Studentenlaptop: specificaties
We geven een toelichting op laptopspecificaties voor tijdens je studie.
Wat nu als je al een laptop hebt?
Als je al een laptop hebt die tenminste Windows 10 compatibel is (maar niet aan alle eisen voldoet), dan kun je daarmee proberen in te stappen. Mogelijk moet je deze later vervangen door een machine als hieronder beschreven.
Toelichting bij de specificaties
Dit is vooral een kwestie van beschikbaarheid, licenties en kennis. De UU is gestandaardiseerd op Windows, maar de bètafaculteit staat ook andere systemen toe. Sommige software is domweg alleen maar geschreven voor Windows, dan moet je op (bijvoorbeeld je MacOSX systeem) overgaan tot emulatie.
Bijna alle software is tegenwoordig 64bits, dus dat moet je processor echt aankunnen. Lagere specificaties geeft verminderde rekenkracht en dus een langzamer systeem, waarschijnlijk niet geschikt voor toekomstige versies van Windows of MacOSX.
Schermgrootte: tenminste 13" is bij langdurig werken op je laptop noodzakelijk (denk aan je ogen).
Resolutie 1920x1080: programma's met submenuwindows kun je met een lagere resolutie niet gebruiken zonder steeds te scrollen (niet goed voor je arm).
Besturingssyteem en softwarepakketten hebben behoorlijk wat ruimte nodig. Als je je privéleven ook op je laptop zet (muziek, foto, video) dan neemt de noodzaak tot meer opslag sterk toe. Gebruikelijk verkrijgbare max is nu 1Tb. Een besturingssysteem heeft ook nog zo'n 20Gb vrije harde schijfruimte nodig om goed te kunnen werken. Helemaal volzetten is dus niet verstandig. MacOSX: om ook Windows erbij te kunnen gebruiken tenminste 40Gb nodig (+ruimte voor de benodigde software). Opslag is doorgaans gemakkelijk uit te breiden. Let op: opslag in een MacBook Air/Pro is meestal niet uitbreidbaar. Effect bij tekort aan opslag: langzaam systeem, kan softwarepakketten niet installeren.
Te weinig RAM geheugen heeft sterke invloed op de prestaties. Let op dat in sommige gevallen het geheugen van een laptop niet uitbreidbaar is (bijv. Apple Macbook Pro/Air).
Hoe lang je een laptop op een volledig opgeladen accu kunt gebruiken, hangt sterk af van wat je er op dat moment mee doet en wat er allemaal aanstaat.
Wanneer je een laptop met nominale accuduur van minder dan 4 uur tegenkomt, zoek er dan een met een hogere capaciteit.
De gebruikte onderwijssoftware vraagt niet bijzonder veel van je grafische kaart. Zelfs bij een studie als GameTech is het vooral belangrijk dat de grafische chip bepaalde protocollen ondersteunt zodat je ermee kunt programmeren. Dat zijn: Shader Model2.0 en DirectX10. Een (normale) geïntegreerde chip als de Intel HD Graphics 4000 voldoet dan al.
Wil je een spel ook echt met hoge framerates kunnen spelen, of snelle rendering kunnen maken, dan moet je over laptop beschikken over een dedicated grafische kaart. Daarin zijn heel veel smaken, in de campusshop vind bijvoorbeeld modellen met dedicated NVIDIA of AMD grafische kaart.
Veel laptops beschikken nog steeds alleen over de 2.4 Ghz band. Dat is thuis niet zo'n probleem. Je hebt daar waarschijnlijk (nog) niet meer dan 10 apparaten die tegelijkertijd WiFi gebruiken. Dat is natuurlijk anders op de campus. Om goed gebruik te kunnen (blijven) maken van WiFi op de campus heb je een dual band Wifi-kaart nodig (2.4 en 5Ghz). Effect bij ontbreken: het kan onmogelijk worden verbinding te leggen via Wifi.
Je huidige Wifi kaart is doorgaans goed te vervangen door een nieuwe die wel de 5Ghz band ondersteunt, dat kan ook via een externe kaart over USB. Kosten: gemiddeld 35 euro.