IVTG
Overgangsregeling
Contact
Vanaf studiejaar 2023-2024 wordt de landelijke interuniversitaire Voortgangs Toets Geneeskunde (iVTG) bij de Geneeskundeopleidingen CRU En SUMMA geïntroduceerd. Hiteronder vind je aan de hand van een aantal vragen de belangrijkste informatie voor jou als student terug.
Een voortgangstoets, zoals voorheen de CRUX/UVT/SVT, draagt bij aan de kennisretentie en is een instrument om de kennisontwikkeling te meten. Een voortgangstoets is een feedbackmoment voor een student: je krijgt feedback over jouw kennisprogressie en over de deelonderwerpen waaraan je meer aandacht moet besteden gedurende het volgen van het onderwijs. Voor een voortgangstoets hoef je niet te studeren. Het is een toets om van te leren, niet om voor te leren.
De opleiding geneeskunde heeft besloten om van de bestaande voortgangstoetsen af te stappen en over te gaan op de landelijke voortgangstoets (de iVTG). Dit heeft verschillende redenen:
De inhoud van de bestaande voortgangstoetsen is bekend (bijv CRUX1 toetst de kennis van de eerste vier blokken van bachelorjaar 1), de ervaring leert dat studenten hard studeren voor deze toetsen. Het doel van de iVTG is juist het stimuleren van continu in plaats van tentamengericht leren.
Het ProF systeem geeft je longitudinale feedback op je resultaten van de iVTG. Kijk voor meer informatie op: https://ivtg.nl/nl/prof/. Dit maakt dat de toetsresultaten beter kunnen worden ingezet om ervan te leren. Je wordt geïnformeerd zodra geneeskunde Utrecht ook resultaten upload in Prof.
De iVTG geeft de universiteit informatie over het curriculum. Verschillen in studentencohorten binnen dezelfde universiteit en tussen verschillende universiteiten geeft inzicht in het huidige curriculum en kan richting geven in gewenste aanpassingen.
Een reden voor de opleiding om nu over te stappen, is dat de iVTG met ingang van dit studiejaar digitaal wordt afgenomen. Voorheen was dit een papieren toets.
Om te begrijpen welke resultaten je krijgt na de toets, is het belangrijk om twee begrippen duidelijk van elkaar te onderscheiden: meetmoment en meetniveau.
Het meetmoment is het moment waarop jij bent ingedeeld voor deelname aan de toets. Dit wordt bepaald op basis van het moment waarop jij je in de studie bevindt.
Een 1ste jaars bachelorstudent wordt ingedeeld op meetmoment 1, elke 3 maanden later wordt het meetmoment verhoogt met 1 stap. Een 2de jaars bachelorstudent start in september met meetmoment 5 etc.
Studiejaar | Meetmomenten | Studiejaar | Meetmomenten |
CRU ba 1 | 1 t/m 4 | SUMMA 1 | 9 t/m 12 |
CRU ba 2 | 5 t/m 8 | SUMMA 2 | 13 t/m 16 |
CRU ba 3 | 9 t/m 12 | SUMMA 3 | 17 t/m 20 |
CRU ma 1 | 13 t/m 16 | ||
CRU ma 2 | 17 t/m 20 |
Na het maken van de toets wordt voor iedere studenten een exacte score bepaald, deze score is onafhankelijk van het meetmoment waarop jij ingedeeld bent. Aan de hand van deze exacte score kan bekeken worden welk meetniveau je behaald hebt. Het toetsresultaat dat je ontvangt is een onvoldoende/voldoende/goed voor het meetmoment waarop je was ingedeeld. Naar verwachting behaalt een student op het meetmoment dat hij/zij is ingedeeld een voldoende meetniveau van dat meetmoment.
Bijvoorbeeld een 2de jaars student neemt deel aan meetmoment 6 en krijgt als resultaat een voldoende op meetniveau 6.
Omdat de exact behaalde scores bekend zijn kan ook weergegeven worden wat je toetsresultaat zou zijn geweest wanneer je op een ander meetmoment zou zijn ingedeeld. Dit kan relevant zijn wanneer je op een afsluitend meetmoment (eind bachelor meetmoment 12 en voorafgaand aan het schakeljaar meetmoment 20) niet het gewenste niveau hebt behaald, maar dit eerder wel een keer hebt behaald.
