Introductieprogramma Biologie 2022-2023

LET OP

Deze pagina is nog niet bijgewerkt voor het nieuwe studiejaar 2023-2024. 

Welkom bij de bacheloropleiding Biologie! Op deze pagina vind je als nieuwe student alle informatie om succesvol te kunnen starten met je Biologie opleiding. Lees de informatie goed door en onderneem actie waar nodig.

Je hebt meegedaan met de matchingsactiviteit en we hopen dat je hierdoor bevestigd bent in je keuze. We hopen dat je studie voldoet aan je verwachtingen en dat je een plezierige en succesvolle tijd tegemoet gaat, ook als Biologie misschien je tweede keuze is.

Start

Het collegejaar start op 5 september 2022 met een introductieprogramma èn met de eerste twee cursussen. Eind augustus hoor je waar en wanneer je precies verwacht wordt. Je ontvangt dan een email met meer informatie. Je zal dan op de universiteit worden welkom geheten en je wordt ingedeeld in een mentorgroep. Met je mentorgroep volg je daarna een belangrijk introductieprogramma. De mentor laat je kennismaken met je studiegenoten, de universiteit en de stad Utrecht.

Kom je met het openbaar vervoer, neem dan vanaf het Centraal Station tram 22 richting P+R Utrecht Science Park (De Uithof) en stap uit bij halte Padualaan.

Hieronder vind je een kaartje van een deel van Universiteitscampus met daarop de voor jou als Biologiestudent de meest relevante gebouwen.

Beknopt rooster eerste twee weken

Hieronder vind je een rooster van de eerste twee weken. In welke groep je zit, kun je eind augustus lezen in de email die je dan van de opleiding krijgt. Op de eerste introductiedag ontvang je gedetailleerdere informatie over de overige dagen van het introductieprogramma. Tegen die tijd staan ook de roosters van de twee eerste cursussen online op MyTimetable (zie verder op deze pagina 'Roosters vakken in periode 1'). 

Bij aankomst staat de Introductiecommissie voor je klaar. Meld je bij hen aan en zij verwijzen je dan naar je mentorgroep. 

Beknopt overzicht van de eerste twee weken van het studiejaar 22-23

Roosters vakken in periode 1

Je begint naast de introductie ook al direct met de vakken Moleculaire Biologie (B-B1MB05) en Evolutie en Biodiversiteit (B-B1EVBI13). De roosters van deze vakken kun je vinden via de Cursusplanner of via MyTimetable. Zodra je weet in welke groep je zit, kun je hier gepersonaliseerde roosters vinden en downloaden. We zijn nog druk bezig met de roostering, daarom zijn deze nog niet beschikbaar.

IntroductieBioscope

IntroductieBioscope 2022-2023

In de introductie-editie van de ‘BioSCOPE’, het maandblad van het Departement Biologie, lees je meer over je studie, boeken bestellen (voor woensdag 17 augustus!), aanschaf van dictaten en snijset, het introductieprogramma, etc.

Lees dit blad goed, er staat veel nuttige informatie voor je in!

Boeken bestellen

De boekverkoop wordt door de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) geregeld. Dit is de studievereniging voor Biologiestudenten. Als je hier je boeken koopt, dan krijg je ten opzichte van andere (online) winkels flinke korting! Daarnaast weet je dan zeker dat je het juiste boek bestelt omdat ze door de opleiding gecontroleerd zijn.

De tweede dag dat je college hebt in de week van 5 september 2022, organiseert de UBV een boekverkoop (ophaalmoment) voor alle nieuwe (eerstejaars) biologen. Hier koop je je boeken voor de eerste en tweede periode die niet online te bestellen zijn. Het boek ‘Biology, Campbell and Reece’, moet je wel al in de zomer bestellen via de website van de UBV. Hiervoor moet je je eerst inschrijven bij de UBV (zie 'UBV lidmaatschap' iets verder op deze webpagina). Zodra je dit hebt gedaan, ontvang je direct een e-mail met de link naar de boeken webshop. Hier maak je dan een Studystore-account aan en bestel je de benodigde boeken. Je kunt online betalen met iDeal. De bestelde boeken worden dan bij jou thuis geleverd! Dus denk eraan: Bestel voor woensdag 17 augustus! Zo weet je zeker dat je het juiste boek op tijd zal hebben, zodat je goed voorbereid aan je nieuwe studie kunt beginnen!

