Stage
Tijdens je bachelor Rechtsgeleerdheid is het mogelijk om stage te lopen.
Hier kun je kennis maken met de (juridische) praktijk, onder begeleiding van een medewerker op academisch niveau. Bijvoorbeeld onder begeleiding van een jurist bij o.a. de rechtbank, een advocatenkantoor of een juridische afdeling van een bedrijf of instelling. Of in een niet-juridische functie bij een bank, de overheid of een commerciële instelling. In de werksituatie kun je de geleerde theorie en competenties in de praktijk toepassen en doe je je eerste werkervaring op.
Als je besluit stage te lopen, krijg je een stageopdracht (of meerdere) die is opgesteld door de stage-instelling en goedgekeurd door de stagecoördinator.
Tijdsduur en omvang
- minimaal 30 stagedagen in totaal, waarbij je minimaal 3 dagen per week stage loopt. Zo kun je bijvoorbeeld met 3 dagen per week in 10 weken je stage afronden, of in 6 weken, als je 5 dagen per week stage loopt.
- De stage wordt met 7,5 EC gehonoreerd, mits de stage van tevoren is goedgekeurd door de stagecoördinator en na afloop als voldoende is beoordeeld door zowel de begeleider als de stagecoördinator.
Plaats van de cursus in het curriculum:
- Vrije keuzecursus
Eisen voor goedkeuring
- Je legt minimaal een maand voor aanvang de stage ter goedkeuring voor aan de stagecoördinator.
- Je hebt tenminste 120 EC aan juridische vakken behaald, waarvan in ieder geval de verplichte cursussen van jaar 1.
- Het goedkeuringsformulier is ondertekend door de stagebegeleider en de stagecoördinator.Klik hier voor de Engelse versie van het goedkeuringsformulier.
- Standaard stageovereenkomst voor niet-EU/-EERstudenten
- Je bent niet in dienst (geweest) bij de stage-instelling.
Beoordeling van de stage en inbreng:
- De stagecoördinator beoordeelt of aan de stage is voldaan aan de hand van het portfolio (zie hieronder) en het eindgesprek.
- Er wordt geen cijfer gegeven, maar een voldoende of onvoldoende.
- Er kan één stage worden ingebracht.
- Je zoekt zelf een stageadres.
- Als je de stage wilt inbrengen heb je daarvoor toestemming nodig van de stagecoördinator
- Download het goedkeuringsformulier, vul dit in en laat het ondertekenen bij de stage-instelling. Lever het daarna samen met een recente cijferlijst in bij de stagecoördinator. Je stage moet minimaal 1 maand voor aanvang van de stage zijn goedgekeurd.
- Doe de stage.
- Download het beoordelingformulier. Laat je stagebegeleider op de stageplaats het beoordelingsformulier aan het eind van de stage invullen en houd samen een beoordelingsgesprek.
- Maak een stageportfolio, voor de eisen hieronder.
- Lever je stageverslagportfolio in bij de stagecoördinator uiterlijk binnen drie weken na beëindiging van de stage.
- Maak met de stagecoördinator een afspraak voor een eindgesprek.
Je stageporfolio bevat:
- het goedkeuringsformulier,
- het beoordelingsformulier,
- een aantal stukken en de conceptversies die je tijdens de stage hebt gemaakt; privacy gevoelige gegevens moet je weglakken. Vertel je stagegever over het portfolio en maak afspraken met betrekking tot geheimhouding van bepaalde informatie.
- een kort stageverslag, waarin in ieder geval de volgende onderwerpen aan bod komen:
1. korte beschrijving van de stage-instelling en de werkzaamheden
2. korte beschrijving van je eigen werkzaamheden
3. negatieve en positieve ervaringen.
Gelet op het doel van de stage moet het stageverslag reflectief van aard zijn. De stage biedt je de gelegenheid om te reflecteren op de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt, op je verwachtingen en op je persoonlijke leerdoelen. Dit moet in je verslag tot uiting komen. Behalve het vermelden van je negatieve en positieve ervaringen is het dus van belang deze ervaringen in een breder persoonlijk perspectief te zetten. De volgende vragen kunnen hierbij behulpzaam zijn:
Wat trekt me aan in een bepaalde organisatie en waarom? Wat vind ik belangrijk in mijn werk en mijn werkomgeving? Wat deed ik al goed in het begin en welke fouten maakte ik, in welke zin heb ik deze verbeterd, wat moet ik nog leren? Wat heb ik van mijn positieve en negatieve ervaringen geleerd?
