Da Vinci Project

Ben jij geïnteresseerd in duurzaamheid, en lijkt het je leuk om met een diverse groep medestudenten te werken aan een echte casus uit het bedrijfsleven of de overheid? In het Da Vinci Project ontwerp je een prototype als oplossing voor jouw uitdaging.

Over het programma

In dit interactieve en praktijkgerichte honoursprogramma leer je door te doen, strategische vragen te stellen én creatief te denken. Met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN als leidraad, gebruik je ‘Design Thinking’ als methode. Je volgt workshops en neemt deel aan interactieve Collegetours met experts uit verschillende vakgebieden. 

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van het programma. Je wordt uitgenodigd om actief na te denken over je leerproces en krijgt een mentor toegewezen die je wekelijks begeleidt en feedback geeft. Bij Da Vinci gebruik je niet alleen je handen, maar ook je hersenen. Dit betekent dat er bruggen worden gebouwd tussen de academische wereld en de praktijk.

Picture that visualizes the learning journey of Da Vinci, including fascinating workshops, presenting your first prototype and reflecting on and editing your design

Programma en tijdsinvestering

Da Vinci in het kort:

  • Het programma is 10 EC (1 EC = 28 uur)
  • Het programma loopt in het eerste semester (blok 1 en 2) van jaar 2 of 3 van je bachelor, of je pre-master
  • Volledig Engelstalig
  • Bijeenkomsten op maandag- en donderdagavond
  • Bovenop je reguliere programma
  • Kleinschalig, persoonlijk onderwijs in een groep van maximaal 35 studenten

Voor het Da Vinci Project hoef je niet te betalen.

Voorlichting

Leer alles over het Da Vinci Project tijdens onze online informatiesessies: 
- Maandag 24 maart, 12:30 - 13:30
- Woensdag 14 mei, 12:30 - 13:30

Meld je aan

Voorbeelden van Da Vinci projecten

Creatief en innovatief hergebruik van bedrijfsafval – ASML

ASML zocht naar creatieve oplossingen om afval te hergebruiken. Onze studenten identificeerden herbruikbare afvalstromen en ontwierpen economisch en technisch haalbare concepten die aansloten bij ASML's doelen. Voor de eindpresentatie maakten ze een laptopstandaard van metalen platen en een handleiding. Lees hier meer over dit project.

"What goes in the sink ends up in your drink" – The Wind of Change

AkzoNobel wilde verven duurzamer te maken. Onze studenten ontwierpen een winkelschap met de beschikbare oplossingen om verf uit de wasbak te houden, zoals borstelreinigingsmanden. Voor naast het schap was er een poster met pakkende slogans en een link naar een sociale mediacampagne. Lees hier meer over dit project.


Aanmelden en selectie

De aanmelddeadline is 10 juni 2025, 09:00 (CEST). Hieronder vind je alvast wat je moet voorbereiden voor je aanmelding, en hoe het proces doorgaans verloopt.


Ervaring van de student

Hieronder lees je meer over de ervaringen van onze studenten.

Hosting an evening with guest speakers from the mining industry was a highlight. It underscored the importance of interdisciplinary approaches in tackling sustainability challenges.

Jip van Dijk

Contact

De programmaleider is prof. Dr. Bert Weckhuysen. Voor vragen en opmerkingen over Da Vinci kan je contact opnemen via honourscollege@uu.nl. Volg @uuhonours op Instagram om op de hoogte te blijven!