Frequently Asked Questions (FAQs)
Studieplanning / (afstudeer)eisen bachelor
Pak er een kop thee of koffie bij, en ga hier even goed voor zitten. Om het nog leuker te maken, kun je dit het best samen doen met een studiegenoot. Dan kun je elkaar direct helpen!
Let bij het kiezen van de verschillende cursussen op de eisen die gesteld worden door de bacheloropleiding Biologie. In de studiegids (paragraaf 3.5) staat precies beschreven wat de eisen van de opleiding zijn (o.a. hoeveel niveau 1, 2, 3 en 3* cursussen je afgerond moet hebben). In bijlage A van de Onderwijs en Examen Regeling (OER), achterin de studiegids, staan de formele regelingen en bepalingen, zoals de eisen van de major en de overgangsregelingen per jaar van aanvang. Houd dit erbij wanneer je een planning maakt, dan kun je direct checken of je planning voldoet. Houd bij het plannen van je studieprogramma ook rekening met ingangseisen van de cursussen (omschreven in de studiegids), de plaatsingsregels (hoofdstuk 5 van de studiegids) en een eventuele vervolgopleiding.
Om je te helpen met de planning hebben we verschillende hulpmiddelen ontwikkeld waaronder: het blokjesrooster, het Studiekompas, de Vakkenvuller, de CususPlanner, en de Minorenwebsite. Een omschrijving van deze hulpmiddelen en hoe je ze kunt gebruiken, vind je in de studiegids (hoofdstuk 6).
Het is vaak even puzzelen, maar uiteindelijk lukt het vast om je studie in te plannen. Mocht je daarbij wat hulp kunnen gebruiken, dan kun je altijd contact opnemen met je tutor om samen naar je planning te kijken. Je tutor is er voor als je algemene vragen over je studieplanning en/of -keuzes hebt. Kom je er nog steeds niet uit? Of is je vraag meer specifiek/complex of persoonlijk, dan ben je altijd welkom bij een van de studieadviseurs (op deze website vind je hoe je contact opneemt of een afspraak maakt met de studieadviseurs).
Belangrijk voor de 1e jaars studenten!: in het eerste jaar kun je in april/mei in gesprek gaan met een studieloopbaancoach. Een studieloopbaancoach kent de opleiding goed en helpt je bij jouw denkproces om tot de best passende keuze te komen van de cursussen. Ook die kijkt met je mee hoe je de puzzel van alle cursussen het beste kunt maken. Heb je vragen of twijfels over de specifieke inhoud van de interesserichtingen/cursussen, lees dan eerst de cursusbeschrijving in de studiegids en stel eventueel vragen aan de betreffende interesserichtingcoördinator of cursuscoördinator. In april/mei worden er ook gesprekken met de interesserichtingcoördinatoren georganiseerd. De gesprekken met studieloopbaancoaches/interesserichtingcoördinatoren zijn ruim op tijd voor de keuzes voor het tweede jaar. Houd de berichtgeving vanuit het tutoraat goed in de gaten om te weten wanneer en hoe je zo'n gesprek kunt inplannen.
Nee. Het wordt sterk aangeraden maximaal 15 EC te behalen per periode. Ter bescherming van jezelf, is het niet toegestaan meer dan één biologiecursus per timeslot te volgen (anders heb je namelijk veel meer dan veertig uur per week nodig voor je studie en vallen er onderwijsverplichtingen samen). Mocht je denken dat je in aanmerking kunt komen voor een uitzondering, dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie. Het uitgangspunt is hierbij wel altijd dat verplichte onderdelen van Biologie hier niet onder mogen lijden. Bespreek je verzoek eerst altijd met de studieadviseur.
Een uitzondering op de regel vormen de Biologie in het werkveld cursussen - Utrechtse Biologen Vereniging (ubv.info). Ook volgen sommige studenten in de avonduren een cursus van Studium Generale naast twee Biologiecursussen. Om onnodige studievertraging te voorkomen, raden we je aan dit alleen te doen wanneer je zeker weet dat je de hoge studiebelasting aankunt.