Bijvoorbeeld: op meetmoment 11 behaal je een goed op meetniveau 11, dit zou ook een voldoende kunnen zijn op meetniveau 12 (dit zijn fictieve voorbeelden, de exacte uitslagen en vergelijkingen kunnen in het systeem worden nagegaan).
Kijk voor meer informatie op iVTG website: https://ivtg.nl/nl/toetsinformatie/standard-setting/.
LET OP: In Osiris zal je enkel een resultaat krijgen wat vaststelt of je hebt deelgenomen aan een meetmoment of niet. En wanneer je de gehele iVTG hebt doorlopen, en niet onder de overgangsregeling valt, ontvang je een Voldoende resultaat voor de totale iVTG als je aan alle voorwaarden voldoet. In Osiris worden dus niet de hierboven omschreven scores geregistreerd, die zal je op termijn uit het Prof systeem kunnen halen.
LET OP: Als je de toets NIET volledig afrond, krijg je een resultaat ND (niet deelgenomen) en telt je deelname daarmee niet mee! Dit heeft ermee te maken dat je deelname dan niet gescoord kan worden door het systeem. Gelukkig wordt altijd ruim voldoende tijd geroosterd om de toets af te maken - tijdens de pilots bleek de maximale toetsduur zo'n 1,5 uur te zijn, terwijl er 3 uur voor beschikbaar was.
De iVTG wordt ingezet in de CRU bachelor en master en SUMMA opleidingen. In onderstaande overzicht zie je de regels per opleiding.
CRU bachelor:
Verplichte deelname 4 keer per jaar in studiejaar 1 tot en met 3. In studiejaar 1 start je op meetmoment 1, elke 3 maanden wordt het meetmoment verhoogt met 1 stap.
In jaar 1 en 2 formatieve inzet – je moet meedoen, maar het resultaat dat je behaalt heeft geen invloed op je studievoortgang.
In jaar 3 summatieve inzet – je moet meedoen en een minimaal resultaat behalen: minimaal 1 keer een voldoende op meetniveau 12 en minimaal een voldoende op meetniveau 10 op meetmoment 12, mocht je meetniveau 12 al eerder behaald hebben.
CRU master:
Verplichte deelname 4 keer per jaar in studiejaar 1 en 2. Vanaf aanvang studiejaar 1 start je op meetmoment 13, elke 3 maanden wordt het meetmoment verhoogt met 1 stap.
In jaar 1 formatieve inzet – je moet meedoen, maar het resultaat dat je haalt heeft geen invloed op je studievoortgang.
In jaar 2 summatieve inzet – je moet meedoen en een minimaal resultaat behalen: minimaal 1 keer een voldoende op meetniveau 20 en minimaal een voldoende op meetniveau 18 op meetmoment 20. Afronding van de iVTG is een ingangseis voor het schakeljaar.
SUMMA:
Verplichte deelname 4 keer per jaar in studiejaar 1 tot en met 3. In studiejaar 1 start je op meetmoment 9, elke 3 maanden wordt het meetmoment verhoogt met 1 stap.
In jaar 1 en 2 formatieve inzet – je moet meedoen, maar het resultaat dat je haalt heeft geen invloed op je studievoortgang.
In jaar 3 summatieve inzet inzet – je moet meedoen en een minimaal resultaat behalen: minimaal 1 keer een voldoende op meetniveau 20 en minimaal een voldoende op meetniveau 18 op meetmoment 20. Afronding van de iVTG is een ingangseis voor de ASAS en 4de jaars keuzecoschap.
De iVTG heeft 4 deelnamemomenten per studiejaar. De toets wordt landelijk gepland, verdeeld over ongeveer 1,5 week, waarbij iedere faculteit in die periode tijd inplant voor de toetsing.
Omdat we geen toetsruimtes hebben voor alle CRU bachelor, master, en SUMMA studenten tegelijkertijd, zullen er 3 toetsdagen georganiseerd worden waarover jullie verdeel worden. Details over deze verdeling volgen later nog.
De eerstvolgende toetsmomenten zijn:
- September, week 39 in 2023
- December, week 49 in 2023
- Februari, week 7 in 2024
- Mei, week 22 in 2024
Definitieve planning zal t.z.t. beschikbaar komen via het tentamenrooster en in mytimetable.
