Educational profile

Wil jij tijdens het behalen van je vakmaster bij bèta je beperkte tweedegraads bevoegdheid verwerven? Of ben je al in het bezit van een (beperkte) tweedegraads bevoegdheid en wil je een eerstegraads lesbevoegdheid behalen? Die mogelijkheid bestaat bij de Graduate School of Teaching (GST) indien je:
 

  • momenteel bezig bent met een van de onderstaande masteropleidingen bij de Graduate School of Natural Sciences (GSNS) of de Graduate School of Life Sciences (GSLS);
  • voldoet aan de verdere ingangseisen, zie Toelating en aanmelden.

Na afronding van het Educational profile tweedegraads (EP2) behaal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Daarmee kun je lesgeven in het vmbo en de onderbouw (de eerste drie leerjaren) van havo/vwo.

Heb je je (bepertke) tweedegraads lesbevoegdheid in je schoolvak al behaald, bijvoorbeeld via een educatieve minor binnen je bachelor? Dan kan je door het volgen van het Educational profile eerstegraads (EP1) je eerstegraads lesbevoegdheid behalen, waarmee je ook in eerstegraads gebied (alle klassen van het voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo), het mbo én het volwassenenonderwijs) mag lesgeven.

Het EP wordt voor bovenstaande opleidingen gezamenlijk georganiseerd. In een afwisselend en uitdagend programma leer je hoe ‘jouw schoolvak’ in elkaar zit, hoe je een interessante les of cursus kunt samenstellen en hoe je je leerlingen goed aan het werk kunt zetten. Je besteedt veel aandacht aan presenteren en spreken voor een groep. Je ontwikkelt je competenties op het gebied van leerpsychologie, pedagogiek en communicatie, maar ook vaardigheden als samenwerken en organiseren komen ruimschoots aan bod.

Tijdens het EP is er ook ruime aandacht voor de praktijk: zo loop je tijdens EP2 stage in het vmbo en/of de onderbouw van havo/vwo op een van onze partnerscholen, en tijdens EP1 in eerstegraads gebied (bovenbouw havo/vwo). Je kunt het EP ook in de baanvariant volgen.

Onderwijsreglement

Lees hier het Onderwijsreglement (pdf) van dit programma.

Jaarkalender

Bekijk de jaarkalender 2024/2025 (pdf) voor de data van blokken, semesters en inschrijfperiodes.

De Rijksoverheid biedt een overzicht van de schoolvakanties 2024-2025.

Meer weten?