Het stageverslag beslaat ongeveer vier pagina’s.
Gang van zaken
Corona virus: Universiteit Utrecht volgt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken.
Als je in het buitenland stage wilt lopen is een voorbereiding van een half jaar tot een jaar geen overbodige luxe. Begin dus op tijd. Houd er ook rekening mee dat je je stage aan moet melden in Osiris. Dit doe je zo:
- Ga naar Osiris externe link
- Ga naar de tab 'buitenland'
- Ga naar 'new request'
- Kies 'internship/(field)research/other stay abroad'
Zorg ervoor dat je, voorafgaand aan de aanmelding in Osiris, het goedkeuringsformulier door zowel de contactpersoon van je stage als de stagecoordinator van je opleiding hebt laten tekenen. Stuur, nadat je de aanvraag in Osiris hebt ingediend, een email naar het International Exchange Office (IEO) om hen te laten weten dat je de aanvraag hebt ingediend. Indien je aanvraag correct en compleet is, zullen zij jou voorzien van het dan geldende reisadvies.
Het is noodzakelijk om je stage in te brengen als cursus.
Bij het organiseren van je stage kun je gebruik maken van een internationale stageovereenkomst (zoals deze modelovereenkomst). Controleer ook waarmee je rekening moet houden qua gezondheid en veiligheid.
Financiering
Stage lopen in het buitenland is niet goedkoop. Enkele nuttige links:
- Studiefinanciering
- OV-chipkaart
- Erasmus+beurs (Als je stage gaat lopen in een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Turkije)
Visa en vergunningen
- Binnen de EU heb je geen visum of werkvergunning nodig.
- Voor stages buiten Europa heb je altijd een werkvergunning en/of visum nodig. Houd er rekening mee dat het regelen van deze vergunning veel tijd kan kosten. Bij ontwikkelingslanden is dit soms wel een jaar!
Verzekeringen en aansprakelijkheid
- Of je tijdens je stage voldoende verzekerd bent, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van je stagevergoeding, de duur van je stage en je leeftijd.
- Belangrijk is dat je je individuele situatie goed hebt uitgezocht voordat je op stage gaat en een contract hebt ondertekend. Daar hoort ook bij welke verzekeringen je hebt en hoe e.e.a. volgens de wet en stagecontract is geregeld.
Reisadvies
- Houd bij het kiezen van een mogelijke bestemming rekening met het volgende: De Universteit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is.Je mag in ieder geval niet zonder overleg een stage plannen in een regio waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies van classificatie oranje of rood heeft gegeven.
De kleur gecodeerde adviezen zijn als volgt gecategoriseerd:
Groen | geen bijzondere veiligheidsrisico's |
Geel | let op, veiligheidsrisico's |
Oranje | alleen noodzakelijke reizen |
Rood | niet reizen |
De International Offices van de Universiteit Utrecht zijn op de hoogte van deze reisadviezen. Als de code rood of oranje is mag er niet worden afgereisd. Programma's en examencommissies wordt geadviseerd geen plannen goed te keuren, studiepunten toe te kennen of subsidies te verlenen voor studie gerelateerde activiteiten in deze regio's.
Als het reisadvies tijdens de uitwisseling verandert in code oranje, zal er altijd contact met je worden opgenomen. Omdat jouw veiligheid voorop staat willen we maatwerk leveren. Het kan zijn dat de Universiteit Utrecht je dringend adviseert dat je terugkeert naar Nederland. Bespreek je situatie met jouw coördinator van het International Office REBO zodat je samen kunt bespreken welke stappen je kunt ondernemen om jouw veiligheid te kunnen garanderen.
Wie is je aanspreekpunt bij een stage?
In het kader van de stagebegeleiding zijn er twee personen die een rol bij de begeleiding spelen. Dit zijn de stagebegeleider op de werkplek en de docent vanuit de universiteit, de stagecoördinator.
De stagebegeleider op het stageadres is (over het algemeen) een jurist die je kennis laat maken met zijn/haar beroepspraktijk. Je loopt mee in die praktijk, stelt juridische stukken op en ervaart hoe het is om in team van collega’s samen te werken. Tijdens de stage is deze stagebegeleider je eerst aanspreekpunt en vraagbaak voor werk gerelateerde zaken, hij/zij instrueert je en geeft feedback op je prestaties.
