Tijdelijke verhuizing - vloerrenovatie HvdB
De vloeren in het Hijmans van den Berghgebouw (HvdB-gebouw) moeten gerenoveerd worden. Deze renovatie is ingrijpend en lawaaiig waardoor het HvdB-gebouw vanaf april 2022 ruim een jaar gesloten zal zijn. De meeste onderwijsactiviteiten vinden zolang plaats in andere ruimtes die voldoen aan de eisen van kwalitatief goed onderwijs.
Michelle Paulus (6e jaars student Geneeskunde) en Noortje Scheer (3e jaars student Biomedische wetenschappen) namen alvast een kijkje op de nieuwe locaties. Bekijk hieronder hun vlog.
Op deze pagina kun je meer lezen over de tijdelijke verhuizing uit het Hijmans van den Berghgebouw (HvdB-gebouw) door het herstel van de vloerconstructie. Je vindt hier ook een overzicht met Frequently Asked Questions (FAQ). De vragen en de antwoorden breiden we uit zodra er meer informatie bekend is. We passen de website dus voortdurend aan.
Staat je vraag niet in de lijst? Stuur dan een mail naar onderwijscentrum@umcutrecht.nl.
Algemene informatie
Alternatieve locaties
Er is zorgvuldig gezocht naar alternatieve locaties voor onderwijsactiviteiten en werkplekken voor medewerkers. De belangrijkste uitgangspunten waren hierbij het behoud van de kwaliteit van het onderwijs en de bereikbaarheid voor docenten, studenten en medewerkers. De raad van bestuur heeft eind 2021 een definitief akkoord gegeven op de financiering en tijdelijke locaties.
Onderwijs voor studenten en docenten
Bolognalaan 101:
- De Bolognalaan is een onderwijslocatie van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht.
- De Bolognalaan is ongeveer zes minuten lopen vanaf het UMC Utrecht.
- Het UMC Utrecht gebruikt 26 onderwijsruimtes, verspreid over de 1e, 2e en 3e verdieping en één onderwijsruimte op de begane grond.
- Vanaf de ingang neem je de trap naar boven om in het studielandschap te komen.
- Studielandschap heeft (145 plekken). Delen we met andere studenten (Universitaire studenten van andere faculteiten die daar ook gehuisvest zijn).
- Door het gebouw staan koffie en thee automaten waar je contactloos voor kunt betalen.
- Er zijn geen print faciliteiten voor studenten. Alleen bij nood is er een printer voor het Onderwijs bij de servicebalie. Er wordt een extra studenten printer op G- geplaatst (het studielandschap in het UMC Utrecht).
- Op de begane grond is een Spar.
- Er is toegang voor mindervalide en er zijn twee liften.
- Er is een kolfruimte en een stilteruimte.
- Er zijn lockers.
- Het hele gebouw heeft wifi. Voor de niet-universitaire studenten toegang tot eduroam en universitaire studenten toegang het UU netwerk (SolidID).
- Openingstijden: maandag t/m vrijdag 07.15 - 22.00 en zaterdag van 07.00- 17.00 uur.
- Fietsenstallingen naast het gebouw (rechts van de hoofdingang) en ervoor.
Goed om te weten: Al het computer ondersteunend onderwijs en onderwijs waar UMC netwerk voor nodig is, is in het UMC Utrecht. Op de locatie Bolognalaan gebruik je je eigen laptop. Er zijn een beperkt aantal leenlaptops beschikbaar voor studenten die geen eigen laptop hebben.
Stratenum:
- Direct na binnenkomst zijn er twee onderwijsruimtes achter het Micaffe, bereikbaar via het Micaffe.
Vanuit de hal van het Stratenum loop je richting de collegezalen. Die blijven gewoon in gebruik net als de computerleerzalen (CLZ 1, 2 en 3). P1 blijft ook in gebruik.
Studielandschap G.01:
Bij de Computerleerzalen, dus op G.01, is een extra stuk studielandschap ingericht met de paarse meubels uit het studielandschap van het Hijmans van den Berg. De openingstijden van dit studielandschap van maandag t/m vrijdag 07.00- 22.00. Ook hier komt een OWC-servicebalie. De service balie heeft dezelfde openingstijden als nu: van 08.30 tot 18.00.
Goed om te weten: buiten de piektijden van restaurant De Brink (van 11.00-14.00 uur) mag je ook van restaurant De Brink gebruik maken.
Calamiteitenhospitaal:
- Het calamiteitenhospitaal is een operationeel ziekenhuis wat ingezet wordt bij calamiteiten.
