© Maarten Nauw

Vanwege het coronavirus wordt een groot deel van het onderwijs online gegeven. In de Cursusplanner staat welke colleges volledig online zijn en welke gedeeltelijk op de Universiteit plaatsvinden. Er is altijd de mogelijkheid om een cursus geheel online te volgen.

Nuttige links voor het volgen van colleges

Online colleges volgen

Online colleges gaan altijd via Microsoft Teams.

Om onderwijs via Teams te kunnen volgen heb je je UU-mailadres nodig (en niet je persoonlijke e-mailadres).

Testen of MS Teams bij jou goed werkt

Om te testen of Microsoft Teams voor jou goed werkt, klik je op je foto (of initialen) rechtsboven in het venster van Teams. Ga naar Instellingen > Apparaten > Testgesprek starten. Na het testgesprek komt er een scherm waarop staat of je systeem goed staat ingesteld of wat er eventueel anders moet. Om Teams optimaal te laten werken, is het vaak al genoeg om je apparaat direct via een kabel met het internet te verbinden in plaats van via wifi. Zie de uitklap hieronder voor meer tips.

Instellingen MS Teams testen: foto > Instellingen > Apparaten > Testgesprek starten
MS Teams testen: Klikken op foto (of initialen) > Instellingen > Apparaten > Testgesprek starten. Na het testgesprek zie je of alles goed staat of niet.
  1. Controleer je snelheid: ga naar google.com en typ in "speedtest". Klik vervolgens op Snelheidstest uitvoeren.
  2. Sluit je computer aan op je modem, draadloos internet (WiFi) is vaak langzamer dan wanneer je computer direct is aangesloten op een internetkabel.
  3. Zorg dat niet te veel apparaten tegelijk het internet intensief gebruiken (bijvoorbeeld voor gamen of videobellen).
  4. Als je wifi gebruikt, ga dan zo dicht mogelijk bij je modem zitten of gebruik Wifi-versterkers. Hoe dichterbij je bent, hoe sterker het signaal.
  5. Gebruik zo modern mogelijke apparatuur: hoe ouder, hoe trager.
  6. Start je computer regelmatig opnieuw op.
  7. Zorg dat je niet te veel apps tegelijk open hebt staan. 
  8. Zet alleen je video aan als hier specifiek om gevraagd wordt of als het noodzakelijk is. Gebruik van video kost bandbreedte.

Om van alle functionaliteiten van MSTeams gebruik te kunnen maken, is het handig de app te downloaden en te controleren of je de juiste systeemvereisten hebt.

Colleges op locatie

Voor colleges op locatie geldt dat je 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Daarnaast proberen we de colleges zodanig te plannen dat je als student zo veel mogelijk de spits kunt mijden. 

Als een cursus gedeeltelijk op de UU plaatsvindt, gaan we ervan uit dat je naar de bijeenkomsten op de universiteit komt als de docent je daartoe uitnodigt. Tijdens het hele eerste semester van collegejaar 2020-2021 heb je echter het recht om college op afstand te volgen, bijvoorbeeld omdat jijzelf of een naaste deel uitmaakt van een kwetsbare groep.

Inschrijven

In- en uitschrijving

Om deel te kunnen nemen aan het onderwijs op de Universiteit Utrecht moet je je per semester inschrijven voor cursussen. Voor blok 1 en 2 van het eerste jaar word je automatisch ingeschreven, daarna schrijf je je zelf in voor cursussen via Osiris. Ook moet je je ieder jaar weer opnieuw inschrijven voor je opleiding. 

Kijk voordat je je inschrijft voor een cursus of je voldoet aan de ingangseisen. Houd ook rekening met de inschrijfperiodes van andere faculteiten.