Studeren in het buitenland
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Algemene informatie over studeren in het buitenlandOriëntatie
Tijdens de Study Abroad weeks in oktober krijg je meer informatie over het uitwisselingsproces voor een exchange in 2025-2026. Je kunt je laten informeren over belangrijke zaken zoals hoe je een bestemming kunt kiezen, wat je nodig hebt voor je aanmelding en nog veel meer. Je ontvangt in september (of hebt ontvangen) meer informatie over deze voorlichtingen.
De REBO facultaire voorlichtingen per opleiding vinden ook plaats in oktober 2024. De exacte momenten vind je hieronder.
Meld je alleen aan voor die van jouw eigen opleiding, want de sessies zijn niet allemaal hetzelfde!
Rechtsgeleerdheid
Datum | Donderdag 10 oktober |
---|---|
Tijd | 17:15 uur |
Locatie | Drift 13 |
B&O
Datum | Dinsdag 8 oktober |
---|---|
Tijd | 17:15 uur |
Locatie | USBO - zaal 0.24 |
Economics
Datum | Dinsdag 15 oktober |
---|---|
Tijd | 17:15 uur |
Locatie | ICU Auditorium |
Universiteit Utrecht werkt samen met universiteiten wereldwijd. Bij een uitwisseling blijf je ingeschreven aan de UU en betaal je geen collegegeld aan de buitenlandse universiteit.
Op de algemene UU-site over studeren in het buitenland vind je een overzicht met de bestemmingen waar je uit kan kiezen voor een uitwisseling.
Je kunt je zowel aanmelden voor UU-brede bestemmingen, als de specifieke RGL-bestemmingen.
Of bekijk de bestemmingskaarten!
Bij de UU-brede bestemmingen moet je er wel op letten dat de universiteit naar keuze genoeg Rechtsgeleerdheid cursussen aanbiedt. Ook worden bij de UU-brede aanmeldingen de plekken verdeeld onder studenten van alle UU departementen, niet alleen Rechtsgeleerdheid.
Bij het kiezen van je top 3:
- Zorg dat je voldoet aan de desbetreffende eisen - indien van toepassing (taal/gemiddeld cijfer, etc.)
- Check zorgvuldig de academische kalenders van universiteiten (er kan een overlap zijn met je studie programme bij de UU!)
- Een derde keuze bij aanmelding is optioneel, maar wordt sterk aanbevolen voor meer kans op toelating.
- Vergroot je kans op toelating door te kiezen voor universiteiten buiten hoofdsteden, kleinere universiteiten en minder toeristische landen
Aanmeldprocedure
Om je aan te kunnen melden voor studeren in het buitenland, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven aan de Universiteit Utrecht en je betaalt hier je collegegeld (ook tijdens je uitwisseling);
- Je hebt 60 EC behaald op het moment van aanmelding voor uitwisseling bij de UU. Zorg ervoor dat je voor de start van je uitwisseling tevens alle eerstejaarscursussen hebt behaald.
- Je bent verplicht om de cursussen die je in het buitenland volgt in je Utrechtse studieprogramma in te brengen. Dit betekent dat je via een uitwisselingsprogramma nooit een volledig diploma kunt behalen.
- Daarnaast moet je er zelf voor zorgen dat je uitwisseling past in het programma dat je in Utrecht volgt. In beginsel breng je de buitenlandse cursussen in je profileringsruimte in. Omdat de profileringsruimte in de bachelorfase het grootst is raden we je aan om de uitwisseling in je 3e studiejaar of daarna te plannen. Wil je dit doen, dan moet je je al in je tweede studiejaar aanmelden voor de uitwisseling.
