Welkom bij de bacheloropleiding Biologie!

 

Op deze pagina vind je als nieuwe student alle informatie om succesvol te kunnen starten met je Biologie opleiding. Lees de informatie goed door en onderneem actie waar nodig.

Je hebt meegedaan met de matchingsactiviteit en we hopen dat je hierdoor bevestigd bent in je keuze. We hopen dat je studie voldoet aan je verwachtingen en dat je een plezierige en succesvolle tijd tegemoet gaat, ook als Biologie misschien je tweede keuze is.

 

Start

Het collegejaar start in de week van 6 september 2021 met een introductieprogramma èn met de eerste twee cursussen. Op welke dag, tijd en locatie je precies verwacht wordt hoor je eind augustus. Je ontvangt dan een email met meer informatie. Je zal dan op de universiteit (of onverhoopt online afhankelijk van de Corona situatie) worden welkom geheten en je wordt ingedeeld in een mentorgroep. Met je mentorgroep volg je daarna een belangrijk introductieprogramma. De mentor laat je kennismaken met je studiegenoten, de universiteit en de stad Utrecht.

Kom je met het openbaar vervoer, neem dan vanaf het Centraal Station tram 22 richting P+R Utrecht Science Park (De Uithof) en stap uit bij halte Padualaan.

Hieronder vind je een kaartje van een deel van Universiteitscampus met daarop de voor jou als Biologiestudent relevante gebouwen.

Beknopt rooster eerste twee weken

Hieronder vind je een rooster van de eerste twee weken. In welke groep je zit, heb je via de mail ontvangen. Op de eerste introductiedag (deze is afhankelijk van in welke groep je zit) ontvang je een gedetailleerder rooster van beide vakkken en meer informatie over de overige dagen van het introductieprogramma. 

 

Roosters vakken in periode 1

Je begint naast de introductie ook al direct met de vakken Moleculaire Biologie (B-B1MB05) en Evolutie en Biodiversiteit (B-B1EVBI13). De roosters van deze vakken kun je vinden via de Cursusplanner of via MyTimetable. Zodra je weet in welke groep je zit kun je hier gepersonaliseerde roosters vinden en downloaden. We zijn nog druk bezig met de roostering, daarom zijn deze nog niet beschikbaar.

 

Introductie BioSCOPE

In de introductie-editie van de ‘BioSCOPE’, het maandblad van het Departement Biologie, lees je meer over je studie, boeken bestellen (voor donderdag 18 augustus!), aanschaf van dictaten en snijset, het introductieprogramma, etc.

Lees dit blad goed, er staat veel nuttige informatie voor je in!

 

Boeken bestellen

De boekverkoop wordt door de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) geregeld. Dit is de studievereniging voor Biologiestudenten. Als je hier je boeken koopt, dan krijg je ten opzichte van andere (online) winkels flinke korting! Daarnaast weet je dan zeker dat je het juiste boek bestelt omdat ze door de opleiding gecontroleerd zijn.

De eerste dag dat je college hebt in de week van 6 september 2021, organiseert de UBV een boekverkoop (ophaalmoment) voor alle nieuwe (eerstejaars) biologen. Hier koop je je boeken voor de eerste en tweede periode die niet online te bestellen zijn. Het boek ‘Biology, Campbell and Reece’, editie 12 (!) moet je in de zomer al bestellen via de website van de UBV. Hiervoor moet je je eerst inschrijven bij de UBV. Zodra je dit hebt gedaan ontvang je direct een e-mail met de link naar de boeken webshop. Hier maak je dan een Studystore-account aan en bestel je de benodigde boeken weergegeven in de Introductie BioSCOPE op pagina 8. Je kunt online betalen met iDeal. De bestelde boeken worden dan bij jou thuis geleverd! Dus denk eraan: Bestel voor donderdag 18 augustus!

Zo weet je zeker dat je het juiste boek op tijd zal hebben, zodat je goed voorbereid aan je nieuwe studie kunt beginnen!

Meer informatie over de boekenverkoop en de kosten van de boeken en materialen vind je in de Introductie BioSCOPE.

 

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking die je studie zou kunnen belemmeren en heb je hier een voorziening voor nodig (bijvoorbeeld extra tijd bij tentamens)? Dan kun je via Osiris Student (tabblad Zaken > Aanvraag voorzieningen) een verzoek  voor een voorziening indienen.

Heb je nu al vragen met betrekking tot studeren met een functiebeperking neem dan contact op met je studieadviseur voor Biologie of maak gelijk een afspraak.

 

Vrijstellingen

Heb je voordat je Biologie in Utrecht ging studeren al cursussen behaald bij een andere opleiding aan een andere universiteit? Dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor (een deel van) je profileringsruimte.

Lees hierover meer onder Regelingen en procedures onder het kopje ‘Vrijstellingen’ of in de studiegids (2.17, pagina 11).

 

Laptop

Informatie over het gebruik van een laptop vind je HIER.

 

UBV lidmaatschap

Zoals je in de BioSCOPE en hierboven hebt gelezen, is de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) de studievereniging voor alle biologiestudenten van de UU. Zij zullen je tijdens je studie ondersteunen door bijvoorbeeld de boeken te leveren en te helpen met het kiezen van vakken. Maar ook door de nodige ontspanning te bieden en altijd gratis koffie en thee te schenken op hun gezellige verenigingskamer in het Victor J. Koningsbergergebouw, het gebouw waar je vaak les zal hebben. Ze kijken er naar uit om je gezellig te ontvangen en wensen je alvast een enorm leuke studietijd toe!

Het lidmaatschap kost €12,50 per jaar. Dit bedrag haal je er meteen weer uit door de korting die je op je boeken krijgt!

Je kunt je HIER inschrijven als UBV lid.

 

Ontspannen studeren

Hopelijk weet je met behulp van de informatie op deze pagina beter waar je aan toe bent begin september. Maar naast alle praktische zaken, nieuwe vakken, boeken, studieverenigingen en andere spannende nieuwe dingen is het juist van belang dat je jezelf niet vergeet! De UU heeft een programma om studenten te helpen met ontspannen studeren, (teveel) stress voorkomen en de signalen tijdig herkennen.

Download hier de folder met meer informatie!

 

Overzicht te downloaden documenten:

Even voorstellen; De Introductiecommissie van Biologie