Studieprogramma Educational Profile tweedegraads
Het programma dat je tijdens EP2 volgt, noemen we de educatieve module. Deze heeft een omvang van 30 EC. Tijdens deze module ontwikkel je je professionele competenties, leer je hoe je je kennis en vaardigheden overbrengt op je leerlingen en volg je praktijkuren op een middelbare school in het voortgezet onderwijs.
De vaste collegedag aan de Universiteit Utrecht is de maandag, de overige dagen van de week zijn bestemd voor de praktijkuren (stage of baan) als docent in opleiding. Je overlegt t.z.t. met je stageschool over op welke dagen/dagdelen je stageloopt.
Let op: bij GSLS masters is een extra keuzecursus verplicht
Binnen de masters van de GSLS bestaat EP uit 33 EC en is een extra keuzecursus van 3 EC binnen GSLS verplicht. Je maakt een keuze uit een van de volgende cursussen:
- Career Orientation and Professional Skills Training (BMB513024)
- Communicating Life Sciences (BMB507611)
- Global and Planetary Health (BMB669221)
Opbouw programma
Je kunt het programma in voltijd (duur: één semester/half collegejaar) volgen.
Vakdidactiek 1
Tijdens Vakdidactiek 1 ligt de focus op de onmiddellijke onderwijssituatie en het ontwerpen en uitvoeren van een goed gestructureerde onderwijseenheid: een les of korte lessenreeks. Je krijgt theoretische achtergronden bij het beroep van leraar en leert hoe je kennis over het schoolvak kunt vertalen naar de schoolpraktijk.
Onderwerpen
Onderwerpen die aan bod komen zijn: leerdoelen stellen, samenhangende vakspecifieke lessen uitwerken met passende werkvormen en de voortgang van leerlingen volgen, toetsen, analyseren en beoordelen.
Pedagogiek 1
Tijdens Pedagogiek 1 ligt de focus op de leraar, de klas en de leerling en dan met name op het creëren van een veilig leerklimaat en het scheppen van voorwaarden voor individuele ontwikkeling. Je verwerft middels hoorcolleges informatie over diverse onderwijstheorieën, in aansluitende werkcolleges wordt de vertaalslag naar de praktijk gemaakt.
Leren op de werkplek: Professional in Praktijk 1 a en b
Binnen PiP1a en PiP1b doe je ervaring op in de schoolpraktijk. Op de universiteit wissel je ervaringen uit en bepaal je op welke manier je jezelf kan en moet ontwikkelen als docent. Het grootste deel van de cursus vindt echter plaats op de praktijkschool. Tijdens deze cursus geef je les in de onderbouw.
Er geldt een uitzondering voor de schoolvakken filosofie, informatica, scheikunde, kunstgeschiedenis en Spaans omdat deze vakken beperkt in de onderbouw worden gegeven. Combinatie onder- en bovenbouw is mogelijk.