De stagecoördinator is een docent vanuit de universiteit. Hij/zij controleert via het goedkeuringsformulier voorafgaand aan de stage of jouw stage qua vorm en inhoud aan alle vereisten voldoet. De stagecoördinator is ook degene die na afloop van de stage beslist of je de stage kunt inbrengen. Als je stage als voldoende is beoordeeld en je verder aan alle eisen hebt voldaan (portfolio en eindgesprek) wordt de stage in Osiris genoteerd.
Gelukkig komt het nauwelijks voor, maar als je op het stageadres iets niet goed vindt lopen, of als er problemen zijn, probeer deze dan eerst te met de stagebegeleider op de stageplek te bespreken. Mocht je er niet uitkomen of vind je het moeilijk om iets te bespreken (of durf je dat niet), aarzel dan niet om contact op te nemen met je stagecoördinator. Deze is er voor jou en zal je klachten altijd vertrouwelijk behandelen en samen met je zoeken naar een oplossing. Een alternatief is dat je contact opneemt met studieadvies.
Stagecoördinator departement
(Voor algemene vragen over stages, vragen over plannen van een stage binnen je studie, regels en procedures enz.)
Team studieadvies: studieadviseur.rechten@uu.nl
Voor inhoudelijke vragen over de stages zelf kun je terecht bij een van onderstaande coordinatoren:
Internationaal en Europees recht:
Dr. Yunus Oppier
y.oppier@uu.nl
Privaatrecht:
Mr. G.E.M.(Gabriëlle) Creemers
G.E.M.Creemers@uu.nl
Staats-en bestuursrecht:
Mr. Titia de Kramer
t.dekramer@uu.nl
Strafrecht:
Mr. Celine Taylor Parkins-Ozephius
c.m.taylorparkins-ozephius@uu.nl
Weet je nog niet helemaal wat voor soort stage je ambieert? Of zoek je juist een niet-juridische stage? Dan kun je ook aanmelden bij verschillende bemiddelingsorganisaties. Integrand is zo’n studentenorganisatie die je kosteloos kan helpen bij het vinden van een gepaste stage. Ook kan je hier ondersteuning krijgen tijdens het hele stageproces met o.a. tips over motivatiebrieven en voor het sollicitatiegesprek. Integrand helpt bij het vinden van zowel meeloopstages als afstudeerstages in allerlei vakgebieden.
Op de site van Integrand vind je meer informatie over hun aanbod.
Vacaturebank
Hier kun je vacatures vinden van allerlei juridische en niet-juridische organisaties
- Advocaten van Oranje *minimaal 4 dagen per week
- A&S Advocaten
- Boekx Advocaten
- Bond Advocaten
- Certa Advocaten
- Citius Advocaten
- Corten De Geer Advocaten
- De Advocaten van Van Riet
- Dobosz Advocatuur
- De Roos Advocaten
- Elferink en Kortier Advocaten
- Hamer Advocaten
- Kolokatsi Advocaten
- Marree + Dijxhoorn Advocaten
- NN Advocaten
- Rassers Advocaten
- Rijppaert & Peeters
- Schade Advocatuur
- Solutions Advocaten
- Spigt Dutch Caribbean (te Curaçao)
- Van Kaam Advocaten
- Wessel Van der Lans Arbeidsrecht Advocaten
- Windt Le Grand Leeuwenburgh
- Wintertaling
- Amnesty International
- Academie van de Stad
- Asser Institute
- DWA
- Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO)
- Europese Unie
- Fifth Advocatuur
- Garibaldi Alliance
- MKB Nederland
- Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP)
- NNID
- Plantum
- Rechtswinkel Zeist
- RNHB
- Van Mierlo Stichting
- VNO-NCW & MKB Nederland
- War Child - Legal Intern
- Wetswinkel IJsselstein
U kunt uw vacaturetekst doorgeven aan de facultaire stagecoördinator per e-mail: studieadviseur.rechten@uu.nl t.a.v. Anny de Geer.
Graag in de vacaturetekst (in PDF) het volgende vermelden:
- om wat voor werkzaamheden het gaat;
- de duur en periode van de stage;
- het gewenste profiel van de stagair
- gegevens contactpersoon.
Wat gebeurt er met uw vacaturemelding?
Binnen veertien dagen komt de melding op de stagepagina. Studenten bekijken de vacaturemeldingen regelmatig en nemen als ze geinteresseerd zijn contact met u op.
Wat vragen wij van de stage-instelling?
- een eigen werkplek voor de stagiair
- een jurist ter plekke om te begeleiden
- werk op niveau, juridisch inhoudelijk
- de taken van de stagiair worden van te voren geformuleerd
- de bereidheid om ons beoordelingsformulier in te vullen en te bespreken met de stagiair