Wijzig regelmatig je wachtwoorden en geef hackers minder kans om toe te slaan. Als jouw account wordt gehackt, krijgt een inbreker toegang tot privacygevoelige informatie, onderzoeksgegevens, UU-Gmail en meer. Daarom wordt je gevraagd om je wachtwoorden minimaal twee keer per jaar te wijzigen. Wel zo veilig! 

Wat een gedoe hè, je wachtwoord regelmatig veranderen. Voor je het weet ben je het nieuwe wachtwoord weer kwijt of heb je geen inspiratie voor een nieuw wachtwoord. We herkennen het! Daarom hebben we enkele adviezen verzameld die je hierbij helpen. Kom je er niet uit of heb je nog een goed idee voor ons? Laat het ons weten!

ONS ADVIES

 • Doe het niet als je haast hebt, maar neem hiervoor rustig de tijd. Tip: zet een herinnering in je agenda, bijvoorbeeld voor over een half jaar om je wachtwoord dan weer te vernieuwen.
 • ​Zorg dat je alle devices bij de hand hebt waarop je op de een of andere manier met je Solis-wachtwoord bent ingelogd of aangemeld. Denk hierbij aan apparaten die toegang hebben tot Eduroam, maar ook waarop je mail en agenda synchroniseert, bijvoorbeeld je mobiele telefoon of tablet.
 • Wijzig je wachtwoord vanaf een laptop of pc met internetverbinding.

TIPS VOOR Wachtwoord of wachtzin

Een goed wachtwoord bedenken is misschien best lastig. Moeilijk te kraken, goed te onthouden en niet identiek voor al je accounts: gebruik onderstaande tips en het wordt al een stuk makkelijker:

 • Vervang bepaalde letters door bepaalde tekens. Zo kan een 3 een E zijn, een 0 een O en een 4 een A. Omdat hackers soms ook deze verwisseling opnemen in hun scripts, is het nog sterker om een niet-standaard cijferwisseling te gebruiken. Een O wordt dan bijvoorbeeld ().  
 • Maak een combinatie van twee (of meer) niet-gerelateerde woorden. Als je deze scheidt door een symbool en bovenstaande cijferwisseling toepast, heb je een makkelijker te onthouden sterk wachtwoord, zoals dit: Kat en Computer wordt K4t#C()mPut3R
 • Bedenk een voor jou makkelijk te onthouden zin en vorm die om tot minimaal acht tekens. De zin ‘Heeft u ook een bonuskaart, mevrouw?’ wordt dan ‘huoebkm?’. Pas dan de cijferwisseling toe en voeg hoofdletters en symbolen toe: hU()3bk.M? 
  Een lange zin van zestien karakters of meer, is ook heel sterk mits je daarin enkele bijzondere tekens gebruikt.
 • Voeg twee letters toe om elke website een ander wachtwoord te geven. Het is belangrijk om niet voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar het is moeilijk om vijftig verschillende wachtwoorden te onthouden. Voeg dan een letter voor en een letter na je sterke wachtwoord toe die verwijzen naar de betreffende website. Voor Facebook kan bovenstaand wachtwoord bijvoorbeeld fhU()3bk.M?k worden.   

De genoemde wachtwoorden dienen als voorbeeld. Neem deze niet letterlijk over. Bedenk op basis van deze tips je eigen sterke wachtwoord. Ze combineren is ook slim.  

 • Maak categorieën voor belangrijke en minder belangrijke accounts. Je e-mail moet beter beschermd zijn dan bijvoorbeeld een abonnement op een hobby-nieuwsbrief. Deel je wachtwoorden in drie categorieën in: zeer belangrijk (vertrouwelijk), belangrijk en minder belangrijk. Hoe vertrouwelijker de informatie, hoe sterker je wachtwoord moet zijn.  
 • Gebruik voor studie en privé verschillende wachtwoorden. Zo voorkom je dat als internetcriminelen een keer je privé-wachtwoord achterhalen, ze toegang kunnen krijgen tot al je andere accounts, inclusief de universitaire systemen.

Zelf de sterkte van je wachtwoord testen? Dat kan veilig op https://password.kaspersky.com.

Volg de stappen in de handleiding om je wachtwoord te wijzigen.

Met bovenstaande tips is het hopelijk al een stuk eenvoudiger om een sterk wachtwoord te bedenken dat je ook nog kan onthouden. Toch kan een hulpmiddel handig zijn. Password managers zijn programma’s voor het veilig (versleuteld) bewaren van wachtwoorden. Ze zijn beschikbaar als programma, app voor je tablet of smartphone of als webapplicatie. Sommige tools kunnen de versleutelde wachtwoorden ook synchroniseren tussen meerdere apparaten, zoals je pc, tablet en telefoon.  

Enkele voorbeelden van password managers: 

 • KeePass (gratis) 
 • LastPass (deels gratis) 
 • 1Password (niet gratis)
 • Dashlane (gratis of betaald)  

Weet je niet welke je moet kiezen of hoe je het instelt? De ICT Servicedesk geeft je graag advies hierover.  

Wachtwoord vergeten? Dan kun je met behulp van je Solis-id en privé e-mailadres je wachtwoord herstellen.