Wanneer je begint met plannen maken voor een uitwisseling, dan zul je allereerst moeten nadenken over hoe je deze kan inpassen in je Utrechtse studieprogramma. Aangezien de uitwisseling een integraal onderdeel uit zal maken van je studie, is het verplicht de cursussen in te brengen. Hierover lees je meer verder op deze pagina onder 'Buitenlandse cursussen inbrengen in je studieprogramma'
Over het algemeen zul je de buitenlandse cursussen in je profileringsruimte inbrengen. Daarnaast kun je cursussen ook als extra cursussen inbrengen. Wanneer je vragen hebt over je studieplanning, raadpleeg dan de studieadviseur.
De hoeveelheid profileringsruimte in je studieprogramma is afhankelijk van het traject dat je volgt. Daardoor kan het zijn dat je in het ene traject makkelijker een uitwisseling kunt plannen dan in het andere ( zie studieprogramma ).
Het is zover: je bent tot de conclusie gekomen dat je je wil gaan aanmelden voor een uitwisseling! De daadwerkelijke aanmelding geschiedt via OSIRIS, waar je een ingevuld aanmeldformulier inlevert.
De eerstvolgende aanmelddeadline is 2 december 2024.
Op de UU-site vind je verdere informatie over de aanmeldingsprocedure, het aanmeldformulier en deadlines.
BELANGRIJK:
- Je dient minimaal 2 bestemmingen op te geven, maar bij voorkeur 3. Het maakt daarbij niet uit of het facultaire of UU-brede bestemmingen zijn.
Als de voertaal van de cursussen bij de desbetreffende universiteit niet in het Nederlands, Engels of jouw eigen andere moedertaal is, dien je (meestal) een taalvaardigheidsbewijs aan te leveren. Dat kan een officieel certificaat zijn van een extern institituut of van een afgeronde cursus aan de UU, een bewijs van een taalcursus waarvoor je op dit moment staat ingeschreven of een bewijs dat je een internationale (of tweetalige) opleiding hebt gevolgd. Zorg ervoor dat die bewijzen alleen in pdf toegevoegd worden bij je aanmelding in Osiris!
Voor bestemmingen waarvoor een taaleis Engels B2 (of lager) geldt, hoef je op het moment van aanmelding in Osiris in de meeste gevallen geen taalbewijs aan te dragen. Studenten die een voldoende gehaald hebben voor het VWO eindexamen Engels of een in het Engels onderwezen universitaire cursus, evenals native speakers, hebben hiervoor vaak een vrijstelling.
Als je niet kunt voldoen aan de gestelde taaleis bij die bestemmingen waar geen of maar beperkt Engelstalige cursussen worden aangeboden, dien je een bewijs van taalvaardigheid van de desbetreffende taal erbij in te dienen op het moment van aanmelding bij de UU.
Nadat je je aanmelding voor studeren in het buitenland in Osiris hebt afgerond en alle benodigde documenten hebt ingeleverd, gaat de toewijzingsprocedure van start:
Toewijzingsprocedure
- De procedure bestaat uit verschillende rondes en verschillende deadlines. Na de eerste deadline wordt er begonnen met de eerste keuzes van alle studenten die zich voor 1 december hebben aangemeld.
- Eerst wordt er gekeken of de aanmelding voldoet aan de toelatingseisen van de partneruniversiteit.
- Indien er voor een universiteit meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt er geloot. Indien je niet voor je eerste keuze wordt ingeloot, wordt er gekeken of je geplaatst kan worden bij je tweede of derde bestemmingskeuze. Ook hier wordt, indien nodig en indien nog niet vol, weer voor geloot.
- De uitslag van de uiteindelijke plaatsing wordt eind januari bekend gemaakt.
- Heel soms gebeurt het dat een student bij geen van de drie gekozen bestemmingen geplaatst kon worden. Je mag dan kiezen uit de zogenaamde resterende beschikbare plaatsen, waarbij jouw plaatsing tijdelijk voorrang heeft boven die van studenten die zich nog niet eerder aangemeld hebben.
- Nadat je geplaatst bent op één van je keuzes kun je niet meer wisselen naar een andere bestemming.
- We hanteren geen reservelijst bij bestemmingen die al vol zijn.
