Studeren in het buitenland
Op uitwisseling
Universiteit Utrecht werkt samen met universiteiten wereldwijd. De faculteit heeft overeenkomsten voor een specifiek studiegebied, terwijl universiteitsbrede overeenkomsten openstaan voor studenten van alle faculteiten (tenzij anders vermeld). Bij een uitwisseling blijf je ingeschreven aan de UU en betaal je geen collegegeld aan de buitenlandse universiteit.
Studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland betekent vaak een enorme stimulans voor je academische en persoonlijke ontwikkeling. De faculteit helpt je dan ook graag om een gedeelte van je studie in het buitenland te volgen. De periode en het doel van je buitenlandverblijf kunnen variëren. Je kunt cursussen volgen in het buitenland (uitwisseling), maar denk ook aan andere mogelijkheden zoals een stage in het buitenland of een summer school.
Waar wil je naartoe?
Lees eerst meer over de Voorwaarden en het Study Plan voor je opleiding! Ga daarna naar de overzichtpagina's over Studeren in het buitenland.
Daar kun je gemakkelijk zoeken tussen alle bestemmingen, inclusief de specifieke bestemmingen voor Rechtsgeleerdheid.
Afhankelijk van je uiteindelijke keuze word je begeleid door het facultaire of het universitaire International Office.
Weet je nog niet precies welke bestemming het beste bij jou past? Volg ons dan op Instagram en Facebook voor inspiratie over verschillende bestemmingen!
Voor meer informatie over de verschillende voorlichtingen die er zijn omtrent studeren in het buitenland en overige relevante informatie, kijk dan op de faculteitssite.
Het departement Rechtsgeleerdheid heeft uitwisselingsovereenkomsten gesloten met ruim 70 partneruniversiteiten over de hele wereld. Dit betekent dat in principe alleen rechtenstudenten zich voor deze uitwisseling aan kunnen melden.
Wel dien je aan een aantal eisen te voldoen:
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven aan de Universiteit Utrecht en je betaalt hier je collegegeld (ook tijdens je uitwisseling);
- Je hebt 60 EC behaald op het moment van aanmelding voor uitwisseling. Zorg ervoor dat je voor de start van je uitwisseling tevens alle eerstejaarscursussen hebt behaald.
- Je bent verplicht om de cursussen die je in het buitenland volgt, in je Utrechtse studieprogramma in te brengen. Dit betekent dat je via een uitwisselingsprogramma nooit een volledig diploma kunt behalen.
- Daarnaast moet je er zelf voor zorgen dat je uitwisseling past in het programma dat je in Utrecht volgt. In beginsel breng je de buitenlandse cursussen in je profileringsruimte in. Omdat de profileringsruimte in de bachelorfase het grootst is raden we je aan om de uitwisseling in je 3e studiejaar of daarna te plannen. Hiertoe dien je je al in je 2e studiejaar aan te melden voor de uitwisseling. Over je studieplanning lees je onder het kopje 'Studieplanning'.
Wanneer je begint met plannen maken voor een uitwisseling, dan zul je allereerst moeten nadenken over hoe je deze zult inpassen in je Utrechtse studieprogramma. Aangezien de uitwisseling een integraal onderdeel uit zal maken van je studie, is het verplicht de cursussen in te brengen. Hierover lees je meer onder Goedkeuring examencommissie.
Over het algemeen zul je de buitenlandse cursussen in je profileringsruimte inbrengen. Daarnaast kun je cursussen ook als extra cursussen inbrengen. Wanneer je vragen hebt over je studieplanning, raadpleeg dan de studieadviseur.
De hoeveelheid profileringsruimte in je studieprogramma is afhankelijk van het traject dat je volgt. Daardoor kan het zijn dat je in het ene traject makkelijker een uitwisseling kunt plannen dan in het andere ( zie studieprogramma).
Het is zover: je bent tot de conclusie gekomen dat je je wil gaan aanmelden voor een uitwisseling! De daadwerkelijke aanmelding geschiedt via OSIRIS, maar een belangrijk onderdeel van je aanmelding zijn een aantal documenten, die je als bijlage moet uploaden in Osiris. Zorg dus dat je eerst weet wat je moet bijvoegen, alvorens je begint met de aanmelding. Het is wel mogelijk de aanmelding tussentijds op te slaan.
Informatie over bijvoorbeeld de eerdere voorlichtingssessies, het study plan, bestemmingen en de toewijzingsprocedure vind je op deze website.
Op de UU-site vind je de aanmeldingsprocedure en deadlines.
Voorlichtingssessie:donderdag 13 oktober 2022 om 17.15 uur op Drift 13.
BELANGRIJK:
- Het Study Plan dient te worden ondertekend door de studieadviseur en vóórdat je jouw aanmelding indient ! Je kunt het Study Plan per mail door de studieadviseur laten ondertekenen.
- Je dient minimaal 2 bestemmingen op te geven, maar bij voorkeur 3. Het maakt daarbij niet uit of het facultaire of UU-brede bestemmingen zijn.
