewoon kind kunnen zijn.  

Harten voor Sport
Harten voor Sport brengt Utrecht in beweging. Wij helpen jeugd, volwassenen en ouderen op weg bij alles wat met sporten en bewegen te maken heeft. 

Sensoor
Bij jou kunnen mensen op verhaal komen, anoniem en veilig. Ze voelen zich gehoord, gesteund en soms krijgen ze zelfs inzicht in een probleem of vraag. Je wordt door goede training en begeleiding een deskundige gesprekspartner. Vrijwilligerswerk waar je een wijzer mens van wordt!  

THD (Telefonische hulpdienst)
Je spreekt mensen uit alle lagen van de bevolking met uiteenlopende problemen: eenzaamheid, verlies, relatieproblemen, ziekte, psychische problemen. Je luistert en denkt mee, maar vooral: je bent er even voor die ander, voor een contact van mens tot mens. 

Kindertelefoon
Een laagdrempelige plek zijn, waar kinderen en jongeren terecht kunnen met onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken met hun ouders of mensen uit hun omgeving.  

Podium Oost / Buurtcentra Podium Oost (en andere buurtcentra)
Sociaal cultureel ontmoetingscentrum Gewoon een ochtend, middag, of avond achter de bar, helpen met koken of het klusteam bijstaan. https://www.facebook.com/PodiumOostUtrecht/

Stichting Move
Move initieert kleinschalige en concrete projecten waarin kinderen uit minder bedeelde wijken en studenten elkaars leefwereld leren kennen en samen iets moois creëren voor de buurt. De kinderen hebben de creatieve leiding binnen het project en studenten zijn de projectleiders.

Voedselbank
Voedselbank Utrecht biedt noodhulp in de vorm van gratis voedsel. Ook wordt sociaal juridische ondersteuning geboden. Wekelijks worden vanuit 9 uitgiftepunten in Utrecht gratis voedselpakketten uitgedeeld.  

COA
Als vrijwilliger zet je je in voor asielzoekers. Van activiteiten op het gebied van scholing en recreatie tot het wegwijs maken in de nieuwe omgeving: ze maken het verblijf van bewoners aangenamer.   

Vluchtelingenhulp UAF
Om de begeleiding van hoogopgeleide vluchtelingen te intensiveren is het UAF in 2016 het project Refugees@campus gestart. Dit is een mentoringprogramma waarbij 500 vluchtelingstudenten gekoppeld worden aan Nederlandse studentmentoren. 

Welkom in Utrecht
Voor vluchtelingen die in Utrecht wonen. Veel Utrechters zetten zich in voor vluchtelingen; Gezinnen, collega’s, sportvrienden, buurtbewoners, organisaties, bedrijven, moskee- en kerkgangers. https://www.facebook.com/welkominutrecht/

Vluchtelingenwerk Utrecht
VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving.  

New Dutch Connections
NDC is continu op zoek naar mensen die een aantal uur per week jonge asielzoekers willen ondersteunen in het (her)ontdekken en ontwikkelen van hun talenten en creëren en grijpen van kansen.  

InclUUsion
Do you want to contribute to the academic integration of refugee students at Utrecht University? You can help the InclUUsion team with communication and crowdfunding activities, with the organization of the InclUUsion conference or you can join as a buddy and help students to get used to everyday life at Utrecht University. 

Toevlucht Utrecht
Toevlucht is een opvang voor ongedocumenteerde mannen in Utrecht. We zijn gestart in december 2013. ‘Onder protest’ omdat er voor deze mannen geen slaapplaats was en we vonden het onmenselijk dat zij op straat moesten slapen. We wilden hen een opvang bieden tijdens de wintermaanden.

SOON   
Soon werkt graag samen met studenten: jonge, frisse blikken met een ‘change the world or go home’ mentaliteit. Samen werken aan inspirerende en innovatieve oplossingen aan de hand van de beproefde SOON-aanpak. 

Starters4Communities
De kickstart van een carrière met impact voor starters op de arbeidsmarkt. Wijkinitiatieven en organisaties krijgen toegang tot de gedrevenheid en creativiteit van startende professionals. Alumni en andere jonge professionals worden geholpen om zelf een sociale onderneming te starten of bij maatschappelijk betrokken werkgevers aan de slag te gaan. 

Enactus
Studenten van Enactus Utrecht zien sociale, economische en ecologische problemen in Utrecht en zetten sociaal ondernemerschap in om deze problemen op te lossen. 

AIESEC
Door persoonlijke ontwikkeling en gedeelde internationale ervaringen willen ze een positieve invloed uitoefenen op de wereld van tegenwoordig. Hun ultieme doel: Peace and Fulfillment of Humankind’s Potential. 

TedxYouth Dit inspirerende event wordt georganiseerd voor en door jongeren (16-26 jaar), onder begeleiding van bedrijven, ondernemers en zelfstandige professionals. Tijdens deze dag vertellen talenten en inspirerende jonge sprekers over hoe zij hun dromen in de praktijk brengen. In de voorbereiding, tijdens en na het event kunnen student(ondernemers) werkervaring opdoen door mee te helpen met de organisatie. 

Werken aan de Toekomst (WADT)
WADT vormt een brug tussen de studie en nieuwe baan; een inspirerende plek waar (bijna) afgestudeerde hbo’ers en wo’ers in Utrecht hun kennis in de praktijk kunnen brengen, hun competenties kunnen ontwikkelen en zich kunnen oriënteren op wat zij kunnen en willen in hun toekomstige carrière.  