- We gebruiken een deel van Calamiteitenhospitaal.
- Op deze locatie geven we Klinische vaardigheidsonderwijs, medisch technisch. Ook zijn er twee spreekkamers en er komt een KVO-balie.
Ook de SEH maakt tijdelijk gebruik van het Calamiteitenhospitaal i.v.m. een verbouwing op de SEH.
Als er een calamiteit is waar het Calamiteitenhospitaal voor open moet, dan moet het onderwijs de locatie verlaten en dan komt er een ontruiming. Als OWC zijn we voorbereid, we hebben geoefend en weten wat we moeten doen mocht het nodig zijn. Uiteraard doen we er dan alles aan om het onderwijs zo spoedig mogelijk in het calamiteitenhospitaal of elders weer doorgang te laten vinden.
Hoe kom je in het Calamiteitenhospitaal?
- Om veilig in het Calamiteitenhospitaal te komen is er een eigen ingang gecreëerd voor studenten.
- Je komt bij die ingang via de 1e verdieping met een trap.
- Dit is aangegeven met extra bewegwijzering.
- Voor mindervaliden komt er een andere toegang via de begane grond, C00. Voor de toegang heb je een pas nodig en dit proces zijn we nog aan het uitwerken.
Onderwijsruimtes op C.01"
- Op C.01, de oostvleugel, zijn zes onderwijsruimtes voor onder andere het communicatie en attitude onderwijs.
- Op C.01, de westvleugel, zijn ruimtes voor de studieadviseurs en de kamer van de studentenraad.
- Op C.01 is ook een kleine studio.
Hoe kom je op C.01?
De route naar C.01 is via bewegwijzering aangegeven en daarnaast komt er een overzichtsplattegrond met een beschrijving. De hele routing is ingericht vanaf de ingang Stratenum, de nieuwe tijdelijke hoofdingang voor studenten. De hoofdingang van het ziekenhuis vermijden we om ruimte te geven aan patiënten en bezoekers. Met uitzondering voor minder valide. Dit waren alle tijdelijke onderwijs locaties waar we vanaf 25 april onderwijs geven.
Kantoren voor medewerkers
- Bestuursgebouw, Universiteit Utrecht
Het in- en uithuizen gebeurt in vakantie- en onderwijsluwe periodes. De nieuwe onderwijsruimtes gaan we vanaf april 2022 in gebruik nemen. De verwachting is dat de renovatie ruim een jaar zal duren en dat we in de zomer van 2023 terug gaan verhuizen.
De voorbereidingen voor de tijdelijke verhuizing en renovatie van het Hijmans van den Berghgebouw (HvdB) zijn in volle gang. Vanaf week 17 vindt het onderwijs plaats op de Bolognalaan 101 en UMC-locaties en werken de meeste medewerkers van het HvdB vanuit het bestuursgebouw.
De verhuizing is niet van dag 1 op dag 2 gerealiseerd, maar vraagt om een grondige voorbereiding door vele partijen. Denk aan aanpassingen in processen, student- en docentondersteuning, roostering, communicatie en IT. Daarnaast zijn nog niet alle toegewezen locaties geschikt voor onderwijs en moeten er ook nog andere afdelingen verhuizen naar alternatieve locaties om plaats te maken voor onderwijs. Al deze werkzaamheden worden gedaan door een zorgvuldig samengesteld projectteam waarbij plannen en aanpassingen voortdurend worden afgestemd met collega’s, studenten en docenten.
Het gevolg van deze tijdelijke verhuizing is dat we beschikken over minder onderwijsruimtes en dat we dus 70% van het onderwijs fysiek geven en 30% digitaal. Per opleiding maken we hier afspraken over. Het praktijkonderwijs en de toetsen zijn uitzonderingen en blijven volledig fysiek plaatsvinden. De coördinatie en uitvoering hiervan gaat in nauw overleg met de opleidingsdirecteuren, de onderwijscoördinatoren en het roosterteam. Fysiek onderwijs waarvoor geen ruimte beschikbaar is, op de aangevraagde datum en tijd, wordt op locatie geroosterd van 17.15-19.00 uur. Als dat ook niet kan, dan online.
- We houden jullie via deze website en in de nieuwsbrieven van de opleidingen op de hoogte bij belangrijke wijzigingen.
- De studieverenigingen zullen de informatie via hun kanalen verspreiden.
