In het eerste semester van het tweede jaar volg je cursussen en/of tutorials op gevorderd niveau. Het wordt je sterk aangeraden om een aanzienlijk deel van de opleiding te volgen buiten de faculteit Geesteswetenschappen, bijvoorbeeld aan andere Europese universiteiten of in de Verenigde Staten, aan andere Nederlandse universiteiten die gespecialiseerde cursussen bieden op hun vakgebied, of deel te nemen aan programma’s, indien van toepassing, die aangeboden worden door Nederlandse landelijke onderzoeksscholen.

Afhankelijk van de studie kun je cursussen volgen, onderzoeksprojecten uitvoeren of op een buitenlandse stage gaan, resulterend in een totaal van 30 ECTS die mee kunnen worden genomen naar Utrecht.

Toelating

Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor uitwisseling. Toelating vindt plaats op competitieve basis en de gastuniversiteit heeft de doorslaggevende stem in de toelating. Je moet je goed realiseren dat het aanvragen van een studie in het buitenland een gecompliceerd en tijdrovend proces is waarmee op tijd moet worden begonnen.

Abroad guide

Lees ook de Abroad guide die is ontwikkeld door rma-studenten.

Coronavirus

We hopen dat in de zomer van 2021 alles langzaam weer zal kunnen terugkeren naar een meer normale gang van zaken, en dat reizen en studeren in het buitenland weer tot de mogelijkheden zal behoren. Het is echter nog lastig in te schatten hoe de pandemie zich de komende maanden ontwikkelt.

Kijk voor updates en FAQ's op de Reizen & Exchange pagina.

Hieronder lees je onze algemene informatie over voorlichtingen en voorbereiding van een uitwisseling. 

5 Steps - Study abroad

Waarom naar het buitenland?

Studeren in het buitenland betekent vaak een enorme stimulans voor je academische en persoonlijke ontwikkeling. De faculteit helpt je dan ook graag om een gedeelte van je studie in het buitenland te volgen. De periode en het doel van je buitenlandverblijf kunnen variëren. Je kunt cursussen volgen in het buitenland via een uitwisseling (exchange), maar denk ook aan bijvoorbeeld het volgen van een summer school.

Op uitwisseling

De Universiteit Utrecht werkt samen met universiteiten wereldwijd. De faculteit heeft overeenkomsten voor een specifiek studiegebied, terwijl universiteitsbrede overeenkomsten openstaan voor studenten van alle faculteiten (tenzij anders vermeld). Bij een uitwisseling blijf je ingeschreven aan de Universiteit Utrecht en betaal je geen collegegeld aan de buitenlandse universiteit.

Meer weten en aan de slag?

Het International Office biedt alle hulp die je nodig hebt bij de voorbereidingen van een uitwisseling. 

  1. Bekijk de informatie over de voorlichtingen.
  2. Lees de informatie onder het kopje 'Voorwaarden en study plan'.
  3. Lees de algemene informatie op de studentenwebsite over studeren in het buitenland.

Afhankelijk van je uiteindelijke bestemming word je begeleid door het International Office van Geesteswetenschappen of het Universiteitsbrede International Office.