Het kan zijn dat je naar een bestemming wilt waarvan je de taal van onderwijs of de taal van het land nog niet (goed) beheerst. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om je taalvaardigheid op te verbeteren.
- Babel biedt voor een gereduceerd tarief taalcursussen aan. Het gaat om Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Spaans, Portugees, Russisch en Zweeds.
- De Faculteit Geesteswetenschappen biedt de taalverwervingscursussen Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees aan, die je als bijvakker kunt volgen. Gezien de toenemende belangstelling en het beperkte aantal plaatsen, is het echter niet te garanderen dat je er terecht kunt. De cursussen gaan altijd in het eerste blok van het academische jaar van start (m.u.v. van Spaans).
- De Volksuniversiteit in Utrecht biedt diverse taalverwervingscursussen en cursussen op andere gebieden.
- Voor Spaanse taal en cultuur kun je terecht bij Instituto Cervantes op het Domplein in Utrecht. Zij hebben een grote bibliotheek gespecialiseerd in de literatuur van Spanje en Latijns-Amerika.
- Italiaans kun je volgen bij de vereniging Dante Alighieri. Deze non-profit organisatie is gevestigd in Amsterdam.
- De Alliance Francaise richt zich op het verspreiden van de Franse taal en cultuur. Hier kun je Franse talencursussen volgen.
- Het Goethe Instituut in Amsterdam en Rotterdam verzorgt cursussen over de Duitse Taal en Cultuur.
Taalverwerving op de plaats van bestemming
Bij de partner universiteit kan je vaak ook een taalcursus volgen. Verder hebben sommige universiteiten eigen taalcursussen, vaak aan de letterenfaculteiten, die je als Erasmusstudent mag volgen.
Als je tijdens je bachelor Rechtsgeleerdheid via het uitwisselingsprogramma van de faculteit of universiteit een periode in het buitenland gaat studeren, maken de buitenlandse cursussen deel uit van je bachelorexamenopleiding. Bij de Examencommissie bachelor vraag je toestemming voor het inbrengen van de cursussen.
Je gebruikt hiervoor het Formulier inbreng buitenlandse cursussen binnen de bachelor. Dit formulier bevat ook een uitleg met daarin onder meer de voorwaarden om buitenlandse cursussen in te kunnen brengen. Lees deze uitleg dus goed door.
De examencommissie ontvangt graag per mail (examencommissie.rechten@uu.nl):
- het formulier (met stempel en handtekening van de buitenlandse universiteit);
- de links naar de cursusbeschrijvingen;
- de link naar het credit- en beoordelingssysteem van de buitenlandse universiteit.
Op basis van bovenstaande informatie (je verzoek tot inbreng van de buitenlandse cursussen), je officiële buitenlandse cijferlijst (Transcript of Records) en je bachelorexamen Rechtsgeleerdheid verwerkt de examencommissie je buitenlandse cursussen en resultaten.
De officiële regeling inzake keuzecursussen is opgenomen in de OER.
Bij voorkeur (en uiterlijk 2 weken) na aanvang van de uitwisseling, wanneer de keuze van je cursussen definitief is.
Wat is het verschil tussen het Studyplan en het Formulier inbreng buitenlandse cursussen binnen de bachelor?
Studyplan is onderdeel van de aanmeldingsprocedure voor je uitwisseling. Je denkt na over wat je wilt gaan doen en bespreekt deze planning met de studieadviseur. Dit is dus onderdeel van de selectiefase. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen met betrekking tot de inbreng van de cursussen.
Het Formulier inbreng buitenlandse cursussen binnen de bachelor maakt deel uit van je verzoek tot inbreng van de buitenlandse cursussen. Dit verzoek dien je in bij de Examencommissie bachelor. Na ontvangst van je verzoek, wordt je cursuskeuze gecontroleerd. De definitieve goedkeuring (en daarmee toestemming) vindt plaats als wij het originele (dan wel – rechtstreeks door de buitenlandse universiteit verstuurde – digitale) Transcript of Records hebben ontvangen en duidelijk is welke resultaten zijn behaald. Ook onvoldoende resultaten worden geregistreerd.
Met welke voorwaarden moet ik bij mijn cursuskeuze rekening houden?
Het hierboven genoemde formulier bevat een uitleg met daarin onder meer de voorwaarden om buitenlandse cursussen in te kunnen brengen.
Hoe weet ik of cursussen inhoudelijk overlappen?
Hier kom je achter door de cursusbeschrijvingen met elkaar te vergelijken.
Wat gebeurt er als cursussen inhoudelijk overlappen?
Als de examencommissie overlap vermoedt, wordt advies gevraagd bij de cursuscoördinator van de betreffende cursus in Utrecht. Bij geringe overlap kunnen er studiepunten in mindering worden gebracht; bij gehele overlap wordt er geen goedkeuring verleend voor het inbrengen van de buitenlandse cursus binnen je bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. De behaalde studiepunten tellen dus niet mee en de cursus wordt niet geregistreerd in OSIRIS.
Waarom hebben jullie (links naar de) cursusbeschrijvingen van mij nodig?