Na de plaatsingsprocedure
Nadat de plaatsingsprocedure afgerond is, vindt de nominatie plaatst.
- Het International Exchange Office nomineert je bij de gastuniversiteit om daar op uitwisseling te gaan.
- Je ontvangt aanmeldingsinstructies en andere praktische informatie van de gastuniversiteit.
- Nadat je je aanmelding bij de gastuniversiteit afgerond hebt, wordt deze nog door hen gecontroleerd. De gastuniversiteit maakt dan de beslissing of je toegelaten wordt of niet. Hierover ontvang je bericht (het gebeurt weliswaar zeer zelden dat een genomineerde student niet wordt toegelaten).
Resterende plaatsen
Na de plaatsingsprocedure wordt er een lijst met resterende beschikbare plaatsen gepubliceerd. Indien je niet naar een van je top-3 bestemmingen kan gaan, kan je een nieuwe bestemming uit deze lijst kiezen en krijg je voorrang op de studenten die zich willen aanmelden voor de volgende ronde.
Buitenlandse cursussen inbrengen in je studieprogramma
Als je tijdens je bachelor Rechtsgeleerdheid via het uitwisselingsprogramma van de faculteit of universiteit een periode in het buitenland gaat studeren, maken de buitenlandse cursussen deel uit van je bachelorexamenopleiding. Bij de Examencommissie bachelor vraag je toestemming voor het inbrengen van de cursussen. Je gebruikt hiervoor het Formulier inbreng buitenlandse cursussen binnen de bachelor. Dit formulier bevat ook een uitleg met daarin onder meer de voorwaarden om buitenlandse cursussen in te kunnen brengen. Lees deze uitleg dus goed door.
De examencommissie ontvangt graag per mail (examencommissie.rechten@uu.nl):
- het formulier (met stempel en handtekening van de buitenlandse universiteit);
- de links naar de cursusbeschrijvingen;
- de link naar het credit- en beoordelingssysteem van de buitenlandse universiteit.
Op basis van bovenstaande informatie (je verzoek tot inbreng van de buitenlandse cursussen), je officiële buitenlandse cijferlijst (Transcript of Records) en je bachelorexamen Rechtsgeleerdheid verwerkt de examencommissie je buitenlandse cursussen en resultaten.
De officiële regeling inzake keuzecursussen is opgenomen in de OER.
Bij voorkeur (en uiterlijk 2 weken) na aanvang van de uitwisseling, wanneer de keuze van je cursussen definitief is.
Wat is het verschil tussen het Studyplan en het Formulier inbreng buitenlandse cursussen binnen de bachelor?
Studyplan is onderdeel van de aanmeldingsprocedure voor je uitwisseling. Je denkt na over wat je wilt gaan doen en bespreekt deze planning met de studieadviseur. Dit is dus onderdeel van de selectiefase. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen met betrekking tot de inbreng van de cursussen.
Het Formulier inbreng buitenlandse cursussen binnen de bachelor maakt deel uit van je verzoek tot inbreng van de buitenlandse cursussen. Dit verzoek dien je in bij de Examencommissie bachelor. Na ontvangst van je verzoek, wordt je cursuskeuze gecontroleerd. De definitieve goedkeuring (en daarmee toestemming) vindt plaats als wij het originele (dan wel – rechtstreeks door de buitenlandse universiteit verstuurde – digitale) Transcript of Records hebben ontvangen en duidelijk is welke resultaten zijn behaald. Ook onvoldoende resultaten worden geregistreerd.
Met welke voorwaarden moet ik bij mijn cursuskeuze rekening houden?
Het hierboven genoemde formulier bevat een uitleg met daarin onder meer de voorwaarden om buitenlandse cursussen in te kunnen brengen.
Hoe weet ik of cursussen inhoudelijk overlappen?
Hier kom je achter door de cursusbeschrijvingen met elkaar te vergelijken.
Wat gebeurt er als cursussen inhoudelijk overlappen?
