Bij wie kan ik terecht
Loop je tijdens je studie tegen een probleem aan of zoek je persoonlijk advies? De Universiteit Utrecht heeft verschillende begeleiders bij wie je terecht kunt voor een advies op maat
Opleidingsgerelateerd
Tijdens je studie aan de Universiteit Utrecht kun je bij verschillende begeleiders terecht voor vragen, begeleiding of advies op maat over allerlei zaken met betrekking tot je opleiding.
Het Studie-informatiepunt (STIP) is het eerste aanspreekpunt voor studenten en geïnteresseerden. Je kunt er terecht met al je vragen over je (toekomstige) studie aan de Graduate School of Teaching.
Telefoon
030 253 4949.
Bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.
Stel je vraag door het STIP-vragenformulier in te vullen.
Balie
Sjoerd Groenmangebouw, Padualaan 14, verdieping 0.
Open: maandag, dinsdag en donderdag, 11.00 - 13.00 uur.
De studieadviseurs van de Graduate School of Teaching (de lerarenopleidingen) zijn Alice Bor en Corneline van Staalduinen. Zij kunnen je helpen met vragen over o.a. toelating en inschrijven, exameneisen, ingewikkelde studieplanningen, aanvraag vrijstellingen, cursussen volgen aan een andere universiteit, studeren met een handicap of functiebeperking, stoppen met de studie en uitschrijven.
Daarnaast kun je bij hen terecht met problemen zoals gebrek aan studiemotivatie, studeerproblemen, studievertraging, ziekte, een conflict met een docent of andere medewerker binnen de Universiteit Utrecht, of andere omstandigheden die je studievoortgang belemmeren.
Bereikbaarheid
- E-mail: studieadviseur.gst@uu.nl
- Telefonische afspraak van 10 minuten (boek hier je afspraak):
- Maandag 14.00-15.00 uur (Alice)
- Dinsdag 10.00-11.00 uur (Corneline)
- Woensdag 14.00-15.00 uur (Alice)
- Donderdag 10.00-11.00 uur (Corneline).
- Afspraak via Teams of op locatie: mocht je vraag meer tijd vergen dan 10 minuten, dan kan in overleg een afspraak via MS Teams of op locatie gemaakt worden. Je kan je verzoek voor een afspraak voorleggen aan de studieadviseurs via een e-mail naar studieadviseur.gst@uu.nl. Je legt hierbij kort uit wat je wilt bespreken.
Elke student van een tweejarige opleiding Educatie & Communicatie krijgt voor aanvang van het onderwijs een tutor toegewezen. Een tutor is een docent van de opleiding met wie je gedurende je opleiding gesprekken zult hebben buiten de onderwijsuren om, over studievoortgang, keuzeonderwijs en (inhoudelijke) studieplanning.
De tutor is je aanspreekpunt voor vragen over:
- opbouw en inhoud van het masterprogramma;
- invulling keuzecursussen, afstudeerproject en stage(s);
- studieplanning en beroepsvoorbereiding;
- studievoortgang.
De tutor zal je gedurende de opleiding een aantal keren uitnodigen voor gesprekken, die deels in een tutorgroep kunnen plaatsvinden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een gesprek aanvragen.
Als er persoonlijke zaken spelen die invloed hebben op je studievoortgang is de tutor niet je eerste aanspreekpunt. In dat geval kun je beter een afspraak maken met de studieadviseur. De studieadviseur kan je indien nodig weer verwijzen naar de studentendecaan of studentenpsycholoog.
De tutor binnen de opleiding Nederlandse taal en cultuur: educatie en communicatie is Erwin Mantingh (e.mantingh@uu.nl).
De opleidingscommissie adviseert de Board of Studies gevraagd en ongevraagd over het onderwijs. Zij denkt mee over de kwaliteit, de inrichting en het beleid van het onderwijs.
