Studeren in het buitenland
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Algemene informatie over studeren in het buitenlandContactpersoon buitenland Keltisch
De contactpersoon buitenland van Keltische talen en cultuur is Lars Nooij. Met hem kun je je aanmeldformulier bespreken.
Specifieke informatie voor Geesteswetenschappen
Als je van plan bent om je aan te melden voor een uitwisseling, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven bij Universiteit Utrecht tijdens je uitwisseling (en je dus toegang hebt tot je solis-mail)
- Je hebt minstens 60 EC van je Bachelor behaald vóór het begin van je uitwisseling
- Je kunt de vakken die je in het buitenland volgt, inbrengen in je studieprogramma
Als je aan de voorwaarden voldoet, heb je ook nog een aanmeldformulier nodig:
Het aanmeldformulier is hier te downloaden
Volg de instructies in het formulier en zorg ervoor dat je alle delen volledig en in het Engels invult, voordat je het document in je Osiris aanmelding uploadt. Het formulier is een belangrijk onderdeel van de selectie, zeker als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen.
Voor de facultaire bestemmingen selecteren we op basis van je gehele aanmelding met de nadruk op het aanmeldformulier. We bepalen je geschiktheid op basis van je academische achtergrond, taalniveau in de voertaal van je bestemming en eventueel gekozen vakken. We starten altijd met de eerste keuze. Bij overaanmelding en gelijke geschiktheid zullen we de plekken toewijzen door middel van loting.
Heb je (ook) gekozen voor universiteitsbrede bestemming, dan zal het universiteitsbrede International Office je aanvraag voor die bestemmingen in behandeling nemen. Wanneer zij meer aanmeldingen dan beschikbare plekken hebben wordt er altijd geselecteerd op basis van loting.
Weet je naar welke partneruniversiteit je gaat en heb je je daar ingeschreven voor cursusussen? Vraag dan bij de examencommissie goedkeuring aan voor alle cursussen die je gaat doen. Dat doe je via Osiris. De examencommissie bepaalt of de cursussen van voldoende academisch niveau zijn en controleert of ze niet overlappen met je studieprogramma.
Let op: het is geen probleem als je je hebt ingeschreven voor andere cursussen dan de cursussen die in je studyplan staan. Het kan altijd gebeuren dat cursussen niet doorgaan of dat je toch een ander plan maakt. Het studyplan is vooral een manier om je goed voor te bereiden op je vertrek.
De Universiteit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is. Je mag in principe niet afreizen naar het buitenland voor een uitwisseling, stage of andere studie-gerelateerde activiteit in een regio waarvoor het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies van classificatie oranje of rood heeft gegeven. Je mag dus alleen afreizen bij een groen of geel reisadvies.
Let op! Studenten die ondanks een oranje of rood reisadvies toch afreizen, ontvangen géén studiepunten voor de betreffende studieonderdelen in het buitenland.
Wil je, ondanks een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, toch afreizen naar het buitenland? Dan moet je een uitzonderingsverzoek aanvragen.
In enkele gevallen is het mogelijk dat je bij een negatief reisadvies toch een studieonderdeel in het buitenland mag volgen. Het faculteitsbestuur kan uitzonderingen toekennen, maar heeft daar beperkt de ruimte voor. Zij kijken naar de volgende criteria:
- Je verblijft al in het buitenland en hebt daar een stage of studiemogelijkheid gevonden. Je hoeft dus geen reis te maken. Meestal gaat dit criterium op voor internationale studenten.
- Je moet een bepaald studieonderdeel per se in het buitenland doen: er is geen alternatief voor en je kunt dit onderdeel ook niet in Nederland afronden. Volgens de UU zijn er voldoende garanties dat je veiligheid en gezondheid geen risico lopen.
Wil je een uitzonderingsverzoek indienen? Vul dit formulier in en mail het naar de Onderwijsdirecteur van jouw departement:
- Departement Taal, Literatuur en Communicatie: onderwijsdirecteurenTLC.gw@uu.nl
- Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis: gw.gkg.owdirecteurgk@uu.nl
- Departement Media en Cultuurwetenschappen: gw.owdirecteurmcw@uu.nl
- Departement Filosofie en Religiewetenschap: OnderwijsdirecteurFenR.gw@uu.nl
- Liberal Arts and Sciences: gw.owdirecteurla@uu.nl
Gaat het om een stage in het buitenland? Stuur je mail dan in cc naar je stagecoördinator en stagedocent.

Pooi Ji Hang
Exchange Coördinator Inkomende Exchange

Monique Hanrath
Exchange Coördinator Uitgaande Exchange

Iva Martínková
Support Officer

Sirma Ordanovski
Support Officer

Bart Weerdenburg
Teamleider
Voor vragen kan je hier terecht
- Drift 10, balie International Office (Studiepunt): Maandag en Donderdag van 11.00-12.00 uur vanaf 23 oktober t/m 30 november
- Telefonisch contact: Dinsdag en woensdag van 11.00-12.00 vanaf 24 oktober t/m 29 november. Tel: 030-2536046 (0031302536046)
- Per e-mail: internationaloffice.hum@uu.nl
Voor meer complexe vragen over studeren in het buitenland, bijvoorbeeld over een specifieke bestemming of over je persoonlijke situatie, kun je een afspraak maken.
Wordt de boekingsmodule hieronder niet geladen, kijk dan of iets het laden tegenhoudt (zoals Privacy Badger) en schakel dit uit voor deze tool. Je kunt het eventueel ook proberen via de directe link naar de afsprakentool.
Zijn er geen afspraakmogelijkheden beschikbaar mail dan je vraag en afspraakaanvraag naar internationaloffice.hum@uu.nl.