Als de examencommissie overlap vermoedt, wordt advies gevraagd bij de cursuscoördinator van de betreffende cursus in Utrecht. Bij geringe overlap kunnen er studiepunten in mindering worden gebracht; bij gehele overlap wordt er geen goedkeuring verleend voor het inbrengen van de buitenlandse cursus binnen je bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. De behaalde studiepunten tellen dus niet mee en de cursus wordt niet geregistreerd in OSIRIS.
Waarom hebben jullie (links naar de) cursusbeschrijvingen van mij nodig?
Wij gebruiken de cursusbeschrijvingen om te toetsen of je geen cursussen volgt die te veel overlappen met cursussen die je in Utrecht behaalt en om te bepalen welk niveau aan de cursus kan worden toegekend. Bij cursusbeschrijvingen die erg beknopt zijn of niet actueel, zal je zelf meer informatie moeten opvragen bij de buitenlandse universiteit.
Wat als de cursusbeschrijving niet in het Engels is opgesteld?
Als de cursusbeschrijvingen in een andere taal zijn opgesteld, ontvangen wij graag een vertaling in het Engels die is afgetekend door de buitenlandse docent.
Kan ik elke rechtsvergelijkende cursus uit het buitenland inbrengen voor het comparative onderdeel van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid?
Het is niet mogelijk om een willekeurige cursus van buiten het departement, waarin rechtsvergelijkende elementen zitten, in te brengen als comparative onderdeel. Dat zou betekenen dat de examencommissie naar eigen inzicht wijzigingen in het voorgeschreven curriculum toestaat. De examencommissie is gebonden aan het programma zoals dat in de OER is opgenomen.
Mocht je in het buitenland een cursus willen volgen dat inhoudelijk sterk lijkt op een comparative onderdeel, dan kun je bij de examencommissie vragen of de buitenlandse cursus kan dienen als vervanging ervan. De examencommissie zal dit - na advies van de cursuscoördinator - behandelen als ware het een vrijstellingsverzoek, waarbij wordt getoetst of er inhoudelijk voldoende overlap bestaat.
Hetzelfde geldt voor een context onderdeel.
Welk niveau wordt aan buitenlandse cursussen toegekend?
De examencommissie kent standaard aan juridische onderdelen niveau 3 toe en aan niet-juridische onderdelen niveau 1. Mocht je van mening zijn dat het niet- juridische onderdeel hoger gewaardeerd zou moeten worden, dan kun je uiterlijk twee weken na verwerking van de resultaten een gemotiveerd verzoek hiertoe indienen bij de examencommissie.
Wat is de studiebelasting van de buitenlandse cursussen?
Als de buitenlandse credits als EC staan vermeld, wordt deze studielast overgenomen bij het verwerken van de buitenlandse cursussen.
Als de studielast in het buitenland in andere eenheden wordt uitgedrukt, wordt de studielast omgerekend naar EC. De omrekening kun je vinden in de universitaire omrekentabel. Meer informatie vind je in de Onderwijs- en examenregeling.
Wanneer worden de buitenlandse cursussen verwerkt?
Een partneruniversiteit stuurt het transcript in de meeste gevallen naar het International Exchange Office. Zij zetten het transcript in OSIRIS. Alleen als het direct vanuit de partneruniversiteit naar het International Exchange Office is gestuurd, kan de examencommissie het verwerken. Je krijgt bericht zodra het na ontvangst is geüpload in Osiris. De examencommissie krijgt hiervan geen bericht, informeer de examencommissie dus als je bericht krijgt dat je transcript binnen is.
Na binnenkomst van het transcript worden de buitenlandse cursussen verwerkt. Vraag voor je vertrek naar Nederland wanneer het transcript wordt verstrekt.
De examencommissie neemt alleen originele (dan wel – rechtstreeks door de buitenlandse universiteit verstuurde – digitale) Transcript of Records in behandeling.
Wat gebeurt er als ik mijn verzoek pas na mijn uitwisseling instuur?
