Informatie voor aankomende studenten Rechtsgeleerdheid
Beste student,
Aanstaande maandag 5 september start je met de opleiding Rechtsgeleerdheid. Welkom! Deze dag staat in het teken van kennismaken, met elkaar, met docenten en de opleiding.
In de ochtend staat in je rooster een kennismakingsbijeenkomst met je werkgroep, onder leiding van je mentor en je tutor. Deze bijeenkomst vindt plaats op Janskerkhof 2-3. Ook de JSVU (de Juridische Studentenvereniging te Utrecht) is aanwezig.
Later op de middag heb je het eerste grote introductiecollege. Dit college bestaat uit een welkomstwoord en de uitreiking van Katadreuffeprijs, en twee korte introductiecolleges van de twee vakken die je dit blok volgt: Grondslagen van recht en Inleiding Staats- en bestuursrecht.
Je onderwijsrooster voor periode 1 kun je raadplegen in My Timetable (https://mytimetable.uu.nl/).
MAAR LET OP: op maandag 5 september is het rooster voor het introductiecollege in de middag afwijkend van het rooster dat je in My Timetable ziet.
Van 15.15-17 uur in Theatron: werkgroep 1, 2, 5, 6, 9, 10, 13, 14, 17, 18, 21, 22, 25, 26, 29, 30, 33 en 34
Van 17.15-19 uur in Theatron: werkgroep 3, 4, 7, 8, 11, 12, 15, 16, 19, 20, 23, 24, 27, 28, 31 en 32.
Zaal Theatron bevindt zich in het Educatorium op het Utrecht Science park. Check dus in welke werkgroep je zit en kijk wanneer jij het Introductiecollege hebt.
We wensen je een goede start van het studiejaar toe en tot maandag!
Met vriendelijke groet,
Bald de Vries
Onderwijsdirecteur Bachelor Rechtsgeleerdheid
Voordat je met de opleiding van start gaat moet je nog wel een aantal praktische zaken regelen. Daarover kun je op de volgende pagina's meer informatie vinden:
Je rooster en je werkgroep kun je vinden in My Timetable (https://students.uu.nl/mytimetable).
- Inschrijven bij de Universiteit en de opleiding
- Literatuur en studiemateriaal
- IT-voorzieningen
- Studeren met een functiebeperking
- Studentensite
- Instructie gebruik Blackboard
- Introductiefilm nieuwe studenten
We hebben wat handige IT informatie voor je op een rijtje gezet.
De drie didactische pijlers van de UU
Studeren aan de Universiteit Utrecht is gebaseerd op een aantal didactische pijlers. Deze komen samen in het zogenaamde Utrechtse onderwijsmodel. Er zijn drie pijlers:
1. Het onderwijs is kleinschalig. Hiermee bedoelen we dat er naast de ‘grote’ hoorcolleges, studenten samen komen in werkgroepen om in kleiner verband de thematiek van die week te bespreken.
2. Het onderwijs is actief en intensief. Hiermee bedoelen we dat jullie intensief met de stof bezig zijn op basis van allerlei actieve werkvormen, zoals presentaties, debat en discussie, casus oplossen, etc.
3. Het onderwijs is ‘blended’. Hiermee bedoelen we dat het onderwijs bestaat uit on campus activiteiten (hoorcolleges en werkgroeponderwijs) en is ingebed in een digitale leeromgeving (Blackboard) waarin jullie zelf actief kunnen studeren: terugkijken van hoorcolleges, bekijken kennisclips, online oefeningen en voorbereiding van het on campus onderwijs.
Toetsing
Op basis van dit model verwachten we van jullie een intensieve en actieve houding. Het betekent dat jullie voorbereid en actief aan het onderwijs deelnemen. Dit stelt jullie in staat om de toetsen in een cursus succesvol af te ronden. Deze toetsen zijn niet slechts tentamens. Elke cursus heeft tenminste twee toetsvormen, bijvoorbeeld een paper of presentatie en een eindtoets al dan niet in de vorm van een tentamen.
