Bachelor Biologie

De bacheloropleiding Biologie (180 EC) bestaat uit een major (135 EC) en een profileringsruimte (45 EC, eventueel incl. een minor van 30 EC). De eisen waaraan de major en profileringsruimte moeten voldoen, vind je in de studiegids hieronder.

Belangrijke documenten

2023-2024

(2022-2023) 

Check onderstaande link naar de Blackboard Biologie Startpagina voor announcements over interessante stagemogelijkheden, challenges, extracurriculaire programma's en dergelijke:

Indeling studie

Jaar 1

Het eerste studiejaar is representatief voor de studie biologie. Het biedt je een goede en actieve oriëntatie op de studie biologie, het beroepsveld van de biologie en jezelf. Daarnaast oriënteer je je in het eerste jaar op de keuzemogelijkheden in het eerste jaar en je verdere studie.

In het eerste jaar volg je acht cursussen, waarvan er zeven verplicht zijn.

Jaar 2 en 3

Na jaar 1 bepaal je zelf je studieprogramma. Alleen de cursussen Academische communicatie en het Afstudeerproject zijn dan nog verplicht.

Voor je major kun je kiezen uit veel cursussen zowel binnen als buiten de opleiding. Deze keuzecursussen zijn ingedeeld in studiepaden om een overzicht te geven van welke cursussen mooi op elkaar aansluiten. Zo kun je altijd een afgewogen keuze maken: inhoudelijk en roostertechnisch. Studiepaden zijn een hulpmiddel voor een inhoudelijk coherent en samenhangend programma, maar het is geen vast pad wat je moet afronden en waar je niet van kunt afwijken. 

(Mini)stage

Bij veel cursussen in jaar 3 doe je experimenteel (laboratorium)onderzoek: een ministage. Een langere stage doe je in de afsluitende cursus van de major: het Afstudeerproject. 

Profileringsruimte, minor

In de profileringsruimte kies je maximaal zes (7,5 EC) cursussen (45 EC). Dit kunnen keuzecursussen binnen en buiten je opleiding zijn. Zelfs cursussen van andere (buitenlandse) universiteiten. Een samenhangend geheel van minstens vier cursussen heet een minor.

Voor het volgen van cursussen of een minor buiten de Universiteit Utrecht moet je vóóraf toestemming vragen aan de Kamer Biologie van de examencommissie van de UGS via dit aanvraagformulier.

Hulp met je planning

De Vakkenvuller kan je helpen om een studieplanning te maken. Dit is een programma waarmee je vakken in een 3-jarig rooster plaatst.

Tip: Download regelmatig de nieuwe versie. Elke versie vraagt zelf de gegevens te updaten, het programma wordt dus niet automatisch geüpdate!