Beoordeling en afronding van de cursus

Op deze pagina vind je informatie met betrekking tot de beoordeling en afronding van je ‘Afstudeerproject’ (evt. aangevuld met ‘Onderzoeksstage PLUS’). Kun je iets niet vinden, kijk dan eerst goed op de andere pagina's van deze website. Kom je er dan nog niet uit, schroom dan niet om contact op te nemen met de cursuscoördinatoren als het de organisatie/eisen van de cursus betreft, of met de Afstudeerprojectcoördinator van de UU groep waar je stage loopt of met je begeleider en/of examinator als het over de inhoud van je scriptie/stage gaat.

We raden je aan tijdig kennis te nemen van de rubrics, en de informatie op deze pagina zodat je weet waar je begeleider op beoordeeld. Ga voor jezelf na waar je sterke en zwakke punten liggen en probeer deze verder te ontwikkelen. Eventueel kun je je begeleider vragen specifiek in de begeleiding te sturen op de punten waar jijzelf van vindt dat je nog kan leren. Denk daarbij ook eens terug aan de feedback die je bij eerdere schrijfopdrachten en projecten hebt gekregen.

Beoordeling eindverslagen

Bij de bepaling van het eindcijfer van de cursussen ‘Afstudeerproject’ (B-B3AFSTP) en ‘Onderzoeksstage’ (B-B3PLONS) wordt verplicht (!) gebruik gemaakt van rubrics die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld en van een standaard beoordelingsformulier. Deze zijn te vinden op deze website in het dropdown menu 'Documents and forms' en worden toegestuurd aan je begeleider voorafgaand aan de cursus. De rubric wordt ingevuld door je begeleider en is een leidraad voor het beoordelingsgesprek/feedbackgesprek. Het biedt inzicht in je sterke punten en in je verbeterpunten, maar is geen formule waar een eindcijfer uit rolt. Bij dit eindgesprek hoor je mogelijk ook al het cijfer wat je begeleider je geeft. Maar, vaak moet dit nog wel worden goedgekeurd door de 2e beoordelaar/examinator op dat moment.

Regels over generative AI

Het is vanaf nu verplicht voor studenten om een wetenschappelijk integriteit statement op te nemen in de scriptie en onderzoeksverslag. Hieronder valt ook het vermelden of er al dan niet gebruik is gemaakt van genAI zoals ChatGTP. Het is onder voorwaarden toegestaan om genAI als hulpmiddel in te zetten tijdens het schrijven, mits dit op een verantwoordelijk manier wordt gedaan. Op de pagina Documents and forms vind je een richtlijn over het gebruik van genAI met daarin een beschrijving van wat wel en niet is toegestaan. Indien genAI is gebruikt, is het verplicht om de prompts + output bij het verslag in te leveren. Het beoordelingsformulier en de rubrics zijn hierop aangepast.

Hoeveel versies mag ik naar mijn begeleider sturen?

Je mag van je begeleider verwachten dat die in ieder geval je scriptieplan (en stageplan indien van toepassing) en een draftversie van je scriptie en stageverslag bekijkt en uitgebreid van commentaar voorziet, mits je tijdig en op een vooraf afgesproken moment je draft beschikbaar stelt. Op basis van deze commentaren kun jij je scriptie verbeteren en aanpassen. Je levert dan uiterlijk de laatste dag van de cursusperiode een eindversie van je scriptie en stageverslag in bij je begeleider en onafhankelijke 2e beoordelaar/examinator en deze wordt door beide beoordeeld. Voordat je de eindversie(s) inlevert bij de cursuscoördinatoren mag je nog typo’s en spelfouten etc. corrigeren, maar het is uitdrukkelijk niet meer toegestaan om grote veranderingen door te voeren.

Wie mag mijn scriptie/stage beoordelen?

Hieronder vind je meer informatie over wie je scriptie en stage mogen beoordelen en meer over de rol van een examinator/2e beoordelaar. 

Afronding cursus

Afstuderen

Zowel ‘Afstudeerproject’ (B-B3AFSTP) als ‘Onderzoeksstage PLUS’ (B-B3PLONS) zijn reguliere cursussen van de bacheloropleiding Biologie (resp. 15 en 7,5 EC). Ondanks dat de cursussen als sluitstuk van de opleiding worden gezien staat het proces van afstuderen los van het afronden van deze cursussen. Procedures met betrekking tot afstuderen kun je hier vinden. Heb je vragen over afstuderen, neem dan contact op met het Studiepunt.

Frequently asked questions (FAQ)