De bacheloropleiding Biologie bestaat uit 180 EC (zie paragraaf 3.5 van de studiegids en zie ook FAQ A). Je mag één cursus extra behalen, dus max. 187,5 EC (dit betekent dus dat een Honoursstudent zonder toestemming max. 202,5 EC mag behalen). Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid plaatsen bij de ‘extra’ cursus; studenten die nog cursussen nodig hebben om te kunnen voldoen aan de vereisten van de bacheloropleiding krijgen voorrang. Om één cursus extra te doen hoef je geen toestemming te vragen. Wanneer je noodgedwongen of vanwege een speciale reden met meer dan 187,5 EC wilt afstuderen, moet je hiervoor op tijd toestemming vragen aan de opleiding Biologie. Gronden van verzoek die in behandeling worden genomen zijn: afronding van een minor, studeren in het buitenland, een onvoorziene wijziging van studierichting waardoor specifieke extra cursussen nodig zijn voor toelating tot de master en aantoonbare overmachtsituaties. We raden je aan eerst je studieplan te bespreken met een van de studieadviseurs (via de Online agenda), je verzoek kun je indienen via dit formulier. Je krijgt dan zo snel mogelijk een antwoord met een besluit van de opleiding op je universitaire emailadres.
Wanneer je tegelijkertijd twee opleidingen aan de UU volgt, kun je de cursussen van de verschillende opleidingen gebruiken voor de profileringsruimte. Zie Profileringsruimte/Minors - Biologie - Studenten | Universiteit Utrecht (uu.nl) voor meer informatie over de profileringsruimte. In een enkel geval lukt het ook (sterk afhankelijk van de specifieke opleidingen) om je stage en scriptie te combineren. Het is dan van belang de verschillende vereisten van de twee opleidingen goed te bestuderen en tijdig contact op te nemen met je mogelijke begeleiders. Zie voor meer informatie over de stage en scriptie bij Biologie: Afstudeerscriptie en stage (BSc) - Biologie - Studenten | Universiteit Utrecht (uu.nl). Voor meer informatie over het collegegeld van een tweede bachelor: Collegegeld - Bachelors - Universiteit Utrecht (uu.nl).
Ja, dat mag. Zie hiervoor de informatie op de speciale stage- en scriptiepagina: Afstudeerproject en Onderzoekstage PLUS - Biologie - Studenten | Universiteit Utrecht (uu.nl) (zie de FAQ m.b.t. het Afstudeerproject in het buitenland).
Afstuderen
Nee, je krijgt het teveel betaalde collegegeld terug als je je gedurende het jaar uitschrijft. Je kunt je namelijk met ingang van elke maand uitschrijven. Zie Beta | Biologie | Praktische zaken/afstuderen.
Als je afstudeert, kun je jezelf uitschrijven per de 1e van de maand volgend op je examendatum (je moet dus eerst bericht van afstuderen gehad hebben), maar je mag ook (tegen betaling van collegegeld) voor het resterende collegejaar ingeschreven blijven staan. Alle informatie over het afstuderen vind je op de website Afstuderen bij de Bachelor Biologie. Lees deze pagina goed door.
Cursussen (buiten) Biologie
Je kunt je als Biologiestudent inschrijven voor cursussen bij andere UU-opleidingen. In de studiegids staat in paragraaf 5.3 en 5.4 omschreven waar je rekening mee moet houden wanneer je een cursus buiten Biologie wilt volgen.
Omdat het vaak voorkomt dat Biologiestudenten een cursus volgen bij de opleiding Biomedische wetenschappen (BMW), hebben we zelfs onderling capaciteitsafspraken gemaakt voor sommige cursussen. Hierdoor kunnen BMW en Biologie gemakkelijker studenten uitwisselen. Plaatsing is, net als bij Biologie, vooraf niet gegarandeerd. Maar doorgaans worden behoorlijk wat Biologiestudenten toegelaten. Aanmelding voor cursussen bij BMW gaat via een mail naar bachelorBMW@umcutrecht.nl (zie 6.3 van de studiegids).