De aandacht richt zich vooral op de jaarlijkse aanpassing van de Onderwijs- en Examenregeling (OER), het onderwijsreglement van de educatieve minor, de Educatieve module en Educational Profile en de cursusevaluaties. Zo worden alle cursussen van de GST geëvalueerd op basis van enquêtes die aan alle leden worden voorgelegd. De uitkomsten van die evaluaties zijn openbaar en worden benut bij de totstandkoming van een volgende versie van de cursus.
In de commissie vertegenwoordigen in totaal veertien docenten en studenten de verschillende opleidingen binnen de GST (de LVHO- en E&C-masters in alfa-/bèta- en gammaschoolvakken en de educatieve minor/Educatieve module/Educational Profile).
Voel je vrij om opmerkingen over het onderwijs te sturen aan de studentengeleding van de opleidingscommissie via studenten-OC-lerarenopleiding@uu.nl.
De docenten die momenteel in de opleidingscommissie zitting hebben zijn:
- Bert le Bruyn (voorzitter, alfa)
- Ana Llamazares Carballo (alfa)
- Jelle Boeve-de Pauw (bèta)
- Rogier Bos (bèta)
- Niels Nannes (gamma)
- Saro Lozano Parra (gamma)
- Nienke Smit (educatieve minor/Educatieve module/Educational Profile/ZiB)
De huidige studentleden zijn:
- Suzanne Oortman Gerlings (LVHO alfa)
- Vacature (Educatie en Communicatie alfa)
- Vacature (bèta)
- Silke Rammeloo (Educatie en Communicatie bèta)
- Maarten Laport (LVHO gamma)
- Vacature (Educatie en Communicatie gamma)
- Senna van Os (educatieve minor, Educatieve module, Educational Profile, ZiB)
Op dit moment staan er verschillende vacatures voor OC-studentleden open. Mocht je interesse hebben, of vragen, opmerkingen of suggesties voor de OC, stuur dan een bericht naar Ingrid Heinsbroek (i.heinsbroek@uu.nl). Ingrid Heinsbroek (onderwijscoördinator lerarenopleiding) ondersteunt de opleidingscommissie als ambtelijk secretaris.
Opleidingsoverstijgend
De universiteit heeft ook begeleiders voor opleidingsoverstijgende vragen. Bijvoorbeeld als je door bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt en dit niet meer kunt oplossen door een aanpassing in het studieprogramma, of als je door psychische problemen niet goed kunt studeren. In het overzicht hieronder staan de begeleiders die je kunt benaderen.
Zie ook de studeertips en tools en trainingen die je verder kunnen helpen.
Bij Studentenservice kun je terecht voor informatie over studeren en het studentenleven, zoals informatie over aanmelding en inschrijving, collegegeld, studiefinanciering, bestuursbeurzen, arbeidsmarktoriëntatie, studentenorganisaties en studeren in het buitenland.
Een studentendecaan begeleidt en adviseert studenten die door overmacht studievertraging oplopen of dreigen op te lopen. Bijvoorbeeld door een functiebeperking (handicap, (chronische) ziekte), bestuurswerk, topsport of bijzondere familieomstandigheden. Je kunt bij de studentendecaan terecht voor financiële of juridische vragen over wettelijke of universitaire regelingen. Via Studentenservice kun je telefonisch of aan de balie een afspraak maken.
Studentenpsychologen helpen je bij het oplossen van persoonlijke en studiegerelateerde problemen die je studievoortgang in de weg staan. Lees de tips en tools die je alvast verder kunnen helpen of maak een afspraak bij een studentenpsycholoog.
Bij de faculteit Sociale Wetenschappen willen we dat alle medewerkers en studenten zich veilig voelen en in een prettige en constructieve sfeer kunnen werken en studeren. Toch kan het gebeuren dat je op een ongewenste manier wordt benaderd; bijvoorbeeld in de vorm van intimidatie (seksueel, verbaal etc.), discriminatie, agressie, geweld of pesten. Als jij denkt dat je te maken hebt (gehad) met ongewenst gedrag, houd het dan niet voor je maar bespreek het. Ook als je getuige bent (geweest) van ongewenst gedrag, kun je dit bespreekbaar maken.
Bij wie kun je terecht?