De UVT en SVT vinden nog plaats in week 38 en 46 van 2023, voor studenten die daar volgens de overgangsregeling aan kunnen deelnemen.
Wanneer je aan het einde van de bachelor of voorafgaand aan je laatste studiejaar in de master (meetmoment 12 resp. 20) geen voldoende behaalt op dat meetniveau wordt gekeken naar de laatste 4 resultaten die je hebt behaald (tijdens meetmoment 9 t/m 12 resp. 17 t/m 20). Wanneer je een keer in de laatste 4 meetmomenten een niveau hebt behaald dat een voldoende zou zijn op meetniveau 12 resp 20 EN op meetmoment 12 resp 20 minimaal een voldoende hebt behaald op met niveau 10 resp 18, behaal je de iVTG alsnog .
Wanneer dit niet het geval is, blijf je deelnemen aan de iVTG tot je een voldoende hebt behaald op meetniveau 12 resp 20.
Je hebt dus meerdere kansen om het vereiste niveau te behalen, waardoor er minder afhangt van één toetsmoment.
LET OP: Het behaald hebben van de iVTG is géén ingangseis voor het Startblok, Terugkomdagen en de verplichte Wetenschappelijke stage van het CRU Schakeljaar.
Je doet ieder studiejaar vier maal verplicht mee met de toets. Per studiejaar mag je één keer een toets missen, mits je hiervoor een geldige reden hebt die goedgekeurd wordt door de studieadviseurs. Geldige redenen zijn:
- Persoonlijke omstandigheden - hieronder worden overmachtsituaties zoals ziekte, zwangerschap, functiebeperking, bijzondere/ernstige familieomstandigheden of topsport verstaan (zie ook de Onderwijs- en examenregeling).
- Het volgen van een studieonderdeel (cursus, coschap, of stage) in het buitenland.
- Wanneer de toets in een vakantieperiode voor jouw persoonlijke rooster gepland staat (denk aan vrije periodes tussen blokken en coschappen in) en je hierin plannen hebt gemaakt die deelname aan de toets onmogelijk maken, kan je eventueel ook vrijstelling vragen voor een deelname.
De precieze methode van melding van een dergelijke geldige reden voor het missen van een deelname wordt nog georganiseerd, hierover volgt nog informatie.
LET OP: Als je meer dan één iVTG toetsmoment mist in een studiejaar, ook al heb je hiervoor telkens een geldige reden, dan zal je een toets op een later moment in moeten halen. Voor vrijwel alle studenten in reguliere situaties zal een extra deelname geen directe gevolgen hebben voor de studievoortgang.
Er is een overgangsregeling voor studenten die een deel van hun voortgangstoetsing al hebben afgerond. Bij het maken van de overgangsregelingen is rekening gehouden met een aantal belangen. In het belang van de studenten wordt ernaar gestreefd dat zij geen of zo min mogelijk vertraging oplopen door de overgang en dat eerder behaalde resultaten worden beloond.
Op 14 februari heeft er een voorlichtingsbijeenkomst plaatsgevonden. De video hiervan laat nog even op zich wachten, maar je kunt al kijken naar de presentatie. Ook kan je in het document iVTG overgangsregeling - bekijk jouw situatie precies zien wat voor jou zal gaan gelden.
Er is met veel scenario's rekening gehouden bij het maken van de overgangsregeling en wij verwachten dat je door de overgangsregeling niet in een situatie terechtkomt waarin je studievertraging oploopt. Mocht dit toch het geval zijn, dan kun je contact opnemen met de iVTG commissie via ivtg@umcutrecht.nl. Dat wordt er naar jouw specifieke situatie gekeken en zo nodig kan jouw situatie aan de examencommissie worden voorgelegd.
Als je al een CRUX, UVT of SVT hebt gemaakt, ontvang je, wanneer je aan alle eisen van de iVTG voldoet, een Voldoende als eindresultaat voor nog openstaande onderdelen (dus bijvoorbeeld voor de UVT2, als je UVT1 al gehaald had).
De iVTG is een adaptieve toets. Kort gezegd houdt dit in dat de toets zich aanpast aan het niveau van de student. Dit houdt in dat elke studenten een eigen toets maakt. Meer uitleg is te vinden op de website van de iVTG: https://ivtg.nl/nl/toetsinformatie/adaptive-progress-test/.
