Toelating en aanmelding
- EP tweedegraads: toelatingseisen, intake en selectie en aanmeldprocedure
- EP eerstegraads: toelatingseisen en aanmeldprocedure
EP tweedegraads: toelatingseisen, intake en selectie en aanmeldprocedure
Je bent vakinhoudelijk toelaatbaar tot het EP2 als je voldoet aan de volgende toelatingseisen:
- Je staat ingeschreven voor een van de eerder genoemde masterprogramma’s.
- Je voldoet aan de Nederlandse taaleis (C1).
- Je beschikt voor aanvang van het EP2 over een bachelordiploma of voorlopend doctoraaldiploma van een Nederlandse universiteit, waardoor je vakinhoudelijke kennis voldoet om in het tweedegraads gebied les te kunnen geven. Deze vooropleiding is opgenomen in de Verwantschapstabel óf voldoet aan de toelatingseisen zoals deze landelijk zijn afgesproken en vastgelegd in de brochure Vakinhoudelijk niveau Educatieve minor en module (pdf).
Houd er rekening mee dat het EP2 géén programma is waarmee je je kan oriënteren op het leraarschap. Je krijgt na succesvolle afronding van het EP2 een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid.
Na beoordeling toelaatbaarheid: intakebijeenkomst of selectiegesprek
Wanneer je op basis van je opleidingen in aanmerking komt voor toelating is - afhankelijk van je schoolvak en variant (stage of baan) - een van de toelatingsvoorwaarden deelname aan de intakebijeenkomst óf word je uitgenodigd voor een selectiegesprek. Bekijk in het bericht over je vakinhoudelijke toelaatbaarheid of voorwaardelijke toelating waarbij je aanwezig dient te zijn:
Voor de schoolvakken informatica, natuurkunde en wiskunde en alleen de baanvariant van de schoolvakken biologie en scheikunde is een toelatingsvoorwaarde dat je deelneemt aan de intakebijeenkomst. Deelname aan deze bijeenkomst is een voorwaarde voor toelating. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de wederzijdse verwachtingen van jou en de opleiding en de intensiteit van het programma. Intake is dus geen selectie.
Houd de volgende datum gereserveerd in je agenda:
- Augustusstart 2025: maandag 12 mei 2025, 17:00 -20:00 uur, Utrecht Science Park.
Of deelname aan de intake voor jou verplicht is, vind je terug in het bericht van team toelating over je vakinhoudelijke toelaatbaarheid.
Je wordt een week van tevoren uitgenodigd.
Let op: alhoewel intake géén selectie is, behoudt de GST zich het recht voor de intakebijeenkomst (samen met het aanmelddossier) te gebruiken om studenten toe te laten onder voorbehoud van voldoende stageplekken, wanneer er sprake is van een te groot tekort aan stageplekken. Indien dit het geval is, informeren we je hierover. Wij doen ons uiterste best alle aangemelde studenten te plaatsen, maar kunnen dit niet elk semester garanderen.
Indien je vakinhoudelijk toelaatbaar bent bevonden tot de stagevariant van de schoolvakken biologie en scheikunde, dan word je uitgenodigd voor een selectiegesprek. Op basis van motivatie (die blijkt uit je brief en tijdens het selectiegesprek), studievoortgang, relevante ervaring en (een prognose van) beschikbare stageplaatsen wordt beslist welke studenten worden toegelaten. Relevante eerdere ervaringen met de doelgroep en verdieping in het curriculum worden meegenomen tijdens de plaatsingsprocedure. Het is mogelijk dat je onder voorbehoud van voldoende stageplekken wordt toegelaten.
De selectiegesprekken vinden over het algemeen plaats in mei (bij aanmelding voor de augustusstart) of half november (bij aanmelding voor de februaristart). Houd de volgende datum gereserveerd in je agenda:
- Augustusstart 2025:
- Biologie: maandag 12 mei 2025, 13:00 – 17:00 uur, Utrecht Science Park
- Scheikunde: woensdag 14 mei 2025, 16:00 – 18.00 uur, online via MS-Teams
Je ontvangt de uitnodiging één week van tevoren.
De GST streeft ernaar je vóór de zomervakantie (bij augustusstart) of vóór de kerstvakantie (bij februaristart) te informeren over of je definitief geplaatst bent.
Houd in het kader van bovenstaande alvast een alternatief studieplan achter de hand.
Aanmelden
- Start programma augustus 2025: aanmelden t/m 1 april 2025
Houd er rekening mee dat het onderwijs altijd start met een introductieweek of –dag, voorafgaand aan het semester. Aanwezigheid hierbij is verplicht. Zie ook Introductie GST: Startweek of Startdag.
- Meld je vóór de deadline aan, zie ‘Wanneer aanmelden?’ hierboven.
- Ga naar Studielink en log in. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
- Doe een verzoek tot inschrijving voor de Educatieve module [schoolvak].
Let op: Je vindt de Educatieve module onder Opleidingsniveau ‘WO Bachelor’. - Je ontvangt vervolgens een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Log in en geef aan dat je je aanmeldt voor het Educational Profile (tweedegraads, EP2).
- Beantwoord de vragen en upload tijdig de vereiste documenten (zie Vereiste documenten hieronder).