- Heb je vragen of wil je meer informatie? Benader dan projectmanager Danza Onvlee, D.C.M.Onvlee-2@umcutrecht.nl
De vloerconstructie van het gebouw wordt verstevigd. Bij de bouw van het gebouw is een breedplaatvloerenconstructie gebruikt, die nu niet meer voldoet aan landelijk gestelde normen. Met beheersmaatregelen is het gebouw nog steeds veilig voor gebruik, maar vanwege aangescherpte regels in 2019 moeten de vloeren wel gerenoveerd zijn vóór 1 januari 2023. De renovatie wordt tevens benut om gepland onderhoud naar voren te halen en het gebouw te verduurzamen.
FAQ
De raad van bestuur van het UMC Utrecht heeft op dit plan een richtinggevend akkoord gegeven. Op dit moment werken velen aan de uitwerking van details. Denk hierbij aan definitieve tekeningen, ICT-voorzieningen en roostering. We verwachten dat er eind oktober een definitief besluit wordt voorgelegd aan de raad van bestuur.
De plannen voor de tijdelijke huisvesting ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
- Bijna al het onderwijs gaat plaatsvinden in het pand aan de Bolognalaan 101. Ook het grootste deel van het Studielandschap zal hier gevestigd zijn.
- De blauwe, groene en roze collegezalen, de practicumruimtes P1 en P2 en de computerleerzalen 1, 2 en 3 blijven beschikbaar.
- Het vaardigheids- en het communicatieonderwijs van de opleiding Geneeskunde kan terecht in het Calamiteiten Hospitaal in het UMC Utrecht.
- Het Studie-informatiepunt (STIP) en de Servicedesk vind je in G.01 (bij de computerleerzalen). Hier is ook een deel van het Studielandschap gevestigd.
We houden jullie zo goed mogelijk op de hoogte bij belangrijke wijzigingen.
- De informatie komt op deze website te staan en we nemen deze mee in de nieuwsbrieven van de opleidingen.
- Je ontvangt een mail met het laatste nieuws.
- De studieverenigingen zullen de informatie ook via hun kanalen verspreiden.
- Heb je vragen of wil je meer informatie? Benader dan projectmanager HDanza Onvlee, D.C.M.Onvlee-2@umcutrecht.nl
- Na het incident met de parkeergarage bij Eindhoven Airport (2017) zijn in Nederland alle gebouwen met een vergelijkbare vloerconstructie in opdracht van de overheid onderzocht. Het Hijmans van den Berghgebouw is één van deze gebouwen.
Het UMC Utrecht heeft in 2017 direct onderzoek uitgevoerd naar de vloerconstructie, waarna beheersmaatregelen zijn genomen. De maximale vloerbelasting is volgens het advies van de experts verlaagd. Zo bleef het gebouw een veilige plek om te werken en te studeren.
De criteria voor deze gebouwen zijn in 2019 aangescherpt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het gebouw met de beheersmaatregelen die we sinds 2017 hanteren, nog altijd voldoet aan de veiligheidseisen bij normaal gebruik met gewichtsbeperkende afspraken. Vanwege de aangescherpte regels moeten de vloeren echter wel gerenoveerd worden. De vloeren worden ook elke twee maanden gecontroleerd op veiligheid. - Omdat het een ingrijpende en lawaaiige ingreep is, zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve locatie voor de onderwijsactiviteiten en kantoorruimtes.
Het gebouw is - mede door de genomen beheersmaatregelen (verlaging van de vloerbelasting) - veilig om te werken, onderwijs te geven en te studeren.
Nee, de studieverenigingen kunnen in hun ruimtes in het Stratenum blijven.
Juli/augustus 2021 |
|
Augustus 2021 tot april 2022 |
|
April 2022 |
|
Zomer 2023 |
|
Een deel van het al geplande groot onderhoud aan het gebouw halen we nu naar voren. Het gaat om de volgende aanpassingen:
- Verbeteren van de akoestiek.
- Aanbrengen van vloernoppen.
- De vloerpotten die nu aanwezig zijn om bijvoorbeeld je pc of telefoon op te laden, worden verwijderd. Andere elektriciteitspunten komen hiervoor in de plaats.
- We nemen maatregelen om de duurzaamheid te verbeteren. We brengen led-verlichtingen aan en we bereiden lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurkoeling voor.
De medewerkers van het Onderwijscentrum kunnen terecht in het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8. Zij blijven deels thuiswerken en komen deels fysiek naar kantoor. Dit gebouw ligt dicht bij het HvdB-gebouw.