Bij de iVTG kun je vragen verwachten uit alle domeinen van de geneeskunde opleiding die in willekeurige volgorde worden gesteld. Deze vragen zijn gericht op het toepassen van parate kennis. De computer selecteert, op basis van jouw gegeven antwoorden, vragen die passen bij jouw kennisniveau.
Een adaptieve toets bepaalt gedurende het maken van de toets het niveau van de student. Dit betekent dat de toets moeilijkere of makkelijkere vragen selecteert op basis van eerder gegeven antwoorden. Dit heeft een aantal consequenties voor maken van de toets. Allereerst krijg je een geïndividualiseerde toets: het kan goed zijn dat jij en de student naast je geen enkele zelfde vraag krijgen. Je kunt niet terug naar een eenmaal beantwoorde vraag, jouw antwoord is immers al meegenomen in het selecteren van de volgende vraag. Ten slotte, de computer selecteert gemiddeld 50% vragen waarop je het antwoord niet weet en ongeveer 50% vragen waarop je het antwoord wel weet. Dit is anders dan je tot nu toe gewend bent en kan je – ten onrechte- het gevoel geven dat je de toets slecht maakt.
De maximale toetsduur is 3 uur en 3.5 uur voor studenten met recht op extra tijd. Uit de pilots en ervaringen van andere opleidingen is gebleken dat de meeste studenten zo’n 1.5 uur minuten bezig zijn met de toets. De toets wordt afgenomen in een speciaal voor de iVTG ontwikkelde TestVision omgeving.
Na afname krijg je, naast het totaal behaalde toetsresultaat, ook inzicht in je eigen kennisniveau voor de verschillende domeinen. Je kunt je daarna opgeven voor een toetsinzage, deze vindt plaats onder tentamencondities.
Je kunt vragen verwachten uit alle verschillende onderwerpen uit het geneeskunde curriculum. Het betreft kennis, die voor alle basisartsen vereist is. Denk hierbij aan de basisvakken zoals anatomie en fysiologie, specialismen zoals de Interne Geneeskunde of de Chirurgie. Daarnaast kun je ook vragen krijgen over communicatie, wetenschappelijk onderzoek, wetgeving of ethiek.
Voor deelname aan de iVTG hoef je je niet voor te bereiden. Het is daarentegen wel heel belangrijk om de feedback na deelname te gebruiken. De resultaten in ProF geven (over een langere periode) weer hoe jij scoort op verschillende domeinen in vergelijking met andere studenten. Wanneer jij bijvoorbeeld voor farmacologie lager scoort dan jouw medestudenten, is het goed om hier gedurende de blokken aandacht voor te hebben.
In december hebben 40 masterstudenten deelgenomen aan de iVTG pilot, en in februari nog eens 18 bachelor studenten. De studenten gaven aan de toets wisselend te hebben ervaren. Het niet kunnen terugklikken naar vorige vragen werd door de meeste studenten als positief ervaren, hierdoor bleven ze niet naderhand nog lang twijfelen. Doordat alle verschillende onderwerpen in willekeurige volgorde komen, vonden studenten het makkelijk om in gedachte niet bij eerder vragen te blijven hangen. Wat betreft tijdsinvestering bleek de toets niet zo lang te duren als ingepland, de meeste studenten waren na 1,5 uur klaar.
Daar staat tegenover dat de studenten aangaven het erg lastig te vinden om in te schatten hoe ze de toets hadden gemaakt, een aantal benoemde dat ze dachten de toets heel slecht te hebben gemaakt. Dit komt echter niet overeen met de werkelijke resultaten: nagenoeg alle deelnemers hadden een voldoende of goed resultaat behaald.
Over het algemeen gaven studenten aan blij te zijn dat de iVTG de UVT en SVT zal vervangen.
In mei vindt de laatste iVTG pilot plaats. Alle studenten worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Meer informatie hierover volgt in april.
Commentaar leveren op vragen werkt hetzelfde als bij iedere andere toets, en zo ook de inzage. Je kunt je altijd melden bij de examinator met opmerkingen of klachten, deze zal deze bekijken en eventueel punten aankaarten bij de landelijke commissie.