Binnen deze cursus doe je ervaring op in de schoolpraktijk en zal je op de universiteit ervaringen uitwisselen en bepalen op welke manier je jezelf kan en moet ontwikkelen als docent. Het grootste deel van de cursus vindt plaats op de praktijkschool. Je loopt stage in de onderbouw.
Op school word je begeleid door een stagebegeleider, dit is een docent die hetzelfde schoolvak geeft. Verder ontvang je minimaal één keer een lesbezoek door je docent van de cursus Professional in Praktijk. Ook zijn er wekelijkse bijeenkomsten in Utrecht op de maandagen, in een vaste groep, waarin studenten werken aan hun eigen professionele ontwikkeling. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdossier.
Er wordt dus van je verwacht dat je op dinsdag t/m vrijdag (bij voltijd) acht dagdelen beschikbaar bent voor je stage, en minstens zes dagdelen verspreid over vier dagen op school aanwezig bent. Bij deeltijd is dat ongeveer anderhalve dag (verspreid over twee/drie dagen).
Het stagebureau verzorgt de stageplaatsing. Je wordt geplaatst bij een van onze partnerscholen in (voornamelijk) de regio Utrecht/Midden Nederland. Het is niet toegestaan zelf een stageplek te regelen.
Indien je een geschikte baan hebt in het voortgezet onderwijs, dan kun je die wellicht inzetten voor de praktijkuren van PiP1. Zie de stagebrochure (pdf) voor de baaneisen.
Een overzicht van onze stagevoorwaarden van PiP1 vind je in de factsheet PiP1 en PiP2 (pdf).
Stageplaatsing
Zodra bij ons bekend is dat je PiP1 gaat doen het komende semester, word je toegevoegd aan onze Stagetool. Dit zal in mei/juni (augustusstart) of november (februaristart) zijn. In deze digitale omgeving kun je je persoonlijke gegevens aanvullen en eventueel voorkeuren doorgeven.
Vervolgens begint het stagebureau van de Graduate School of Teaching met het ‘matchen’ van studenten en beschikbare stageplekken op partnerscholen. Je ontvangt een statusupdate wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, bijvoorbeeld wanneer je gekoppeld bent aan je stageschool en er actie vereist is.
Bij de matching tussen stageplaats en student houden we zo goed mogelijk rekening met:
- reisafstand;
- vervoersmogelijkheden (heb je een auto of OV-(student)abonnement tot je beschikking);
- medische indicaties en/of persoonlijke omstandigheden (indien bekend);
- eventuele persoonlijke voorkeuren;
- de wensen/mogelijkheden van de stageschool.
Wij zijn afhankelijk van het aanbod van onze partnerscholen en daardoor kan het gebeuren dat vraag en aanbod niet (volledig) met elkaar te verenigen zijn. Aan voorkeuren kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Hoewel er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met eventuele wensen vragen we een flexibele blik ten aanzien van de stageplaatsing.
Volledige informatie voor studenten staat in onze stagebrochure (pdf) voor leraren in opleiding (lio’s)
Voor schoolopleiders en stagebegeleiders/werkplekbegeleiders bestaat een aparte stagebrochure (voor partnerscholen), deze kan men zo nodig opvragen via stagebureau.gst@uu.nl.