Wij gebruiken de cursusbeschrijvingen om te toetsen of je geen cursussen volgt die te veel overlappen met cursussen die je in Utrecht behaalt en om te bepalen welk niveau aan de cursus kan worden toegekend. Bij cursusbeschrijvingen die erg beknopt zijn of niet actueel, zal je zelf meer informatie moeten opvragen bij de buitenlandse universiteit.
Wat als de cursusbeschrijving niet in het Engels is opgesteld?
Als de cursusbeschrijvingen in een andere taal zijn opgesteld, ontvangen wij graag een vertaling in het Engels die is afgetekend door de buitenlandse docent.
Kan ik elke rechtsvergelijkende cursus uit het buitenland inbrengen voor het comparative onderdeel van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid?
Het is niet mogelijk om een willekeurige cursus van buiten het departement, waarin rechtsvergelijkende elementen zitten, in te brengen als comparative onderdeel. Dat zou betekenen dat de examencommissie naar eigen inzicht wijzigingen in het voorgeschreven curriculum toestaat. De examencommissie is gebonden aan het programma zoals dat in de OER is opgenomen.
Mocht je in het buitenland een cursus willen volgen dat inhoudelijk sterk lijkt op een comparative onderdeel, dan kun je bij de examencommissie vragen of de buitenlandse cursus kan dienen als vervanging ervan. De examencommissie zal dit - na advies van de cursuscoördinator - behandelen als ware het een vrijstellingsverzoek, waarbij wordt getoetst of er inhoudelijk voldoende overlap bestaat.
Hetzelfde geldt voor een context onderdeel.
Welk niveau wordt aan buitenlandse cursussen toegekend?
De examencommissie kent standaard aan juridische onderdelen niveau 3 toe en aan niet-juridische onderdelen niveau 1. Mocht je van mening zijn dat het niet- juridische onderdeel hoger gewaardeerd zou moeten worden, dan kun je uiterlijk twee weken na verwerking van de resultaten een gemotiveerd verzoek hiertoe indienen bij de examencommissie.
Wat is de studiebelasting van de buitenlandse cursussen?
Als de buitenlandse credits als ECTS staan vermeld, wordt deze studielast overgenomen bij het verwerken van de buitenlandse cursussen.
Als de studielast in het buitenland in andere eenheden wordt uitgedrukt, wordt de studielast omgerekend naar ECTS. De omrekening kun je vinden in de universitaire omrekentabel. Meer informatie vind je in de Onderwijs- en examenregeling.
Wanneer worden de buitenlandse cursussen verwerkt?
Een partneruniversiteit stuurt het transcript in de meeste gevallen naar het International Office. Zij zetten het transcript in OSIRIS. De examencommissie krijgt hiervan geen bericht, informeer ons dus als je bericht krijgt dat je transcript binnen is.
Na binnenkomst van het transcript worden de buitenlandse cursussen verwerkt. Vraag voor je vertrek naar Nederland wanneer het transcript wordt verstrekt of vraag om een gewaarmerkte cijferlijst uit het administratiesysteem.
De examencommissie neemt alleen originele (dan wel – rechtstreeks door de buitenlandse universiteit verstuurde – digitale) Transcript of Records in behandeling.
Wat gebeurt er als ik mijn verzoek pas na mijn uitwisseling instuur?
De examencommissie ontvangt je verzoek bij voorkeur (en uiterlijk 2 weken) na aanvang van de uitwisseling, wanneer de keuze van je cursussen definitief is.
In de praktijk ziet de examencommissie dat studenten hun verzoek vaak niet op tijd inleveren, ook niet na verschillende reminders. Bij terugkomst ontvangt de examencommissie dan een transcript maar is niet op de hoogte van de cursuskeuze. Dan kan het dus zijn dat je pas op dat moment verneemt dat er sprake was van (al dan niet volledige) overlap met alle consequenties van dien.
NB: de buitenlandse cursussen maken deel uit van je bachelorexamen, dus die moeten zijn afgerond en geregistreerd voordat je kunt afstuderen.
De officiële regeling inzake keuzecursussen is opgenomen in de OER.
Je kan ons bereiken op ieo.leg@uu.nl voor vragen of het ondertekenen van documenten zoals het learning agreement en de ov-verklaring. Vermeld altijd je studentnummer en opleiding.
Telefoon
Elke maandag en donderdag zijn we telefonisch bereikbaar tussen 13:30 uur en 15:00 uur op +31 (0)30 253 7289.
Inloopspreekuur
Elke maandag tussen 15:00 en 16:30 bij het Studiepunt Rechtsgeleerdheid op Janskerkhof 2-3.
Support Officer
Floris Bouwman
Exchange Coördinatoren
Europa: Tessa Brassé
Buiten Europa/Teamleider: Paula Banning
Wil je contact met de exchange coördinator? Gebruik dan altijd het e-mailadres ieo.leg@uu.nl
Postadres
International Exchange Office - Faculty of Law, Economics and Governance
Janskerkhof 3
3512 BK Utrecht
The Netherlands