Stappenplan back-uppen

Het maken van een back-up is zo gedaan. Je maakt een back-up op verschillende mobiele informatiedragers (USB-stick, CD of DVD), op een harde schijf op je eigen computer, een andere computer, op een externe harde schijf, of in de cloud.

Versleutel waardevolle data

Beveilig zo mogelijk de mobiele informatiedrager: gebruik bijvoorbeeld een USB-stick die met een code of biometrisch (bijvoorbeeld met vingerafdruk-identificatie) is beveiligd. Ook kun je gebruikmaken van encryptie (oftewel versleuteling). Onthoud bij het versleutelen je wachtwoord goed, anders ben je al je data kwijt!               

Handmatig back-uppen

1. Bepaal welk bestand je wilt back-uppen.
2. Bekijk hoe groot het bestand is en bepaal naar welk opslagmedium je wilt back-uppen. Is het een klein bestand, dan kun je een USB-stick of een beschrijfbare CD gebruiken. Voor grotere bestanden back-up je naar een beschrijfbare DVD, een andere harde schijf of naar een andere computer. Je kunt data ook 'inpakkken' (zippen) zodat het minder opslagruimte vergt en je misschien toch een USB-stick of CD kunt gebruiken. Download hiervoor gratis compressieprogramma' s zoals 7-Zip (waarmee je overigens ook bestanden kunt encrypten).
3. Selecteer de bestanden die je wilt back-uppen en kopieer ze naar het andere opslagmedium.
4. Controleer of op het opslagmedium inderdaad het gewenste bestand staat!
5. Maak van back-uppen een gewoonte. Doe het bijvoorbeeld altijd aan het eind van de week of telkens als je een belangrijk bestand hebt gewijzigd.

Automatisch back-uppen

1. Installeer een back-up-programma. Gratis te downloaden back-up-programma's zijn bijvoorbeeld 2BrightSparks.
2. Sluit voordat je gaat back-uppen alle andere programma's die je open hebt staan. Dit kan elkaar namelijk in de weg zitten en het back-uppen vertragen.
3. Bepaal welk bestand je wilt back-uppen (naam van bestand en locatie).
4. Bekijk hoe groot het bestand is en bepaal naar welk opslagmedium je wilt back-uppen. Is het een bestand klein, dan kun je een USB-stick of een beschrijfbare CD gebruiken. Voor groteren bestanden back-up je naar een beschrijfbare DVD, een andere harde schijf of naar een andere computer. Je kunt data ook 'inpakkken' (zippen) zodat het minder opslagruimte vergt en je misschien toch een USB-stick of CD kunt gebruiken. Hiervoor kun je gratis compressieprogramma' s downloaden, zoals 7-Zip.
5. Selecteer de bestanden die je wilt back-uppen en kopieer ze naar het andere opslagmedium.
6. Controleer of op het opslagmedium inderdaad het gewenste bestand staat!
7. Stel een tijd in waarop het programma zelf een back-up maakt. Controleer de eerste keer of het programma inderdaad een back-up heeft gemaakt.

 

NIET VERGETEN: CONTROLEER JE BACK-UP!

Alleen back-uppen is niet voldoende; controleer om de zoveel tijd of de gemaakte back-ups wel gemaakt zijn en wel bruikbaar zijn. Zet in ieder geval één keer, maar liefst vaker, een back-up van een belangrijk bestand terug. Pas dan kun je zeggen dat je back-upcyclus volledig en bruikbaar is.

Tot slot

Leg je back-up op een veilige plaats, bij voorkeur op een andere locatie. Voorkom dat deze verloren gaat bij brand of diefstal. Bewaar de back-up bij een vriend, bij familie of op een andere locatie ver weg van je studeer- en werkplek.