Informatiebeveilging - Hoe beveilig ik mijn device - USB-stick of externe harde schijf

USB-sticks en mobiele harde schijven zijn vaak gemakkelijk om even snel data te vervoeren of een bestand te delen. Maar er kleven ook grote nadelen aan.

De nadelen liegen er niet om

Aan het gebruik van USB-sticks en mobiele harde schijven zijn risico's verbonden. Zo zijn ze:

  • Snel defect en/of beperkte levensduur
  • Snel zoek 
  • Gevoelig voor diefstal (klein en waardevol)
  • Niet voorzien van automatische reservekopieën

Je kunt hierdoor je data definitief verliezen. Data kan ook in handen terecht komen van een derde. Al heeft deze goede intenties, dan nog is er sprake van een datalek wanneer het gaat om persoonsgegevens. Met alle gevolgen van dien!

We adviseren daarom beveiligde opslaglocaties

Wanneer je data opslaat op een beveiligde cloud-drive weet je zeker dat er back-ups van worden gemaakt en dat je data veilig is.Via de UU kan je gebruik maken van Onedrive for Business, maar er zijn ook diensten die de inhoud volledig versleutelen. Heb je het idee dat er niet aan jouw eisen voldaan kan worden of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze experts

Toch nodig? Zo beperk je de risico's

Naast het zelf regelmatig maken van reservekopieën (plan bijvoorbeeld in je agenda een terugkerende afspraak in), moet je je gegevens versleuteld opslaan (encryptie) om te voorkomen dat er iemand bij je data kan. Dat kun je op twee manieren doen!

Optie 1: kies voor een kant-en-klare oplossing

Gebruik een USB-stick of mobiele harde schijf met ingebouwde hardware-incryptie. Het enige dat je hoeft te doen is eenmalig een code instellen. Er is verder geen technische kennis vereist.

Optie 2: zelf een mobiele schijf of USB-stick versleutelen

Heb je al een USB-stick of mobiele harde schijf, en is een kant-en-klaar model (hierboven) geen optie? Versleutel hem dan zelf.
 

  • In Windows kun je hiervoor ook Bitlocker gebruiken. Let wel op: je met Bitlocker versleutelde USB stick of mobiele harde schijf op een Mac ontsleutelen is niet standaard mogelijk zonder extra software. In zo'n geval is een USB-stick met ingebouwde versleuteling een betere optie.
  • Indien je op macOS werkt kan je gebruik maken van FileVault.

Bij bovenstaande tools voor je eigen USB-stick of harde schijf moet je zelf een wachtwoord kiezen en onthouden. Bij de kant-en-klare methode moet je zelf je code onthouden. Let op: niemand kan dit wachtwoord of deze code achterhalen wanneer je dit vergeten bent. Zorg dus dat je deze nooit vergeet!