Vrije profileringsruimte (keuzeruimte)

Hoe kan ik mijn vrije keuzeruimte invullen?

In je 3e jaar heb je binnen het togatraject 30 EC vrij keuzeruimte, deze kun je invullen met:
 

 • Minor
  Een minor aan de UU bestaat uit 4 cursussen (van elk 7,5 ECTS) in een bepaald vakgebied. Op de minor pagina van de Universiteit Utrecht staan alle minors. Minors die rechtenstudenten vaak kiezen zijn: European Governance,Jeugdcriminaliteit en jeugdbeschermingApplied data ScienceCriminologie. en Recht, innovatie & technologie.
   

 • 4 losse keuzecursussen binnen de UU
  Je kunt kiezen voor juridische en/of niet-juridische cursussen uit het gehele bachelor cursusaanbod van de Universiteit Utrecht. Houd hierbij wel rekening met de inschrijfperiodes/procedures van andere faculteiten De cursussen hebben geen niveauvereiste. Je kunt cursussen bij andere opleidingen zoeken via de Onderwijscatalogus en via de CursusPlanner.
   
 • 4 losse keuzecursussen of een minor aan een andere universiteit.
  Voor het volgen van keuzecursussen of een minor aan een andere universiteit, vraag je vooraf toestemming bij de Examencommissie. Je kunt je aanvraag indienen door een ‘zaak’ aan te maken in Osiris. Voor het verwerken van het cijfer van de keuzecursus voeg je een gewaarmerkte cijferlijst bij.
   
 • Buitenlandse cursussen (exchange)
  Je kunt ook kiezen voor het volgen van buitenlandse cursussen d.m.v. deelname aan het uitwisselingsprogramma van de universiteit. Deze cursussen maken in beginsel altijd deel uit van je vrije profileringsruimte. Meer informatie over studeren in het buitenland kun je hier vinden.
   
 • Juridische stage
  In het 3e studiejaar van de bacheloropleiding is er een mogelijkheid om een juridische stage te doen en deze in te brengen als keuzecursus voor 7,5 EC. Meer informatie over stages vind je hier.

Volg je het multidisciplinaire traject? Let op: klik hier voor nadere eisen voor invulling van de profileringsruimte als je het multidisciplinair traject volgt.

Hier vind je een kennisclip die je kan helpen met het invullen van je keuzeruimte.


Handig om te weten:

 • Je kunt de vrije profileringsruimte ook gebruiken voor het volgen van bachelorcursussen die gelden als ingangseis of aanbevolen voorkennis voor een master waarin je geïnteresseerd bent.
 • Het is mogelijk om aan de UU naast je studie een honourscursus of -minor van het Descartes College te volgen. Dit is bedoeld als een extra activiteit voor gemotiveerde studenten. Je krijgt hier wel studiepunten voor, maar deze cursussen kunnen niet binnen de vrije profileringsruimte worden ingebracht. Voor meer informatie zie Honours – Descartes College 
 • Als je vrije profileringsruimte volledig gevuld is en je hebt daarnaast nog extra cursussen tijdens je studie behaald, kun je door middel van een verzoek bij de Examencommissie bachelor aangeven welke cursussen je onderdeel wilt laten uitmaken van de vrije profileringsruimte en daarmee van je gemiddelde. Hier vind je de nadere voorwaarden voor zo’n verzoek.
 • Elk traject heeft zijn verplichte cursussen. Verplichte cursussen van het ene traject kunnen als keuzecursus in het andere traject worden gekozen.