Bij de facultaire contactpersonen kun je op een laagdrempelige manier je verhaal vertellen. Zij kunnen met je meedenken over eventuele vervolgstappen. Je kunt vanzelfsprekend ook rechtstreeks contact opnemen met een van de twee vertrouwenspersonen van de universiteit. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk.
Contactpersoon ongewenst gedrag studenten FSW
Emmy Krooshof
E-mail: e.krooshof@uu.nl
Contactpersoon ongewenst gedrag medewerkers FSW
Alle e-mails worden vertrouwelijk behandeld en zijn alleen toegankelijk voor de contactpersonen ongewenst gedrag. Emmy is de contactpersoon voor studenten, maar studenten die om wat voor reden dan ook liever naar Jolien stappen, kunnen daar ook voor kiezen. In vakantietijd zullen de facultaire contactpersonen elkaar vervangen.
Als je het niet eens bent met de manier waarop een medewerker of dienst van de universiteit zich tegenover jou heeft gedragen, dan kun je daar wat aan doen.
Denk bij voorbeeld aan:
- het niet nakomen van de programmering van het onderwijs of de tentamens;
- het gedrag van een docent of een ander personeelslid;
- gebrekkige of ontbrekende faciliteiten;
- de manier waarop een brief is beantwoord.
Misschien kun je langs informele weg tot een oplossing te komen, door je probleem te bespreken met degene die het betreft. Of advies in te winnen van je studieadviseur of een studentendecaan.
Vind je dat er sprake is van een ernstige klacht, vind je het lastig om je klacht te bespreken of het is niet gelukt om je probleem informeel op te lossen? Dan kun je ook een formele klacht indienen.
- Klachten over je opleiding en faculteit worden behandeld door de klachtencoördinator van je opleiding of faculteit
- Klachten over centrale, universitaire diensten worden behandeld door de universitaire klachtencoördinator
Vind je dat je klacht, bijvoorbeeld via je studieadviseur of de klachtencoördinator, niet goed is afgehandeld? Dien dan een klacht in bij Roel Notten, de Ombudsfunctionaris Studenten. Hij helpt jou als student als je problemen ervaart of klachten hebt wanneer je vindt dat je onredelijk bent behandeld binnen de Universiteit Utrecht. Notten heeft een onafhankelijke positie en is onpartijdig.
Het Skills Lab brengt zo helder mogelijk in kaart wat er allemaal te vinden is aan:
- trainingen
- workshops
- cursussen
- individuele begeleiding
- tools
Op het gebied van academische vaardigheden (beter en effectiever te studeren, onderzoeken of communiceren)
Caring Universities biedt gratis online programma's aan om de geestelijke gezondheid van studenten te helpen verbeteren. Alle programma's zijn evidence-based, gemaakt door klinische psychologen, en omvatten online coaching. Lees meer op de pagina over Caring Universities.
De career officers van Career Services helpen je bij het oriënteren op de arbeidsmarkt. Je kunt hier onder meer terecht voor loopbaantrainingen, een review van je sollicitatiebrief of CV of een individueel adviesgesprek.
Als je twijfelt of je bachelorstudie bij je past, ga dan eens praten met de tutor en/of de studieadviseur van je opleiding. Je kunt je ook inschrijven voor een workshop studiekeuze of een afspraak maken voor een studiekeuzegesprek. Andere tips en informatie vind je op de studiekeuzepagina.
Ben je op zoek naar een passende master? Kijk dan op de pagina begeleiding voor masterkiezers.
Het Platform Onbeperkt Studeren is een platform voor en door studenten met een functiebeperking. Naast inspraak in het beleid en het geven van voorlichting, begeleiden ze studenten met een functiebeperking zoals dyslexie, AD(H)D, autisme etc. Wil jij meer weten of heb je behoefte aan extra ondersteuning of begeleiding voor bij je studie of buiten je studie zoals wonen, werken en uitgaan? Wellicht is een buddy wel iets voor jou. Kijk op: https://students.uu.nl/onbeperktstuderen