Faal Festival: waarom?
Veel studenten en jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar worstelen met hun mentale welzijn. Onderzoek van onder andere het RIVM (2021) toont aan dat deze groep uitgebluster, ongelukkiger en angstiger is dan ooit.
Hoe kan dit?
Studenten zijn opgegroeid in een tijd met een enorme prestatiedruk. Als je maar hard werkt en goede cijfers haalt, wordt je succesvol. Wanneer ze in deze ratrace geconfronteerd worden met tegenslag, voelt dat als falen. Sociale vergelijking op sociale media en het idee altijd succesvol en gelukkig te moeten zijn, voeren deze motor van prestatiedruk extra op.
Wat nu?
Als tegengif is er het Faal Festival, georganiseerd door de Universiteit Utrecht, TivoliVredenburg en het Instituut voor Faalkunde. Een evenement waarbij studenten en jongvolwassenen kunnen ervaren dat ze niet alleen staan in de worstelingen van deze tijd. Waar twijfels, onzekerheid en falen juist positief in de spotlights mogen staan.
Zo ontstaat er ruimte voor ontspannen leren, proberen, authenticiteit, vernieuwen en compassie. Het Faal Festival is een plek om de ratrace te relativeren, prestatiedruk los te laten en het mens-zijn te vieren.