Voor studenten GSLS
Studenten van de GSLS dienen zich, nádat ze door de GST zijn toegelaten tot het EP2 óók te registreren voor dit profiel bij de Examencommissie van de GSLS via Osiris Zaak: https://osiris-student.uu.nl/#/home > Zaken (Cases). Dien je aanvraag in ná definitieve toelating door de GST, maar uiterlijk 20 werkdagen voor aanvang van je programma.
Vereiste documenten
Je dient bij je aanmelding in OSIRIS Online Application een aantal vragen te beantwoorden en documenten te uploaden, te weten:
- Bachelordiploma + cijferlijst
- Mastercijferlijst
- Motivatiebrief (zie format motivatiebrief, docx)
- Cv
- Indien je bacheloropleiding níet opgenomen is in de Verwantschapstabel en je derhalve toegelaten wilt worden op basis van de brochure Vakinhoudelijk niveau Educatieve minor en module: een volledig ingevuld formulier vakinhoudelijk niveau [schoolvak] (zie hieronder):
Wanneer kun je een beslissing verwachten?
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink én alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, wordt je dossier beoordeeld door de toelatingscommissie. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van de beslissing over je vakinhoudelijke toelaatbaarheid, toelatings- en eventuele afstudeervoorwaarden.
Voldoe je niet volledig aan de vakinhoudelijke toelatingseisen voldoet zoals vastgelegd in de brochure Vakinhoudelijk niveau Educatieve minor en module, dan kun je in sommige gevallen een schakeltraject volgen. Dit traject is op maat gemaakt door de toelatingscommissie op basis van de toelatingseisen waaraan je nog niet voldoet (je ‘vakdeficiëntie’).
Vaststellen vakdeficiëntie
Een vakdeficiëntie en de inhoud van je schakelprogramma worden alleen vastgesteld op basis van een volledige aanmelding. Je kunt wel alvast zelf een inschatting maken van je vakdeficiëntie via het ‘Formulier vakinhoudelijk niveau’ (zie Stappenplan aanmeldprocedure). We raden af om zonder beoordeling van de toelatingscommissie aan een schakeltraject te beginnen.
Je bent vakinhoudelijk toelaatbaar tot het EP1 als je voldoet aan de volgende toelatingseisen:
- Je staat ingeschreven voor een van eerdergenoemde masterprogramma’s waarbinnen EP1 mogelijk is.
- Je hebt ten minste 22 EC van de betreffende vakmaster behaald.
- Je voldoet bij afronding van de betreffende vakmaster aan de vakinhoudelijke eisen zoals opgesteld in de Brochure vakinhoudelijk masterniveau herzien (pdf).
- Je bent (voor aanvang van het programma) in bezit van een (beperkte) tweedegraads bevoegdheid in hetzelfde schoolvak.
- Je voldoet aan de Nederlandse taaleis (C1).
Wanneer je vakinhoudelijk toelaatbaar bent bevonden, word je uitgenodigd voor de intakebijeenkomst. Deelname is een voorwaarde voor toelating. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de wederzijdse verwachtingen van jou en de opleiding en de intensiteit van het programma. Intake is dus geen selectie. Houd de volgende datum gereserveerd in je agenda:
- Augustusstart 2025: maandag 12 mei 2025, tussen 17:00 en 20:00 uur (Utrecht Science Park)
Je ontvangt de uitnodiging één week van tevoren.
Aanmelden
- Start programma augustus 2025: aanmelden t/m 1 april 2025.
Let op: het onderwijs begint met een introductiedag, voorafgaand aan het semester. Aanwezigheid hierbij is verplicht. Zie ook Introductie GST: Startweek of Startdag.
- Meld je vóór de deadline aan, zie ‘Wanneer aanmelden?’ hierboven.
- Aanmelden voor het EP1 verloopt via OSIRIS Online Application. Log in, beantwoord de vragen en upload tijdig de vereiste documenten (zie Vereiste documenten hieronder).
Ervaar je problemen met het aanmelden omdat je je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer weet? Volg dan de handleiding bij vergeten gebruikersnaam en wachtwoord (pdf).
Voor studenten GSLS
Studenten van de GSLS dienen zich, nádat ze door de GST zijn toegelaten tot het EP1 óók te registreren voor dit profiel bij de Examencommissie van de GSLS via Osiris Zaak: https://osiris-student.uu.nl/#/home > Zaken (Cases). Dien je aanvraag in ná definitieve toelating door de GST, maar uiterlijk 20 werkdagen voor aanvang van je programma.
Vereiste documenten
Je dient bij je aanmelding in OSIRIS Online Application een aantal vragen te beantwoorden en documenten te uploaden, te weten:
- Bachelordiploma + cijferlijst
- Mastercijferlijst
- Motivatiebrief (zie format motivatiebrief, docx)
- Cv
- Bewijs van (al behaalde of nog te behalen) (beperkte) tweedegraads lesbevoegdheid
Wanneer kun je een beslissing verwachten?
Nadat je je hebt aangemeld in OSIRIS Online Application en alle documenten hebt geüpload, wordt je dossier beoordeeld door de toelatingscommissie. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van de beslissing over je vakinhoudelijke toelaatbaarheid en toelatingsvoorwaarden.
Studenten van de Universiteit Utrecht kunnen zich voor het EP1 of EP2 aanmelden via Osiris Online Application. Ervaar je problemen met het aanmelden omdat je je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer weet? Volg dan de handleiding bij vergeten gebruikersnaam en wachtwoord (pdf).