In 2022 heb ik meegedaan met de Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS). Met het uitgebreide programma van de NAHSS heb ik samen met zo’n 70 andere studenten geleerd over Azië in het algemeen en in het bijzonder China; met een focus op de academische wereld, bedrijfsleven en cultuur. De variatie aan studenten, waarvan er afgelopen jaar negen van de UU kwamen en de rest van andere universiteiten in Nederland, is meteen een groot pluspunt. Een grote verscheidenheid aan studenten en studies, van technische studies aan TU’s tot landbouwkunde en politicologie, alles kwam voorbij. Een overeenkomst tussen iedereen was de interesse in het thema van de NAHSS (dit jaar Reinventing Growth and Globalisation) en natuurlijk de interesse in Azië en China. Al die verschillende achtergronden brachten verschillende perspectieven mee en een hele hoop kritische vragen voor de sprekers tijdens de colleges.
Ook al is de NAHSS in naam een zomerschool, het is er wel één die een stuk uitgebreider is dan alleen de zomer. In maart leer je iedereen kennen tijdens de kick-off. Vervolgens wordt de groep in groepjes van zo’n 6 a 7 studenten verdeeld, die allemaal een consultancy project doen (tussen maart en ongeveer juli) voor een van de partners van de NAHSS over een hoop verschillende onderwerpen. Zelf deed ik vorig jaar een consultancy bij PricewaterhouseCoopers, over de kansen en risico’s voor het Nederlandse bedrijfsleven op de Chinese waterstofmarkt.
Hoeveel tijd kost het?
Meestal had ik met mijn groepje zo’n één tot anderhalf uur per week vergadering en werkte ik zelf nog drie tot vier uur per week aan het project. Daarbij hielden we ook rekening met iedereens tentamens en andere deadlines. Zo heb ik zelfs mijn scriptie geschreven tijdens de NAHSS. Dit was prima te combineren, juist door zo projectmatig te werken!
Wat was voor jou het hoogtepunt?
Voor mij was het hoogtepunt van de NAHSS toch echt het zomerprogramma. Eerst een week een zomerschool in Leiden en Den Haag met vooral een academische focus, en toen twee weken naar Singapore! Hoewel we niet naar China konden vanwege corona, was het juist interessant om te zien hoe China overal in Singapore invloed heeft, van bedrijven tot de cultuur. Bedrijfsbezoeken, naar de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Singapore, een beachvolleybaltoernooi met Nederlandse expats en een programma op de National University of Singapore waren hele gave ervaringen. Zelf heb ik, net als een aantal andere deelnemers, na de NAHSS de kans gepakt om door te reizen naar Thailand en Vietnam. Ook zeker een aanrader!
Wat heeft de NAHSS je gebracht?
Uiteindelijk heeft de NAHSS mij de mogelijkheid geboden om meer te leren over een onderwerp wat ik super interessant vind, én verder te ontdekken dat ik later toch echt een baan in de (duurzaamheids-)politiek en internationale relaties ambieer. Zo heeft de NAHSS me een stukje verder gebracht in het vinden van mijn ideale werkveld. Ook op persoonlijk vlak, als het gaat om presenteren en netwerken bijvoorbeeld, heeft de NAHSS mij veel geleerd. Daarnaast kom je in contact met een hele leuke en ambitieuze groep mensen, met oprechte interesse in het onderwerp Azië en/of het thema van de NAHSS, waar vriendschappen zeker uit zullen ontstaan.
Ik kan niet anders dan zeggen: ben je geïnteresseerd in Azië, China, internationale relaties en globalisatie, pak dan deze kans en meld je zeker aan voor komend jaar!