Studieprogramma

Het programma van de Educatieve Module bestaat uit drie cursussen van in totaal 30 EC, waarin theorie met een praktijkstage wordt geïntegreerd. In voltijd duurt de opleiding een halfjaar, in deeltijd een jaar.

De vaste collegedag aan de Universiteit Utrecht is altijd de maandag tussen 9:00-15:00 uur, de overige dagen van de week zijn bestemd voor de praktijkuren (stage of baan) als docent in opleiding en – wanneer je de module in deeltijd doet – evt. andere verplichtingen.

Je overlegt t.z.t. met je (stage)school over op welke dagen/dagdelen je stage loopt.

Let op: De cursussen van de Educatieve Module Pedagogiek 1, Professional in Praktijk 1a/b en/of Vakdidactiek 1 beginnen met een Startweek Stage/Baan op de universiteit. Deelname is verplicht voor vol-, deeltijd-, reguliere, stage- en baanstudenten. Hieronder vind je de data van de komende Startweken Stage/Baan.

Startmoment Educatieve ModuleData Startweek Stage/Baan
Augustus 2023Maandag 14 t/m donderdag 17 augustus 2023 (laatste week van de schoolvakantie regio Midden)
Februari 2024Maandag 29 januari t/m donderdag 1 februari 2024

Zie ook Intro GST.

Programmaopbouw in schema

Binnen de Educatieve Module zijn de volgende onderdelen ingebed: didactische cursussen (Pedagogiek en Vakdidactiek) en praktijkervaring (Professional in Praktijk). Je kunt het programma in voltijd (één semester/half collegejaar) of in deeltijd (twee semesters/één collegejaar) volgen.

Kies hier het studieschema dat op jou van toepassing is:

Studieschema voltijd (pdf)
Studieschema deeltijd (pdf)

Cursussen

Professional in Praktijk 1 (a en b)

Om in de praktijk te ervaren hoe het is om docent te zijn, loop je stage op een school in het voortgezet onderwijs. Deze praktijkuren zijn onderdeel van de cursus Professional in Praktijk 1a en Professional in Praktijk 1b (in totaal 20 EC). Je kunt PiP ook in de baanvariant volgen.