Door de wijze van toetsen, kennen we in Utrecht geen herkansingen. Indien je door wat voor een reden dan ook als eindresultaat een cijfer tussen de vier en vijf-en-een-half hebt, word je eenmalig in staat gesteld het onvoldoende deelcijfer van de belangrijkste deeltoets te repareren tot maximaal een zes, maar alleen als je voldoende aanwezig bent geweest en een actieve houding hebt getoond.
Deze afspraak staat omschreven in het Onderwijs- en examenreglement.
Eigen verantwoordelijkheid
Studeren komt met een eigen verantwoordelijkheid. Julie moeten het zelf doen. Dat jullie geacht worden voorbereid te zijn en actief te participeren in het onderwijs ligt ten grondslag aan ons onderwijsmodel. Wij dagen jullie zo uit tot een kritische academische houding. Dit is dus anders dan op ‘school’. Jullie verantwoordelijkheid bestaat er ook uit dat je jezelf informeert, de informatie van docenten en andere medewerkers goed leest zodat je weet waar je aan toe bent. Met vragen kun je altijd terecht bij je docent, je mentor of tutor of de studieadviseur. Maar doe dat op een duidelijke en beleefde manier.
Het academisch jaar is opgedeeld in twee semesters. Elk semester bestaat uit twee periodes. In elke periode volgen jullie twee cursussen. Zie ‘Studieprogramma’ voor het gehele overzicht. In de eerste periode volgen jullie twee cursussen: Grondslagen van recht en Inleiding Staats- en bestuursrecht. Daarnaast volgen jullie de module Rechten in Utrecht 2022.
Grondslagen van recht
In deze cursus gaan jullie op zoek naar antwoorden op fundamentele vragen over recht, zoals de vraag naar wat recht eigenlijk is als concept, naar de vraag over de relatie tussen recht en moraal, en recht en rechtvaardigheid. Dat doen jullie aan de hand van een intrigerende en boeiende casus. Ook verdiepen jullie je in de bronnen van het recht en maken jullie kennis met de belangrijke Nederlandse rechtsgebieden. Tijdens de cursus schrijven jullie een paper en jullie sluiten de cursus af met een eindtoets. Op BlackBoard staat meer informatie over de cursus en hoe deze vorm wordt gegeven. Hier vind je een introductiefilmpje van het docententeam van Grondslagen van recht.
Inleiding staats- en bestuursrecht
In deze cursus verkennen jullie enkele belangrijke aspecten van het staatsrecht, zoals democratie, legaliteit, grondrechten en rechterlijke controle op staatsmacht en hoe deze in het Nederlandse recht vorm zijn gegeven. Ook besteden jullie aandacht aan de het bestuursrecht, dat de relatie regelt tussen overheid en burger. De Coronamaatregelen die de overheid heeft genomen vormen een goede casus hiervoor. De cursus wordt afgesloten met een toets die bestaat uit twee onderdelen: een multiple choice gedeelte en een gedeelte met open vragen. Op Blackboard staat meer informatie over de cursus en hoe deze vorm wordt gegeven. Hier vind je een introductiefilmpje van het docententeam van Inleiding Staats-en bestuursrecht.
De module Rechten in Utrecht 2022
Deze module is ontwikkeld om jullie op weg te helpen met studeren en het opdoen van juridische en academische vaardigheden. Je zult merken dat studeren anders is dan wat je gewend was op de middel-bare school of op het hbo. Dit geldt zeker voor de studie rechten. Je zult merken dat er minder ‘contact-uren’ zijn en minder ‘vakken’ die je naast elkaar volgt. Dit betekent niet dat je ‘weinig’ hoeft te doen. Wij vragen veel zelfstudie van je om goed voorbereid te kunnen deelnemen aan het onderwijs en de toetsen. Wij gaan uit van ongeveer twaalf uur zelfstudie per cursus naast de live sessies met de docent.
In de week van 5 september staat de eerste on campus bijeenkomst gepland, waarin je jouw tutor en mentor ontmoet en je mede studenten van jouw groep. In MyTimeTable kun je zien op welke dag je de bijeenkomst hebt, op welk tijdstip en waar je moet zijn.