Meer informatie over de boekenverkoop en de kosten van de boeken en materialen vind je in de IntroductieBioSCOPE.

Studeren met een functiebeperking of chronische ziekte

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte die je studie zou kunnen belemmeren en heb je hier een voorziening voor nodig (bijvoorbeeld extra tijd bij tentamens)? Dan kun je via Osiris Student (tabblad Zaken > Aanvraag voorzieningen) een verzoek  voor een voorziening indienen. Heb je nu al vragen met betrekking tot studeren met een functiebeperking of chronische ziekte, neem dan contact op met je studieadviseur voor Biologie of maak gelijk een afspraak.

  Vrijstellingen

  Heb je voordat je Biologie in Utrecht ging studeren al cursussen behaald bij een andere opleiding aan een andere universiteit? Dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor (een deel van) je profileringsruimte. Lees hierover meer onder Regelingen en procedures onder het kopje ‘Vrijstellingen’ of in de studiegids (paragraaf 2.17).

  ​​​​​​​Laptop

  Informatie over het gebruik van een laptop vind je via deze hyperlink.

  ​​​​​​​UBV lidmaatschap

  Zoals je in de IntroductieBioSCOPE en hierboven hebt gelezen, is de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) de studievereniging voor alle biologiestudenten van de UU. Zij zullen je tijdens je studie ondersteunen door bijvoorbeeld de boeken te leveren en te helpen met het kiezen van vakken. Maar ook door de nodige ontspanning te bieden en altijd gratis koffie en thee te schenken op hun gezellige verenigingskamer in het Victor J. Koningsbergergebouw, het gebouw waar je vaak les zal hebben. Ze kijken er naar uit om je gezellig te ontvangen en wensen je alvast een enorm leuke studietijd toe!

  Het UBV-lidmaatschap kost €12,50 per jaar. Dit bedrag haal je er meteen weer uit door de korting die je op je boeken krijgt!

  Je kunt je via deze link inschrijven als UBV lid.

  Ontspannen studeren

  Hopelijk weet je met behulp van de informatie op deze pagina beter waar je aan toe bent begin september. Maar naast alle praktische zaken, nieuwe vakken, boeken, studieverenigingen en andere spannende nieuwe dingen is het juist van belang dat je jezelf niet vergeet! De UU heeft een programma om studenten te helpen met ontspannen studeren, (teveel) stress voorkomen en de signalen tijdig herkennen.

  Download hier de folder met meer informatie over ontspannen studeren!

  Even voorstellen: de Introductiecommissie (IC) van Biologie. De IC zorgt er elk jaar weer voor dat er een mooi introductieprogramma klaarstaat!

  BioBoekje

  Er breekt een spannende, leerzame en onvergetelijke studententijd voor je aan. De middelbare school zit erop en de Universiteit Utrecht wordt jouw nieuwe thuisbasis als student en aankomend academicus. Om deze stap in het nieuwe leven makkelijker te maken en om duidelijk te maken wat er van jou verwacht wordt, is dit boekje geschreven vol praktische informatie en tips over academische vaardigheden.

  Link naar het BioBoekje

  Disclaimer: Deze oplage is van 2019, niet alle praktische details kloppen. Je kunt het boekje lezen om een eerste idee te krijgen van hoe het is om te studeren.

  Olifantenpaadjes - de podcast

  Biologie, wat kan je daar allemaal mee? Er wordt luidkeels verkondigd dat je na je opleiding Biologie álle kanten op kan. Maar hoe ziet dat er nou uit, zo’n baan? Op welke plekken kan je allemaal terecht? Om dichterbij een antwoord op deze vragen te komen, host BioSCOPE  “Olifantenpaadjes - de podcast”. Olifantenpaadjes geeft een kijkje in het leven van oud-biologiestudenten. We gaan in gesprek met mensen die korte (of langere) tijd geleden ook in onze schoenen stonden. Door verhalen van anderen te delen, hopen we je te inspireren en enthousiast te maken over jouw toekomst als docent, onderzoeker, journalist, beleidsmedewerker, you name it!

  Link naar Olifantenpaadjes - de podcast.