Stichting Wegwijs burger belangen
Wegwijs burgerbelangen is een onafhankelijke informatiedienst voor Nederlandse burgers. Over zaken waar je als burger of consument in het dagelijks leven mee te maken hebt geeft Wegwijs burgerbelangen actuele informatie.  

Leger des Heils
Het Leger des Heils is er voor mensen zonder helper. Het maakt niet uit welke achtergrond of levensovertuiging zij hebben. Iedereen kan een beroep doen op het Leger des Heils.  

UNICEF
Als vrijwilliger organiseer je jaarlijks minimaal twee activiteiten om UNICEF onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen. Denk aan een pubquiz, een lezing, een bandjesavond of een UNICEF Loop.

PolitiekFabriek Utrecht
De PFU is een vertegenwoordigingsorgaan van acht Utrechtse Politieke jongerenorganisaties. Het is een neutraal platform waarbinnen deze deelnemende partijen activiteiten organiseren die bijdragen aan het bereiken van hun gemeenschappelijke doel(en).   

NL Cares Utrecht
NL Cares is een organisatie die flexibel vrijwilligerswerk aanbiedt via een online kalender. Heb je een drukke agenda, maar wil je wel je handen uit de mouwen steken? Je kiest via de kalender zelf waar en wanneer jij aan de slag gaat bij één van de activiteiten met o.a. ouderen, kinderen, dak- en thuislozen, nieuwkomers of mensen met een beperking. Schrijf je in via nlcares.nl/utrecht.

Dare to be Gray 
De campagne 'Dare to be Grey' gaat de polarisatie van de samenleving tegen door een open debat te promoten, waarin ruimte is voor genuanceerde meningen, twijfel en diversiteit en waar mensen echt naar elkaar luisteren. De campagne geeft stem aan de grijze massa tussen de kleine groep zwart- en witdenkers die het debat meestal bepalen.

Young & Fair
Young & Fair is dé Nederlandse organisatie voor jongeren die geïnteresseerd zijn in de wereld van eerlijke handel en duurzaamheid. Zij streven ernaar om kennis over duurzame consumptie bij jongeren te vergroten. Om dit te bereiken gaan vrijwilligers bij Young & Fair aan de slag met het organiseren van activiteiten zoals festivals, lezingen en debatten, het geven van gastlessen of het maken van communicatiemiddelen zoals videos, blogs en postercampagnes.

Eet mee!
Eet Mee brengt al sinds 2009 mensen met elkaar in contact via gezellige etentjes bij mensen thuis. Iedereen kan meedoen. Als eetadres en/of als gast. Ze maken een match op maat en houden rekening met je wensen en mogelijkheden, bijvoorbeeld of je halal eet/kookt. Ze besteden extra aandacht aan het matchen van ouderen en van mensen met een vluchtelingachtergrond. Via de Eet Mee etentjes ontstaan nieuwe sociale netwerken en vluchtelingen kunnen de taal oefenen.

Make a Difference Today
Bij Make a Difference Today maak je het verschil voor een ander én voor jezelf. Je helpt bijvoorbeeld een andere student met studeren of met zijn/haar financiën. Maar je kunt ook met social media aan de slag of het organiseren van activiteiten. Je kiest iets wat jij leuk vindt. Daarnaast zetten we in op jouw ontwikkeling. Wie ben je, wat kan je goed en waar word je blij van? In een groep met andere studenten volg je een talentenscan en workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Buurtbuik
BuurtBuik bereidt op twaalf locaties in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam gezonde en gratis maaltijden van gered voedsel van supermarkten, winkeliers en horeca. Vrijwilligers en buurtgenoten halen het eten op bij lokale leveranciers en koken er gezamenlijk een lekkere maaltijd van.

Activity International
Vrijwilligerswerk in het buitenland om een kleine bijdrage te leveren aan het verbeteren van de omstandigheden van diegene die het nodig hebben. Tegelijkertijd leer je de taal en gewoontes van het land kennen en leef je een tijdje in een compleet andere omgeving.
Wil je liever werken met dieren of in de natuur? Kijk dan voor een overzicht bij Wildlife- en Natuurprojecten

Save the Children
Kansarme kinderen. Samen wereldwijd strijden voor de rechten van kinderen en het bieden van gezondheidszorg, onderwijs en bescherming aan kinderen voor wie deze niet beschikbaar zijn.

Werken bij de EU (European Voluntary Service)  
Door heel Europa zijn honderden organisaties en projecten die met EVS'ers werken. De mogelijkheden en thema's zijn zeer divers: van natuurbescherming tot sportprogramma's en muziekscholen, met doelgroepen van onder andere kinderen, dove jongeren, ouderen, minderheden, scholen en dieren.

Amnesty International Student Utrecht (AISU)
De lokale tak van Amnesty International voor studenten. Mensenrechten gerelateerd vrijwilligerswerk (van petitie-acties tot collecteren voor Amnesty of het organiseren van thema-avonden/lezingen) 

Stichting Via VIA
De Nederlandse tak van Service Civil International. Ze organiseren internationale vrijwilligersprojecten in Nederland en zenden Nederlandse vrijwilligers uit naar projecten in het buitenland. 

AEGEE
Met ruim 13.000 leden, verspreid over 200 steden en 40 landen is AEGEE is één van de grootste interdisciplinaire studentenorganisaties van Europa en dat biedt eindeloze mogelijkheden. AEGEE is een niet-politieke, non-profitorganisatie die streeft naar een democratisch, divers en grenzeloos Europa. 

Meer vrijwilligerswerk in het buitenland?
Ontdek hoe je nog meer (gratis) vrijwilligersprojecten kunt vinden. Klik hier.