Voor het volgen van cursussen buiten de Universiteit Utrecht, dus ook een minor, moet je vóóraf toestemming vragen aan de Kamer Biologie van de examencommissie via het aanvraagformulier dat je kunt vinden op Examencommissie - Biologie (Kamer Biologie). Als je een minor of cursus aan de UU doet en vermoedt dat de inhoud van een cursus overeenkomt met een cursus die je volgde bij Biologie, neem dan ook contact op met de kamer Biologie van de examencommissie.
Je kunt kijken of er cursussen van een andere opleiding zijn die je interesseren; daarmee kun je (een deel van) je profileringsruimte invullen (zie Profileringsruimte/Minors - Biologie - Studenten | Universiteit Utrecht (uu.nl). In de Osiris onderwijscatalogus en de CursusPlanner vind je alle cursussen van de UU en kun je o.a. selecteren op ‘open voor bijvakkers’, periode en timeslot (zoek voor bijvoorbeeld timeslot BC op BC, B èn C). Kijk ook eens in de Studiegids 6.3 'Suggesties voor cursussen buiten Biologie' (de meest up-to-date Studiegids vind je op de website van de major Biologie). Daarnaast kun je natuurlijk kijken of er een cursus van Biologie in het Werkveld gegeven wordt die je wilt doen: https://ubv.info/nl/onderwijs/ubv-cursussen/. Kijk ook eens naar de cursussen die Studium Generale aanbiedt: Studiepunten – Studium Generale Universiteit Utrecht (uu.nl) (in de cursusplanner te vinden in timeslot E). Mocht je geen andere cursus kunnen vinden dan kun je ook één cursus volgen en daarnaast bijvoorbeeld als student-assistent gaan werken; erg goed voor je ontwikkeling en CV en leuk! Overweeg ook of je het Afstudeerproject kunt doen.
Ja, plaatsing is wel realistisch, mits er voldoende plek is en mits je aan de overige ingangseisen voldoet. Studenten die de cursus al behaald hebben, gaan voor. Zie voor de criteria bij plaatsing paragraaf 5.3 van de studiegids.
Algemeen
Het kan gebeuren dat je door ziekte of een andere vorm van overmacht een tentamen, college of werkgroep niet kunt bijwonen. Het kan ook voorkomen dat je hierdoor bijvoorbeeld een opdracht niet op tijd kunt inleveren. Hoe en bij wie je je moet afmelden staat op Biologie | praktische-zaken | regelingen en procedures | Ziek-en afwezigheidsmelding.
In e-mails over ziekmelding vermeld je altijd het volgende:
- naam
- studentnummer
- naam en code van de betreffende cursus
- datum en tijd van de toets
- reden van afwezigheid
- (indien je 3e toetsmoment aanvraagt, moet je wel bewijs van overmacht aanleveren voor de gemiste toets(en))
Heb je voordat je Biologie in Utrecht ging studeren al cursussen behaald bij een andere opleiding (aan een andere universiteit)? Dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor (een deel van) je profileringsruimte.
Lees hierover meer onder Regelingen en procedures onder het kopje ‘Vrijstellingen’ of in de studiegids paragraaf 2.17 'Vrijstellingen'.
Wil je meer inzicht in de beroepsmogelijkheden? Of wil je hulp bij het kiezen van de juiste master? Dan ben je bij Career Services aan het juiste adres! Career Services biedt individuele coachingsgesprekken en trainingen aan (zoals ‘Kiezen voor master en loopbaan’ en ‘Zelfanalyse voor loopbaanoriëntatie’), organiseert events en heeft informatie over alumni en hun carrières. Raadpleeg de website voor meer informatie: Career Services - Biologie - Studenten | Universiteit Utrecht (uu.nl). Andere handige informatie over masterkeuze vind je op: https://students.uu.nl/praktische-zaken/begeleiding-en-advies/studiekeuze/masterkeuze.
Kijk daarnaast ook eens op nibi.nl, op arbeidsmarktbiologen.nl en beluister eens de podcasts ‘Olifantenpaadjes’ over afgestudeerde Biologen en hun keuzes en het werkende leven.