De examencommissie ontvangt je verzoek bij voorkeur (en uiterlijk 2 weken) na aanvang van de uitwisseling, wanneer de keuze van je cursussen definitief is.
In de praktijk ziet de examencommissie dat studenten hun verzoek vaak niet op tijd inleveren, ook niet na verschillende reminders. Bij terugkomst ontvangt de examencommissie dan een transcript maar is niet op de hoogte van de cursuskeuze. Dan kan het dus zijn dat je pas op dat moment verneemt dat er sprake was van (al dan niet volledige) overlap met alle consequenties van dien.
NB: de buitenlandse cursussen maken deel uit van je bachelorexamen, dus die moeten zijn afgerond en geregistreerd voordat je kunt afstuderen.
De officiële regeling inzake keuzecursussen is opgenomen in de OER.
Contactinformatie
Je kan ons bereiken op ieo.leg@uu.nl voor vragen of het ondertekenen van documenten zoals het learning agreement en de ov-verklaring. Vermeld altijd je studentnummer en opleiding.
Telefoon
Elke maandag en donderdag zijn we telefonisch bereikbaar tussen 13:30 uur en 15:00 uur op +31 (0)30 253 7289.
Inloopspreekuur
Elke maandag tussen 15:00 en 16:30 bij het Studiepunt Rechtsgeleerdheid op Janskerkhof 2-3.
Support Officers
Floris Bouwman & Lynouk Wegman
Exchange Coördinatoren
Europa: Tessa Brassé
Buiten Europa/Teamleider: Paula Banning
Wil je contact met de exchange coördinator? Gebruik dan altijd het e-mailadres ieo.leg@uu.nl
Postadres
International Exchange Office - Faculty of Law, Economics and Governance
Janskerkhof 3
3512 BK Utrecht
The Netherlands
Heb je vragen over studiekeuze en studieplanning, over studievaardigheden, over regelgeving rondom de studie of heb je problemen (al dan niet van persoonlijke aard), neem dan contact op met de studieadviseur. De studieadviseur kan je begeleiden en adviseren bij je studie(keuze) en het opstellen van een studieplanning. Zij kunnen je op weg helpen naar de talloze voorzieningen die de Universiteit Utrecht speciaal voor studenten heeft.
Indien je studievertraging oploopt door bijvoorbeeld ziekte, bijzondere omstandigheden of familieomstandigheden, dien je dit zo snel mogelijk te melden.
Je kunt bij de studieadviseur terecht met vragen over:
- studieplanning
- studievaardigheden;
- regelgeving rondom de studie;
- (persoonlijke) problemen;
- een chronische ziekte;
- topsport;
- functiebeperking
- dubbelstudie.
Contact
- De studieadviseurs zijn per mail bereikbaar op: studieadviseur.rechten@uu.nl
- Het inloopspreekuur is op maandag tot en met donderdag van 11:00-12:00 uur, Janskerkhof 3 (bij het Studiepunt).
- Het telefonisch spreekuur is op maandag t/m vrijdag van 13:00-14:00 uur, tel.030- 2537009
Veel vragen kunnen beantwoord worden tijdens het inloopspreekuur van de studieadviseurs, het inloopspreekuur is op maandag tot en met donderdag van 11:00-12:00 uur, Janskerkhof 3 (bij het Studiepunt). Wij raden je dan ook aan hiervan gebruik te maken.
Voor het maken van een persoonlijke afspraak (waar je dingen kunt bespreken die niet tijdens het inloopspreekuur besproken kunnen worden), kun je telefonisch contact opnemen met het Studiepunt op maandag t/m donderdag van 9:30-11:00 uur tel 030-2537004. Een afspraak maken met de studieadviseur kan telefonisch/Teams/of op locatie.
Je kunt via OSIRIS Student (tabblad Zaken > Aanvraag voorzieningen) een verzoek voor onderwijs- en toetsvoorzieningen indienen. Een voorbeeld is extra tijd bij tentamens. Neem contact op met de studieadviseur als je vragen hebt.