Toelating en aanmelding
Toelatingseisen
Je bent vakinhoudelijk toelaatbaar tot het EP2 als je voldoet aan de volgende toelatingseisen:
- Je beschikt voor aanvang van het EP2 over een bachelordiploma of voorlopend doctoraaldiploma van een Nederlandse universiteit, die is opgenomen in de Verwantschapstabel.
- Je staat ingeschreven voor een van de eerder genoemde masterprogramma’s.
- Je voldoet aan de Nederlandse taaleis (C1).
Houd er rekening mee dat het EP2 géén programma is waarmee je je kan oriënteren op het leraarschap. Je krijgt na afronding van het EP2 een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid.
Plaatsingsprocedure: intake of selectiegesprek
Wanneer je op basis van je vooropleiding in aanmerking komt voor toelating (en dus vakinhoudelijk toelaatbaar bent), word je uitgenodigd voor de intakebijeenkomst of een selectiegesprek.
Op basis van motivatie (die blijkt uit je brief en tijdens de intake/het selectiegesprek), studievoortgang, verdeling over deelnemende opleidingen, relevante ervaring en (een prognose van) beschikbare stageplaatsen wordt beslist welke studenten worden toegelaten. Relevante eerdere ervaringen met de doelgroep en verdieping in het curriculum worden meegenomen tijdens de plaatsingsprocedure.
Afhankelijk van je schoolvak word je uitgenodigd voor de intakebijeenkomst of het selectiegesprek:
Intakebijeenkomst
Indien er geen selectiegesprek nodig is (zie hieronder), word je uitgenodigd voor de intakebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de wederzijdse verwachtingen van jou en de opleiding en de intensiteit van het programma. Houd dus de volgende datum gereserveerd in je agenda:
- maandag 15 mei 2023, 17:00 en 20:00 uur, Utrecht Science Park.
Of deelname aan de intake voor jou verplicht is, vind je terug in het bericht van team toelating over je vakinhoudelijke toelaatbaarheid.
Je wordt een week van tevoren uitgenodigd.
Selectiegesprek
Indien er tijdens de plaatsingsprocedure al grote tekorten bestaan aan stageplekken voor bepaalde schoolvakken - en dit zal in ieder geval gelden voor de schoolvakken biologie en scheikunde - dan kan een selectiegesprek onderdeel zijn van de plaatsingsprocedure. In dit gesprek wordt dieper ingegaan op je motivatie voor het leraarsvak en wordt op basis hiervan bepaald welke studenten worden toegelaten. Na de controle op je vakinhoudelijke toelaatbaarheid word je al dan niet uitgenodigd voor een gesprek. Indien er een selectiegesprek plaatsvindt, word je hiervoor zo spoedig mogelijk alsnog geïnformeerd na sluiting van de aanmeldperiode.
Voor biologie en scheikunde zijn de data van de selectiegesprekken voor de septemberstart 2023 bekend:
- Biologie: woensdag 17 mei 2023, 11:00 – 17:00 uur, Utrecht Science Park.
- Scheikunde: donderdag 11 mei 2023, 15:00 – 17:00 uur, online via MS-Teams.
Je ontvangt de uitnodiging één week van tevoren.
Houd in het kader van bovenstaande alvast een alternatief studieplan achter de hand.
Wanneer aanmelden?
- Start programma februari 2023: aanmelden t/m 15 oktober 2022
- Start programma september 2023: aanmelden t/m 1 april 2023
Let op: het onderwijs start altijd met een introductieweek of –dag, voorafgaand aan het semester.
Aanwezigheid hierbij is verplicht. Zie ook Introductie GST: Startweek of startdag.
Toelatingseisen
- Je beschikt over een bachelordiploma of voorlopend doctoraaldiploma van een Nederlandse universiteit, die is opgenomen in de Verwantschapstabel.
- Je staat ingeschreven voor een van eerder genoemde masterprogramma’s.
- Je hebt ten minste 22 EC van de betreffende master behaald.
- Je bent (voor aanvang van het programma) in bezit van een (beperkte) tweedegraads bevoegdheid.
- Je voldoet aan de Nederlandse taaleis (C1).
Selectie EP1
Wanneer je op basis van je vooropleiding in aanmerking komt voor toelating (en dus vakinhoudelijk toelaatbaar bent), wordt je dossier meegenomen in de plaatsingsprocedure.
De plaatsingscommissie beslist op basis van motivatie, studievoortgang, verdeling over deelnemende opleidingen, relevante ervaring en (een prognose van) beschikbare stageplaatsen welke studenten worden toegelaten.
Intakebijeenkomst
Je wordt, nadat je vakinhoudelijk toelaatbaar bent bevonden, (mogelijk) uitgenodigd voor de intakebijeenkomst. Deze avond is bedoeld om vast kennis te maken met de GST, en met enkele docenten en medestudenten van de lerarenopleidingen. Je kunt hier ook veel van je vragen stellen. Houd dus de volgende datum vast gereserveerd in je agenda:
- maandag 15 mei 2023, tussen 17:00 en 20:00 uur (Utrecht Science Park)
Je ontvangt de uitnodiging één week van tevoren.
Wanneer aanmelden?
- Start programma februari 2023: aanmelden t/m 15 oktober 2022
- Start programma september 2023: aanmelden t/m 1 april 2023
Let op: het onderwijs begint met een introductiedag, voorafgaand aan het semester. Aanwezigheid hierbij is verplicht. Zie ook Introductie GST: Startweek of startdag.
Studenten van de Universiteit Utrecht kunnen zich voor het EP1 of EP2 aanmelden via Osiris Online Application. Ervaar je problemen met het aanmelden omdat je je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer weet? Volg dan de handleiding bij vergeten gebruikersnaam en wachtwoord (pdf).
Je dient bij je aanmelding een aantal vragen te beantwoorden en documenten te uploaden, te weten:
- Bachelordiploma + cijferlijst
- Mastercijferlijst
- Motivatiebrief (zie format motivatiebrief, docx)
- Cv
- Bij aanmelding voor EP1: bewijs van tweedegraads bevoegdheid
Het tijdstip van aanmelding heeft geen invloed op de plaatsing.
De GST streeft ernaar je vóór de zomervakantie (bij septemberstart) of vóór de kerstvakantie (bij februaristart) te informeren over of je definitief geplaatst bent.
Let op
Studenten van de GSLS dienen zich, nádat ze zich hebben aangemeld volgens bovenstaande procedure in Osiris Online Application, óók aan te melden bij de Examencommissie van de GSLS middels registratie voor het profiel via https://osiris-student.uu.nl/#/home > Zaken (Cases).